Ucraina susține că a folosit cu succes o dronă de fabricație autohtonă ce are o rază de acțiune de 1.000 de kilometri, potrivit unui anunț făcut marți de conglomeratul de armament Ukroboronprom și citat de Reuters.

Vladimir Putin cu harta Rusiei in spateFoto: Kremlin Pool / Alamy / Profimedia Images

Anunțul a fost făcut de purtătoarea de cuvânt a Ukroboronprom, Natalia Sad, care a distribuit pe pagina sa de Facebook un selfie alături de Valerii Zalujnîi, șeful Statului Major Ucrainean, Mikola Olesciuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, și Yurii Husev, directorul conglomeratului din industria de apărare ucraineană.

Ea a spus că fotografia a fost făcută după „folosirea cu succes a dronei noastre [cu raza] de 1.000 de kilometri”.

Sad nu a oferit alte detalii, ca de exemplu dacă drona a fost testată sau folosită propriu-zis împotriva forțelor ruse.

Însă în luna decembrie a anului trecut tot ea a declarat că Ukroboronprom a testat cu succes o dronă cu o asemenea rază de acțiune.

„Până astăzi au fost completate mai multe stadii ale unor testări cu succes. În conformitate cu instrucțiunile Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, trecem stadiul testării echipamentelor de blocare a sistemelor de război electronic”, a afirmat aceasta atunci.

Ucraina ar putea folosi drona cu rază lungă să lovească aerodromurile rusești

„După ce testăm cu succes drona sub influența echipamentelor de război electronic sperăm să putem să o testăm în condiții de luptă. Am promis să facem asta până la sfârșitul anului și încercăm să ne respectăm această promisiune”, spunea Natalia Sad la momentul respectiv.

Pe 17 octombrie, după un alt atac rusesc cu drone Kamikaze, Ukroboronprom a publicat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu ceea ce pare structura metalică a prototipului dronei, scriind „rază: 1.000 de kilometri, încărcătură explozivă: 75 de kilograme. Dezvoltarea este finalizată”.

Dacă drona are într-adevăr o rază de acțiune de 1.000 de kilometri ea ar putea fi folosită pentru lovituri împotriva inclusiv a Moscovei, putând de asemenea ataca ținte din regiunile Kazan și Samara, unde se află aerodromuri folosite de forțele ruse pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei.

Ukroboronprom a mai spus că drona va putea lansa un focos exploziv de 75 de kilograme.

Urmărește ultimele evoluții din a 482-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.