Kremlinul comentează vizita făcută la Beijing de secretarul de stat american Anthony Blinken, care s-a întâlnit inclusiv cu preşedintele Xi Jinping, Dmitri Peskov susținând că Moscova nu este îngrijorată de „eventualele încercări” ale SUA de a influenţa politica Chinei faţă de Rusia, conform Reuters şi CNN.

Dmitri Peskov alaturi de Vladimir PutinFoto: WillWest News / Profimedia Images

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că întâlnirea dintre secretarul de stat american Antony Blinken şi liderul chinez Xi Jinping nu va ameninţa legăturile Beijingului cu Moscova.

„Nivelul parteneriatului nostru strategic cu China ne permite să fim siguri că stabilirea unor astfel de relaţii cu alte ţări nu va fi niciodată îndreptată împotriva ţării noastre”, a susținut Peskov.

El a vorbit despre „importanţa promovării unei relaţii previzibile” între Beijing şi Washington, recunoscând „dreptul suveran” al Chinei de a stabili legături cu alte ţări.

Lovită de sancţiuni din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene din cauza invadării Ucrainei, Rusia s-a uitat către Beijing ca la o piaţă pentru exporturile sale de energie şi a căutat un parteneriat pe o axă globală anti-occidentală care să sfideze ordinea mondială existentă. Xi a vizitat Rusia în luna martie, promiţând prietenie, dar menţinând o „poziţie imparţială” în legătură cu războiul din Ucraina.

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a întâlnit luni cu președintele chinez Xi Jinping, încheind o vizită rară și esențială la Beijing, menită să atenueze numeroasele dispute dintre cele mai mari două economii ale lumii, scrie Reuters.

Vizita a avut loc pe fondul unor relaţii bilaterale îngheţate şi al unor perspective slabe pentru orice progres în ceea ce priveşte lunga listă de dispute dintre SUA și China.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat luni, la Beijing, că a căzut de acord cu liderii chinezi asupra necesității „stabilizării” relațiilor bilaterale, dar cu toate acestea rămâne conștient cu privire la dezacordurile profunde, conform AFP. (Sursa: News.ro)