Distrugerea uriașului baraj hidroelectric de la Kakhovka, într-o zonă din Ucraina controlată de forțele ruse, a provocat daune de 1,2 miliarde de euro, a declarat marți ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strilets, citat de Reuters. El a avertizat că minele care au ieșit la suprafață în urma inundațiilor ar putea ajunge pe țărmurile altor state europene.

Barajul hidrocentralei Nova Kakhovka a fost aruncat in aerFoto: Ukrainian Presidential Office / Zuma Press / Profimedia

Prăbușirea barajului controlat de ruși, în 6 iunie, a dus la inundații în sudul Ucrainei și în zonele ocupate de forțele Moscovei din regiunea Herson, ucigând peste 50 de persoane și distrugând case și terenuri agricole.

Într-o intervenție video la o întâlnire de marți a miniștrilor mediului din țările Uniunii Europene, ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strilets, a spus că evaluările daunelor sunt în curs, dar că prăbușirea barajului este cel mai mare dezastru de mediu de la invazia Rusiei, în februarie 2022.

  • „Sunt lucruri pe care nu le putem repara niciodată. Acestea sunt ecosistemele care au fost spălate în Marea Neagră. Aceasta include 20.000 de animale care probabil au murit, inclusiv specii endemice care au fost găsite doar în sudul Ucrainei”, a spus oficialul ucrainean.

El a afirmat că daunele sunt estimate la 1,2 miliarde de euro, fără a preciza exact despre ce este vorba. Oficialul ucrainean a spus însă că prăbușirea barajului a lăsat aproximativ un milion de oameni fără apă potabilă, după ce volumul lacului de acumulare Kakhovka a scăzut cu trei sferturi.

„Europa va găsi mine rusești pe plajele sale”

Ministrul ucrainean al Mediului, Ruslan Strilets, a avertizat că minele care au ieșit la suprafață în urma inundațiilor ar putea ajunge pe țărmurile altor state europene.

  • „Europa va găsi mine rusești pe plajele sale”, a spus oficialul ucrainean, citat de Reuters.

Toate plajele din Odesa, închise după ce calitatea apei mării s-a înrăutățit: „O groapă de gunoi și un cimitir de animale”

La sfârșitul săptămânii trecute, autorităţile din regiunea sudică ucraineană Odesa au anunțat că au închis toate plajele, deoarece calitatea înrăutăţită a apei Mării Negre - cauzată în parte de prăbuşirea barajului Nova Kahovka - reprezintă o „ameninţare reală” pentru oameni.

  • „Plajele din Odesa au fost declarate improprii pentru înot din cauza unei agravări semnificative a stării apei în zonele cu apă deschisă (mare, estuar) şi a unei ameninţări reale la adresa sănătăţii locuitorilor oraşului”, a anunţat duminică municipalitatea din Odesa, într-o postare pe Telegram.

Odesa era o destinaţie populară printre turiştii ucraineni şi străini, care veneau în număr mare în regiune înainte de izbucnirea războiului. Plajele au devenit însă în mare parte pustii în ultimele luni, deoarece minele din războiul cu Rusia continuă să ajungă pe ţărm.

Acum, prăbuşirea devastatoare a barajului din sudul Ucrainei a trimis resturi şi vestigii ale războiului, inclusiv mine, în râul Nipru, care se varsă în Marea Neagră, transformând litoralul de la Odesa într-o „groapă de gunoi şi un cimitir de animale”, potrivit autorităţilor ucrainene.

Oficialii din Odesa au tras un semnal de alarmă cu privire la scăderea calităţii apei, spunând că testele de laborator au „identificat agenţi infecţioşi”. Urme de salmonella, ouă şi larve de viermi au fost găsite în apa care, de asemenea, a depăşit „semnificativ” nivelurile permise pentru E.Coli. „Prezenţa tuturor acestor agenţi patogeni biologici în apa din zonele deschise din regiunea Odesa, inclusiv în Marea Neagră, estuarul Bilhorod-Dnistrovski şi fluviul Dunărea, constituie o ameninţare reală la adresa vieţii şi sănătăţii populaţiei”, a adăugat municipalitatea.

Cum a fost distrus barajul Kakhovka din Ucraina?

Ucraina acuză Rusia că a aruncat în aer barajul din epoca sovietică, aflat sub control rusesc încă din primele zile ale invaziei sale, în timp ce Kremlinul a acuzat Kievul.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut că Ucraina a distrus barajul Kakhovka ca o tactică susținută de Occident pentru escaladarea conflictului. La rândul său, Ucraina investighează explozia ca fiind o crimă de război și o posibilă distrugere criminală a mediului, sau „ecocid".

Dovezile sugerează că distrugerea uriaşului baraj de la Nova Kakhovka ar fi rezultatul unei explozii declanşate de ruşi, a scris The New York Times, care citează ingineri şi experţi genişti, conform Reuters.

Publicația spune că a găsit dovezi care sugerează că ar fi fost detonată o încărcătură explozivă aflată într-un tunel care trece prin baza de beton a barajului din epoca sovietică, distrugând structura.

Baza de beton a hidrocentralei, care era situată sub nivelul apei și avea o înălțime de 20 de metri și o lățime de până la 40 de metri, suporta cea mai mare parte din sarcina barajului. La nouă zile după prăbușirea barajului, utilizatorul „War Whistleblower” a postat un videoclip cu urmările dezastrului, potrivit New York Times: acolo unde barajul a fost distrus, baza de beton nu era vizibilă, în timp ce părțile barajului care au scăpat distrugerii aveau părțile superioare intacte.

În interiorul bazei din beton exista un tunel tehnic accesibil din sala motoarelor, care era sub controlul rusesc. Tunelul este marcat pe planuri, pe care jurnaliștii de la New York Times spun că le-au văzut, a scris și publicația ucraineană Nexta.

„O concluzie cu grad de certitudine de peste 80%”

Separat, o echipă de experți care asistă procurorii ucraineni în ancheta lor spunea vineri că este „foarte probabil" ca prăbușirea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei să fi fost cauzată de explozibili plasați de ruși.

Experți ai firmei internaționale de avocatură în domeniul drepturilor omului Global Rights Compliance, care sprijină eforturile de tragere la răspundere a celor vinovați pentru atrocitățile comise în Ucraina, au vizitat regiunea Herson în perioada 10-11 iunie împreună cu procurorul general al Ucrainei și cu o echipă a Curții Penale Internaționale.

„Dovezile și analiza informațiilor disponibile - care includ senzori seismici și discuții cu experți de top în demolări - indică faptul că există o mare probabilitate ca distrugerile să fi fost provocate de explozibili plasați în prealabil și poziționați în puncte vitale din structura barajului", se arată într-un rezumat al constatărilor preliminare ale echipei firmei de avocatură, consultat de Reuters.

Avocatul senior Yousuf Syed Khan de la Global Rights Compliance, care a participat la misiunea din teren la Herson, a declarat că această constatare că barajul a fost aruncat în aer cu explozibili plasați în prealabil de către partea rusă „este o concluzie cu grad de certitudine de cel puțin 80%".

Constatarea se bazează „nu numai pe senzorii seismici și pe unul dintre cei mai importanți furnizori de informații din surse deschise, ci și pe tiparele de atac și pe alte lovituri pe care le-am documentat", a declarat acesta într-un interviu. Printre acestea se numără și atacuri anterioare asupra infrastructurii esențiale de apă, inclusiv instalații și conducte, a spus el.

Aceștia au respins teoria conform căreia o ruptură catastrofală a barajului ar fi putut fi cauzată doar de o gestionare defectuoasă.