Memorial, cel mai vechi ONG pentru apărarea drepturilor omului din Rusia, a anunțat că unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai săi, Oleg Orlov, a fost arestat marți la Moscova și se confruntă cu acuzații de „discreditare a forțelor armate ruse”, relatează CNN.

Oleg Orlov, activist rus din cadrul organizației MemorialFoto: AP / AP / Profimedia

Un dosar penal a fost deschis pe numele lui Oleg Orlov, în vârstă de 69 de ani, co-președinte al Centrului pentru apărarea drepturilor omului Memorial, a anunțat ONG-ul pe Twitter.

Ulterior, el a fost eliberat pe cauțiune.

Conform organizației Memorial, dosarul lui Orlov a fost deschis în baza acuzațiilor că ar fi discreditat în mod repetat armata rusă.

Întrebat de un jurnalist de ce a fost reținut, Orlov a răspuns: „E legat de acuzații împotriva mea cum că susțin nazismul. O idee idioată!”.

Oleg Orlov a repostat pe pagina sa de Facebook un articol pe care l-a scris pentru o publicație franceză în noiembrie 2022. Articolul era intitulat „Au vrut fascism. L-au obținut”.

ONG-ul Memorial a fost interzis în Rusia la sfârșitul anului 2021. Anul trecut, organizația s-a numărat printre laureații Premiului Nobel pentru Pace, pentru „efortul său remarcabil de a documenta crimele de război, abuzurile privind drepturile omului și abuzurile de putere”.