Cursa este (aproape) pornită: republicana Nikki Haley a promis miercuri un „anunț special” susținătorilor săi, prefigurând o candidatură la președinția SUA pe 15 februarie, potrivit AFP.

Nikki HaleyFoto: Captura YouTube

„Nu este doar o chestiune de câteva zile”, a spus ea într-un tweet, invitându-și susținătorii să se întâlnească la acea dată în Carolina de Sud, unde a fost guvernator.

Dacă ambițiile sale vor fi confirmate, fostul ambasador al ONU va deveni primul candidat notabil care îl va provoca pe Donald Trump, care până acum nu se bucură de impulsul de campanie pe care l-a sperat.

În replică, Donald Trump a postat pe rețeaua sa de socializare un videoclip în care Nikki Haley spune că nu va candida dacă miliardarul republican va fi desemnat candidat. „Nikki ar trebui să-și urmeze inima, nu onoarea”, a scris el, cu o oarecare ironie.

Bătălia pentru nominalizare

În 2017, fostul președinte o desemnase pe Haley pentru a fi purtătorul său de cuvânt la ONU.

După ce s-a descurcat singur timp de două luni și jumătate, Donald Trump vede treptat cum se îngroașă rândurile rivalilor săi republicani.

Fostul vicepreședinte al lui Donald Trump, Mike Pence, fostul său șef al diplomației, Mike Pompeo, guvernatorul Virginiei, Glenn Youngkin... mulți republicani se gândesc la o posibilă candidatură.

Coincidență de moment? La câteva ore după anunțul lui Nikki Haley, senatorul Tim Scott - tot din Carolina de Sud - a anunțat mai multe deplasări în state-cheie pentru campania 2024.

Bătălia pentru nominalizarea republicană promite să fie acerbă.

În centrul atenției se află și Ron DeSantis - guvernator al Floridei și o stea în ascensiune în partid, dar nici el nu a intrat oficial în cursă.