Fostul președinte american Donald Trump a afirmat într-un nou interviu acordat Fox News că o conversație pe care a avut-o cu Vladimir Putin l-a convins pe liderul de la Kremlin să amâne invadarea Ucrainei cu mai mulți ani.

Donald Trump si Vladimir PutinFoto: David Silpa / UPI / Profimedia Images

„Am o relație foarte bună cu Putin. Adică vreau să spun că nu am mai vorbit cu el de mult dar am avut o relație foarte puternică”, i-a spus Trump prezentatorului emisiunii Special Report, Bret Baier, după ce acesta l-a întrebat cu privire la afirmații anterioare ale sale potrivit cărora ar obține încheierea războiului în 24 de ore, dacă ar deveni din nou președinte.

Când a fost întrebat de invazie, Donald Trump a spus despre Putin că „nu ar fi îndrăznit să o facă dacă eram eu. A făcut-o după ce am plecat eu”.

Fostul președinte republican a declarat de asemenea că s-a gândit că Vladimir Putin ar putea ataca Ucraina.

„Uite, am vorbit cu el. I-am spus că, dacă o faci, vei plăti cu vârf și îndesat. Va fi o catastrofă. Nu o face”, a spus Trump, adăugând că inițial Putin nu l-a crezut că va lua măsuri împotriva sa într-o astfel de situație.

Trump spune că l-a amenințat pe președintele rus cu măsuri de retorsiune

„I-am spus că voi face ceva. El a zis 'Nu, nu, nu, nu vei face asta'. I-am spus că o voi face, Vladimir. O voi face”, a continuat fostul șef de la Casa Albă, speculând că Putin a crezut „poate 10%” din ceea ce îi spunea.

Dar „ai avut nevoie de doar 10%” pentru a opri invadarea Ucrainei, potrivit fostului președinte american.

Presat cu privire la potențialul său plan de a pune capăt războiului, Trump n-a vrut să ofere detalii specifice, susținând că ar afecta eventualele negocieri.

„Dar îți spun, în decurs de 24 de ore - asta am făcut eu. Am devenit foarte bogat prin încheierea de înțelegeri. Foarte bogat. Și știi ceva? Mult mai [bogat] decât înțeleg măcar oamenii. Și asta fac eu”, a adăugat Donald Trump.

Acesta a făcut mai multe declarații controversate după începerea invaziei rusești, afirmând în luna august a anului trecut că Ucraina ar fi trebuit să renunțe la Crimeea și ideea intrării în NATO pentru a încheia o înțelegere cu Vladimir Putin.

Declarații contradictorii făcute de Donald Trump cu privire la invazia rusească

Întrebat la momentul respectiv când crede că se va opri Vladimir Putin, Trump a răspuns:

„Păi, cred că ar prefera să aibă toată țara. Adică, acum că a început. Nu cred că a intenționat să înceapă. Cred că aceea a fost o negociere grozavă. A mers, a pus trupele pe tablă și cred că a fost o negociere grozavă. Am spus 'păi este un negociator bun'”.

„Nu m-am gândit niciodată că va intra [în Ucraina]”, adăuga atunci Donald Trump, într-o aparentă contradicție cu afirmațiile făcute acum.

În luna ianuarie a acestui an el și-a exprimat de asemenea opoziția față de trimiterea de tancuri americane Ucrainei, sugerând că mutarea ar putea duce la un conflict nuclear.

Trump și-a depus oficial candidatura la alegerile prezidențiale din 2024 la jumătatea lunii noiembrie a anului trecut, fiind în prezent văzut drept favorit pentru câștigarea nominalizării republicane.

Urmărește ultimele evoluții din a 482-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.