Justiția rusă l-a condamnat miercuri pe Oleg Orlov, membru al ONG-ului rus Memorial și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, la plata unei amenzi penale pentru că a criticat ofensiva Moscovei în Ucraina, o pedeapsă de o indulgență rară în Rusia, în plină represiune a vocilor disidente, scrie AFP.

Oleg Orlov, activist rus din cadrul organizației MemorialFoto: AP / AP / Profimedia

„Instanța l-a găsit vinovat (pe Oleg Orlov) și a impus o sancțiune sub forma unei amenzi de 150.000 de ruble” (1.400 de euro la cursul actual), a informat procurorul la finalul procesului, potrivit unui corespondent AFP.

Activistul rus risca cinci ani de închisoare.

Memorial, cel mai vechi ONG pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, anunța în martie că unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai săi, Oleg Orlov (69 de ani), a fost arestat la Moscova și se confruntă cu acuzații de „discreditare a forțelor armate ruse”. Ulterior, el a fost eliberat pe cauțiune.

Un dosar penal a fost deschis pe numele lui Oleg Orlov, co-președinte al Centrului pentru apărarea drepturilor omului Memorial, a scris ONG-ul pe Twitter, precizând că dosarul a fost deschis în baza acuzațiilor că ar fi discreditat în mod repetat armata rusă.

Întrebat de un jurnalist de ce a fost reținut, Orlov a răspuns: „E legat de acuzații împotriva mea cum că susțin nazismul. O idee idioată!”.

Oleg Orlov a repostat pe pagina sa de Facebook un articol pe care l-a scris pentru o publicație franceză în noiembrie 2022. Articolul era intitulat „Au vrut fascism. L-au obținut”.

ONG-ul Memorial a fost interzis în Rusia la sfârșitul anului 2021. Anul trecut, organizația s-a numărat printre laureații Premiului Nobel pentru Pace, pentru „efortul său remarcabil de a documenta crimele de război, abuzurile privind drepturile omului și abuzurile de putere”.

____