Departamentul american al Trezoreriei a impus sancțiuni împotriva a două companii și a două dintre petrolierele acestora pentru că au transportat țiței rusesc la un preț mai mare decât plafonul de 60 de dolari pe baril, a anunțat departamentul pe 12 octombrie, potrivit AFP.

Nava petrolieraFoto: TJ Alex / Alamy / Profimedia Images

Restricțiile se aplică firmei Lumber Marine SA, cu sediul în Emiratele Arabe Unite, și navei sale SCF Primorye, care ar fi transportat țiței rusesc la un preț de peste 75 de dolari pe baril.

De asemenea, au vizat Ice Pearl Navigation Corp. cu sediul în Turcia și petrolierul său YasaGolden Bosphorus, care ar fi transportat petrol rusesc la un preț de peste 80 de dolari pe baril.

Acesta este primul caz în care Washingtonul aplică sancțiuni împotriva unei entități pentru încălcarea plafonului de preț impus de SUA, UE, Grupul celor șapte (G7) și Australia în decembrie 2022.

Măsura a fost concepută pentru a se asigura că o cantitate suficientă de țiței continuă să ajungă pe piețele globale, limitând în același timp veniturile Rusiei.

Întrucât majoritatea furnizorilor care oferă asigurări de transport maritim și alte servicii cruciale își au sediul în țările din așa-numita Coaliție pentru plafonarea prețurilor, acest lucru oferă Occidentului și aliaților săi o pârghie pentru a aplica măsura.

Potrivit comunicatului de presă al departamentului, cele două nave sancționate foloseau furnizori cu sediul în țările din coaliție.

„Acțiunea de astăzi demonstrează angajamentul nostru continuu de a reduce resursele Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei și de a aplica plafonarea prețurilor”, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo.