Donald Trump și-a aflat primul contracandidat de calibru la președinția Statelor Unite din cadrul Partidului Republican din care face parte, fosta sa ambasadoare la ONU anunțând că intenționează să candideze pentru biroul de la Casa Albă, relatează Reuters.

Donald Trump la un miting electoral Foto: Charlie Neibergall / AP / Profimedia

Nikki Haley, fost guvernator al statului Carolina de Sud și ulterior reprezentantă la ONU a administrației Trump, a anunțat oficial marți că va candida la președinția Statelor Unite într-o înregistrare video distribuită pe pagina sa de Twitter.

„Sunt Nikki Haley și candidez la președinție”, afirmă ea în înregistrarea în care amintește că este fiica unor imigranți din India. Haley s-a născut însă în SUA, în orașul Bamberg din Carolina de Sud, constituția americană prevăzând că doar cetățenii născuți pe teritoriul SUA pot candida la funcția supremă în stat.

Haley, care a ocupat funcția de guvernator al Carolinei de Sud între 2011 și 2017, urmează să își prezinte platforma electorală într-un discurs pe care îl va susține miercuri în orașul Charleston din statul său natal.

Aceasta a fost numită de către fostul președinte Donald Trump în rolul de ambasador la ONU al administrației sale în ianuarie 2017, poziție în care a rămas până în decembrie 2018, când și-a dat demisia.

Deși nu și-a exprimat dezacordul față de politicile lui Trump în momentul în care a renunțat la funcție, ulterior ea a lansat mai multe atacuri la adresa fostului președinte republican, afirmând inclusiv că acesta nu mai are niciun viitor în Partidul Republican.

Reacția lui Trump față de o posibilă candidatură a fostei sale ambasadoare

Presa americană a scris încă de la începutul acestei luni că Haley urmează să își anunțe candidatura la președinție, Donald Trump reacționând ironic la informațiile apărute în mass-media.

Fostul președinte al SUA a postat pe rețeaua sa de socializare Truth Social un videoclip în care Nikki Haley spune că nu va candida dacă miliardarul republican va fi desemnat candidat. „Nikki ar trebui să-și urmeze inima, nu onoarea”, a scris el sarcastic.

La jumătatea lunii noiembrie a anului trecut Trump și-a depus oficial candidatura pentru a încerca să câștige un nou mandat la Casa Albă, după ce a dat indicii în acest sens timp de mai bine de un an de zile.

După ce a fost singur pe scena republicană timp de două luni și jumătate, este preconizat ca numărul contracandidaților din Partidul Republican să crească rapid pentru Trump în perioada următoare.

Fostul său vicepreședinte, Mike Pence, unul dintre secretarii săi de stat, Mike Pompeo, guvernatorul Virginiei, Glenn Youngkin și o serie de alți politicieni republicani cunoscuți se gândesc la o posibilă candidatură.

Însă în centrul atenției se află Ron DeSantis, guvernatorul statului Florida care este considerat steaua în ascensiune a Partidului Republican.