Fostul vicepreședinte Mike Pence și fostul guvernator de New Jersey Chris Christie intenționează să anunțe săptămâna viitoare că vor candida la alegerile prezidențiale, alăturându-se fostului președinte Donald Trump pe o listă tot mai mare de republicani care vor să îl înlocuiască pe președintele democrat Joe Biden.

Alegeri SUAFoto: Joaquin Corbalan | Dreamstime.com

Iată o listă a candidaților pentru 2024 atât din partea Partidului Democrat, cât și din partea Partidului Republican, realizată de agenția Reuters:

Candidații republicani la prezidențialele din SUA:

Donald Trump

Trump, în vârstă de 76 de ani, și-a anunțat lansarea campaniei electorale în noiembrie anul trecut, în timp ce se confrunta cu unele dintre cele mai puternice critici de până acum din interiorul Partidului Republican din cauza sprijinului său pentru candidații de extremă dreapta care au fost învinși în alegerile de la mijlocul mandatului.

La fel ca Biden, el rămâne nepopular în rândul unor mari părți ale electoratului.

Dar el și-a păstrat o influență fermă asupra bazei sale electorale și și-a consolidat poziția în sondaje după ce a fost pus sub acuzare de procurorii din New York în legătură cu banii pe care i-ar fi plătit pentru a cumpăra tăcerea unei vedete porno.

Trump este favorit în cursa republicană.

Ron DeSantis

După lansarea plină de erori a campaniei sale pe Twitter, DeSantis a trecut la o poziționare și mai la dreapta lui Trump pe o serie de probleme cheie.

DeSantis, în vârstă de 44 de ani, care se situează pe locul al doilea după Trump în majoritatea sondajelor, a semnat deja proiecte de lege care impun noi restricții privind avortul și care relaxează și mai mult legislația privind armele de foc, poziții care l-ar putea ajuta în alegerile primare republicane, dar care probabil l-ar afecta în rândul alegătorilor independenți și mai moderați în alegerile generale.

Bătălia sa cu compania Walt Disney în legătură cu parcul tematic al acesteia din Florida i-a neliniștit pe unii donatori, la fel ca și mesajele sale contradictorii cu privire la continuarea sprijinului SUA pentru Ucraina.

Tim Scott

Singurul senator republican de culoare din SUA are o recunoaștere scăzută a numelui în afara statului său natal, Carolina de Sud, dar optimismul său și accentul pus pe unificarea partidului său divizat l-au ajutat să creeze un contrast cu abordarea mai agresivă a lui Trump și DeSantis.

Cu toate acestea, susținătorii lui Scott recunosc că, deși comportamentul său luminos este un argument, s-ar putea să nu fie suficient pentru a câștiga.

Scott, în vârstă de 57 de ani, are doar 1% din susținere în rândul republicanilor înregistrați, potrivit sondajului Reuters/Ipsos. El și-a lansat campania pe 22 mai.

Nikki Haley

Fostă guvernatoare a Carolinei de Sud și ambasadoare al lui Trump la Națiunile Unite, Nikki Haley, în vârstă de 51 de ani, a pus accentul pe relativa sa tinerețe în comparație cu Biden și Trump, precum și pe trecutul ei ca fiică a doi imigranți indieni.

Haley și-a câștigat o reputație în cadrul Partidului Republican ca fiind o conservatoare solidă care are capacitatea de a aborda problemele de gen și rasă într-un mod mai credibil decât mulți dintre colegii săi.

De asemenea, ea s-a prezentat ca o apărătoare fermă a intereselor americane în străinătate. Ea atrage un sprijin de aproximativ 4% în rândul alegătorilor republicani.

Vivek Ramaswamy

Fost investitor și director în domeniul biotehnologiei, Ramaswamy, în vârstă de 37 de ani, a lansat în 2022 o firmă care face presiuni asupra companiilor pentru a renunța la inițiativele de mediu, sociale și de guvernanță corporativă.

El a anunțat în februarie că va candida pentru nominalizarea republicană.

Outsiderul politic a stârnit multe discuții la nivel local ca o potențială alternativă la Trump, dar rămâne un candidat cu șanse mici.

Mike Pence

Vicepreședintele lui Trump s-a despărțit de fostul său șef din cauza atacului din 2021 al susținătorilor lui Trump asupra Capitoliului SUA, în timp ce Pence se afla în interiorul clădirii.

Pence, în vârstă de 63 de ani, spune că „istoria îl va trage la răspundere pe Trump" pentru rolul său în acest atac.

Cu toate acestea, Pence, ca și alți candidați republicani la Casa Albă, a luat apărarea lui Trump după ce procurorii din New York l-au acuzat în cazul banilor pentru Stormy Daniels, ceea ce subliniază că nu vrea să se îndepărteze de susținătorii lui Trump în alegerile primare.

Pence, un conservator convins, apelează direct la comunitatea creștină evanghelică. El își va lansa campania în Iowa pe 7 iunie.

Chris Christie

Fostul guvernator de New Jersey Chris Christie, în vârstă de 60 de ani, care a ajutat la campania lui Trump pentru Casa Albă în 2016, pentru ca apoi să devină un critic vocal al fostului președinte, intră în cursă ca un outsider.

Doar 1% dintre republicani au declarat că el ar fi candidatul lor preferat pentru 2024 într-un sondaj Reuters/Ipsos realizat între 9 și 15 mai. El intenționează să își lanseze candidatura pe 6 iunie.

Asa Hutchinson

Fostul guvernator al statului Arkansas și-a lansat candidatura la Casa Albă în aprilie cu un apel la Trump să se dea la o parte pentru a se ocupa de punerea sa sub acuzare.

Hutchinson, în vârstă de 72 de ani, a prezentat experiența sa la conducerea statului profund conservator ca dovadă că poate duce la îndeplinire politicile la care țin alegătorii republicani, invocând reducerile de impozite și inițiativele de creare de locuri de muncă ca fiind motive deosebite de mândrie.

Cu toate acestea, notorietatea sa rămâne limitată în afara Arkansasului.

Doug Burgum

Burgum, care se află la al doilea mandat de guvernator al statului Dakota de Nord, intenționează să își lanseze campania pe 7 iunie.

Burgum, în vârstă de 66 de ani, a construit o afacere de succes în domeniul software înainte de a o vinde către Microsoft în 2001.

Un susținător al impozitelor scăzute și al reducerii reglementărilor, el va încerca probabil să se prezinte ca un conservator tradițional care se va concentra pe economie și securitate națională.

Candidații democrați la prezidențialele din SUA:

Joe Biden

Biden, în vârstă de 80 de ani, care este deja cel mai în vârstă președinte american din toate timpurile, va trebui să convingă alegătorii că are vitalitatea necesară pentru încă patru ani la Casa Albă, în contextul în care alegătorii sunt îngrijorați de vârsta sa și de ratingurile sale scăzute de popularitate.

Aliații lui Biden spun că el candidează pentru că simte că este singurul democrat care îl poate învinge pe Trump.

În anunțarea candidaturii sale, el a declarat că este datoria sa să apere democrația americană.

El nu se confruntă cu o amenințare serioasă din partea unui contracandidat democrat.

Marianne Williamson

Autoare de bestselleruri și guru în domeniul dezvoltării personale, ea și-a lansat cea de-a doua candidatură la Casa Albă.

Ea a candidat ca democrată în alegerile primare pentru alegerile prezidențiale din 2020, dar a renunțat la cursă înainte de a se fi exprimat vreun vot. Ea și-a lansat cea mai recentă campanie pe 23 martie.

Robert Kennedy Jr.

Un activist anti-vaccin, Kennedy, în vârstă de 69 de ani, încearcă, dar cu șanse extrem de mici, de a-l învinge pe Biden în lupta pentru nominalizarea democrată.

El este fiul senatorului american Robert F. Kennedy, care a fost asasinat în 1968 în timpul propriei sale candidaturi la președinție.

Kennedy a fost interzis pe YouTube și Instagram pentru că a răspândit informații eronate despre vaccinuri și despre pandemia COVID-19.

(foto articol: Photo©Joaquin Corbalan|Dreamstime.com)