Forțele ruse au lansat operațiuni ofensive în zona Avdiivka din regiunea Donețk și la sud-vest de Orihiv, în vestul regiunii Zaporojie, care sunt probabil menite să imobilizeze forțele ucrainene departe de sectorul Robotîne, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Trupele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în apropiere de Bahmut și în vestul regiunii Zaporojie și au făcut progrese confirmate în zona de frontieră dintre regiunile Donețk și Zaporojie.

Soldați ruși trăgând cu un mortier pe frontul din UcrainaFoto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

07:41Articolul LIVE cu evenimentele de joi este aici

SINTEZA ZILEI

  • Zelenski afirmă că a primit asigurări că ajutorul SUA va fi „constant şi neîntrerupt”
  • Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială în China, unde se va desfăşura pe 17 şi 18 octombrie a treia ediţie a forumului „O centură, un drum” („Belt and Road”)
  • „Este o prostie”: Putin critică refuzul Germaniei de a certifica Nord Stream 2. Liderul rus, care a luat cuvântul astăzi la o conferință pe teme energetice la Moscova, a declarat că nu poate înțelege de ce Germania este în continuare dispusă să cumpere gaz rusesc pompat prin Ucraina, dar nu și gazul transportat prin conducta Nord Stream 2.
  • Belgia va trimite în Ucraina avioane F-16 "începând din 2025 în funcție de creșterea capacității noastre de F-35 (din care Belgia a comandat 34 de exemplare)"
  • Rusia încheie un acord pentru crearea unui sistem comun de apărare antiaeriană cu o nouă ţară din Asia Centrală
  • ​Gazoductul Finlanda-Estonia: avaria a fost cauzată de o „forță mecanică” și nu de o explozie
  • Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova: „Trebuie să fim pregătiţi”
  • Activistul rus Oleg Orlov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, condamnat la plata unei amenzi pentru că a criticat ofensiva din Ucraina
  • FOTO Moshe Azman, Rabinul-șef al Ucrainei, a publicat un colaj cu două fotografii care arată cum nepoții săi s-au adăpostit de loviturile rusești cu rachete și apoi, după ce au fost evacuați în Israel, de cele ale Hamas.

Principalele informații despre războiul din Ucraina, ziua 595, LIVETEXT:

01:34 Belgia va trimite avioane de luptă în Ucraina până în 2025

Finalmente, Belgia va trimite multe avioane de luptă în Ucraina până în 2025, a anunțat, miercuri, ministrul Apărării, Ludivine Dedonder (PS), intervievat de Bel RTL.

Potrivit ministrului, Belgia va trimite în Ucraina avioane F-16 "începând din 2025 în funcție de creșterea capacității noastre de F-35 (din care Belgia a comandat 34 de exemplare)".

Potrivit ministrului, Belgia va antrena piloți ucraineni, așa cum a fost anunțat și, ca element nou, se va ocupa de toată întreținerea avioanelor F-16 ale coaliției, potrivit La Libre.

00:15 Zelenski afirmă că a primit asigurări că ajutorul SUA va fi „constant şi neîntrerupt”

„S-a spus clar că America va continua să ofere Ucrainei sprijinul constant şi neîntrerupt necesar pentru apărarea acesteia”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic, după o întâlnire la Bruxelles cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Putin va face o vizită în China săptămâna viitoare

23:55În luna septembrie, în Ucraina au fost înregistrate 35.587 de noi întreprinderi mici și mijlocii, un record al ultimilor trei ani.

După o perioadă de acalmie anul trecut, după invazia pe scară largă a Rusiei, numărul acestor afaceri, denumite înregistrări de "antreprenori individuali" sau după acronimul lor ucrainean FOP, a crescut constant în 2023.

Pentru comparație, 27.959 de întreprinderi mici și mijlocii au fost deschise în septembrie 2021 și 25.176 în septembrie 2020. Majoritatea sunt implicate în comerțul cu amănuntul (12.777), în furnizarea de servicii individuale (3.244) și în comerțul cu ridicata (2.343).

23:24Bloomberg: Egiptul va importa 480.000 de tone de grâu rusesc

Tranzacția reprezintă 4% din importurile anuale de grâu ale Egiptului. Grâul ar urma să fie expediat în noiembrie și decembrie, au precizat comercianții.

Aceasta vine după ce, la sfârșitul lunii septembrie, Cairo a fost aproape de a încheia un acord cu United Grain Co. din Rusia (OZK) pentru 1 milion de tone de grâu. Guvernul rus deține o participație majoritară la OZK, potrivit Kyiv Independent.

22:05Putin va face o vizită în China săptămâna viitoare

Preşedintele rus Vladimir Putin va efectua săptămâna viitoare o vizită oficială în China, unde se va desfăşura pe 17 şi 18 octombrie a treia ediţie a forumului „O centură, un drum” („Belt and Road”), a confirmat miercuri consilierul pentru politică externă al Kremlinului, Iuri Uşakov.

21:05„Este o prostie”: Putin critică refuzul Germaniei de a certifica Nord Stream 2

Liderul rus, care a luat cuvântul astăzi la o conferință pe teme energetice la Moscova, a declarat că nu poate înțelege de ce Germania este în continuare dispusă să cumpere gaz rusesc pompat prin Ucraina, dar nu și gazul transportat prin conducta Nord Stream 2.

„Este un nonsens”, a spus el.

Gazoductul Finlanda-Estonia a fost avariat de o „forță mecanică”

20:39Rusia încheie un acord pentru crearea unui sistem comun de apărare antiaeriană cu o nouă ţară din Asia Centrală

Parlamentul din Kârgâzstan a ratificat miercuri un acord cu Rusia privind crearea unui sistem comun de apărare antiaeriană, în ajunul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în această ţară din Asia Centrală, aliată a Moscovei.

20:02Doi morți în atacul trupelor ruse asupra unei școli ucrainene

O rachetă rusească a lovit o școală din centrul Ucrainei, ucigând cel puțin două persoane, au anunțat autoritățile.

Salvatorii căutau încă supraviețuitori sub dărâmături în orașul Nikopol din Dnipropetrovsk, a declarat guvernatorul regional Serhii Lisak, citat de Sky News.

19:45​Gazoductul Finlanda-Estonia: avaria a fost cauzată de o „forță mecanică” și nu de o explozie

Avarierea gazoductului care leagă Finlanda și Estonia a fost probabil cauzată de o „forța mecanică”, a declarat miercuri unitatea de poliție finlandeză însărcinată cu ancheta, potrivit AFP.

„Avaria pare să fi fost cauzată de o forță mecanică și nu de o explozie”, a declarat Risto Lohi, un oficial al Biroului Național de Investigații finlandez (NBI).

Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova

19:01Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova: „Trebuie să fim pregătiţi”

Preşedinta Maia Sandu a prezentat miercuri în şedinţa Consiliului Suprem de Securitate de la Chişinău proiectul Strategiei Securităţii Naţionale a Republicii Moldova, axat pe trei obiective, menite să consolideze securitatea în „cel mai periculos moment de la obţinerea independenţei” republicii.

18:47Xerox, lider mondial în producția de masă de copiatoare, a devenit miercuri cea mai recentă companie occidentală care anunță că părăsește Rusia și își vinde activele. „Xerox își întrerupe acum operațiunile rămase în Rusia și transferă afacerea către administrația locală prin vânzarea filialei sale din Rusia”, se arată într-un comunicat publicat de companie.

Mass-media rusă notează că „Xerox (CIS)” LLC, numele sub care este înregistrată afacerea în Rusia, va continua să funcționeze ca o companie de sine stătătoare și își va schimba în curând numele pentru a nu mai fi asociat cu compania-mamă din Statele Unite.

18:16Activistul rus Oleg Orlov, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, condamnat la plata unei amenzi pentru că a criticat ofensiva din Ucraina

Justiția rusă l-a condamnat miercuri pe Oleg Orlov, membru al ONG-ului rus Memorial și co-laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, la plata unei amenzi penale pentru că a criticat ofensiva Moscovei în Ucraina, o pedeapsă de o indulgență rară în Rusia, în plină represiune a vocilor disidente, scrie AFP.

18:26FOTO Moshe Azman, Rabinul-șef al Ucrainei, a publicat un colaj cu două fotografii care arată cum nepoții săi s-au adăpostit de loviturile rusești cu rachete și apoi, după ce au fost evacuați în Israel, de cele ale Hamas.

Forțele rusești au reușit să distrugă un avion militar Su-25 al Ucrainei

17:53 Forțele rusești au reușit să distrugă un avion militar Su-25 al Ucrainei cu o dronă kamikaze Lancet, lovitura având loc pe aerodromul din Krivoi Rog. Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notează că acesta este al doilea avion ucrainean despre care se cunoaște că a fost atacat cu drone kamikaze pe aerodromul respectiv:

17:37 Gasgrid, operatorul sistemului de transport de gaze al Finlandei, a anunțat că reparațiile la gazoductul Balticconnector ce leagă Finlanda de Estonia vor dura cel puțin până în luna aprilie a anului viitor. Autoritățile continuă să investigheze incidentul atribuit unui act de sabotaj care a dus la avarierea conductei de gaze ce trece pe sub Marea Baltică.

17:12Autoritățile ucrainene au anunțat miercuri seara că două persoane au fost ucise la o școală în timpul bombardamentelor rusești asupra orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk.

„Inamicul a bombardat Nikopol în regiunea Dnipropetrovsk. Sala de sport a fost distrusă. Două persoane au murit. Salvatorii mai caută oameni sub dărâmături. S-a stabilit că victimele sunt angajați ai instituției de învățământ. Continuăm operațiunile de căutare și salvare”, a spus ministrul ucrainean de interne Ihor Klîmenko, într-o postare făcută pe Telegram.

16:53 Președintele rus Vladimir Putin a declarat că escaladarea violențelor între Israel și Hamas este un rezultat al politicilor duse de Statele Unite, pe care liderul de la Kremlin le acuză că nu au căutat o soluție pentru conflictul din Orientul Mijlociu. Putin a enunțat totodată soluția Rusiei pentru încheierea conflictului.

Un nou ajutor militar din partea SUA pentru Ucraina

16:39Canada a anunțat și ea un nou pachet de asistență militară pentru Ucraina, acesta urmând să includă, printre altele, îmbrăcăminte și echipamente de iarnă în valoare de 25 de milioane de dolari canadieni, 2.000 de obuze de 155 mm și 277.500 de kg de bombe de aviație.

Agenția Ukrinform notează că țara condusă de premierul Justin Trudeau a finalizat chiar săptămâna trecută transferarea integrală a anteriorului pachet de ajutor militar destinat Kievului, acesta incluzând aproape 8.000 de obuze de 155 mm, 10.000 de obuze de 105 mm și aproximativ 2 milioane de cartușe de calibrul 7,62 mm.

16:14 Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat miercuri un nou ajutor militar din partea SUA pentru Ucraina, în valoare de 200 milioane de dolari, cu un accent deosebit pe apărarea antiaeriană şi artilerie, ceea ce creşte sprijinul total al Washingtonului pentru Kiev la 43,9 miliarde de dolari.

Austin a făcut acest anunţ la începutul unei noi reuniuni a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, condus de SUA la sediul NATO, la care a participat pentru prima dată în persoană preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a sosit miercuri într-o vizită surpriză la Bruxelles.

„Să nu vă lăsaţi înşelaţi, Statele Unite vor fi alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie”, a transmis secretarul american al Apărării după ce escaladarea conflictului între Hamas şi Israel, cuplată cu incertitudinea politică internă de la Washington, a generat îngrijorări cu privire la viitorul ajutorului militar american.

15:12 Fostul prim-ministru slovac Robert Fico a ajuns miercuri la un acord cu partidele de centru-stânga și naționaliste pentru a forma un nou guvern care se așteaptă să reducă sprijinul țării pentru Ucraina.

Fico, al cărui partid SMER-SSD (Direcția-Social Democrația Slovacă) a câștigat alegerile din 30 septembrie cu promisiuni de a opri ajutorul militar acordat Ucrainei și cu critici la adresa sancțiunilor impuse Rusiei, ar urma să conducă guvernul, care ar putea să fie în funcție înainte de summitul UE din 26-27 octombrie, unde Ucraina va fi un punct important pe ordinea de zi.

Un guvern condus de Fico ar apropia Slovacia de Ungaria într-un moment în care Uniunea Europeană și alte țări occidentale au încercat să rămână unite în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina. (Reuters)

14:54 Serviciul de informații interne al Ucrainei a acuzat miercuri doi săteni care au fugit în Rusia că au ajutat la ghidarea loviturii cu rachete care a ucis zeci de persoane în satul Groza din regiunea Harkov.

FMI: Datoria Ucrainei va crește la 88% din PIB

14:39 Fondul Monetar Internațional (FMI) prognozează o creștere a datoriei publice totale a Ucrainei în acest an la 88,1% din produsul intern brut (PIB) al țării. FMI arată într-un raport publicat miercuri că datoria națională totală a Ucrainei în 2021 - înainte de invazia pe scară largă a Rusiei - era de 48,9% din PIB-ul național. În 2022 ea a crescut la 78,5%, potrivit datelor instituției internaționale.

14:08Zelenski a făcut prima sa vizită la sediul NATO: „Trebuie să câștigăm bătălia de iarnă împotriva terorii”

13:52Numărul ucrainenilor uciși în atacul Hamas asupra Israelului a crescut la trei, a anunțat miercuri Oleh Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, potrivit Kyiv Independent.

Alți nouă cetățeni ucraineni au fost răniți în ostilități; starea lor și locul de spitalizare sunt în curs de clarificare, a precizat oficialul. Diplomații ucraineni și forțele de ordine israeliene colaborează pentru a stabili unde se află șase ucraineni dispăruți, potrivit lui Nikolenko.

13:30 Un nou clip apărut pe rețelele de socializare pare să fie menit să disipeze speculațiile privind starea de sănătate a lui Ramzan Kadîrov. Acesta este filmat, îmbrăcat în trening, cum aleargă câțiva zeci de metri, pe același fond muzical pe care se antrenează Rocky Balboa în celebra serie de filme cu același nume.

Primele F-16 daneze vor ajunge în Ucraina în primăvară

13:04 Un avion Su-25 al forțelor aeriene ucrainene a fost distrus de o dronă de atac Lancet a armatei ruse pe un aerodrom militar din Krivoi Rog:

12:55 Kremlinul a calificat miercuri drept îngrijorătoare știrile privind deteriorarea gazoductului Balticconnector dintre Estonia și Finlanda și a declarat că atacul de anul trecut asupra Nord Stream a reprezentat un precedent periculos.

„Nu am informații tehnice, nu știu dacă serviciile noastre speciale au astfel de informații, dar, bineînțeles, este o veste destul de îngrijorătoare", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov,când a fost întrebat despre gazoduct.

12:39 Danemarca estimează că va face prima livrare de avioane de luptă F-16 către Ucraina în martie sau aprilie anul viitor, a transmis miercuri postul național de televiziune TV2, citându-l pe ministrul apărării Troels Lund Poulsen.

Propagandistul Soloviov, ironizat online pentru declarațiile despre Israel

12:27VIDEO Prezentatorul TV rus Vladimir Soloviov a declanșat un val de ironii pe rețelele de socializare după ce a afirmat că tacticile folosite de armata israeliană împotriva palestinienilor din fâșia Gaza ar fi „absolut inacceptabile” pentru forțele armate ruse.

12:16 Pe rețelele de socializare a apărut un clip greu de înțeles în care sunt văzuți soldați ruși cum izbesc rachete Grad cu una dintre lăzile în care erau depozitate pentru a le îndesa într-un lansator multiplu:

11:49 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin a spus că Washingtonul va sprijini Ucraina cât timp va fi nevoie. „Suntem aici pentru a ne strădui să răspundem celor mai urgente nevoi ale Ucrainei - în special pentru apărare aeriană și muniție", a declarat Austin.

Ce știm despre avarierea gazoductului Balticconnector

11:45 Decizia Statelor Unite de a intensifica sprijinul militar pentru Israel după atacul Hamas nu este de natură să provoace un deficit pe relația cu Ucraina, a declarat miercuri ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Vorbind după o reuniune a comisiei parlamentare de apărare, Pistorius a declarat că Berlinul va face „tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că sprijinul pentru Ucraina nu se va prăbuși", având în vedere recenta escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu.

11:27 Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat miercuri că plafonarea prețului la petrolul rusesc inițiată de G7 a redus drastic veniturile Rusiei în ultimele 10 luni și că este esențial să se continue să se impună Rusiei costuri severe și crescânde din cauza războiului din Ucraina.

Războiul din Ucraina a rămas un obstacol major pentru economia globală, spune ea în discursul pregătit pentru o conferință de presă organizată în marja reuniunilor Fondului Monetar Internațional și ale Băncii Mondiale de la Marrakech, Maroc.

11:09 ANALIZĂ. Nou act de sabotaj sub Marea Baltică: Ce știm despre avarierea gazoductului Balticconnector, care leagă două țări NATO

Ucrainenii susțin că rușii au pierdut ieri 125 de tancuri și alte blindate

10:28Potrivit ucrainenilor, armata rusă a avut pierderi foarte mari ieri: 820 de soldați, 34 de tancuri, 91 de alte blindate, 18 piese de artilerie, 20 de diferite vehicule, 1 lansator multiplu de rachete, 1 avion, 1 sistem antiaerian, 4 echipamente speciale.

10:19 În cazul în care se va dovedi că avariile produse la o conductă submarină de gaz și la un cablu de telecomunicații de sub Marea Baltică sunt rezultatul unui atac deliberat, răspunsul NATO va fi unul hotărât, a declarat miercuri Jens Stoltenberg.

„Dacă se va dovedi că este vorba de un atac asupra infrastructurii esențiale a NATO (...), vom avea un răspuns unit și hotărât din partea NATO", a declarat el înaintea unei reuniuni a miniștrilor Apărării din cadrul alianței.

Peste 100.000 de soldați ruși suferă de PTSD

10:13 Zelenski a subliniat miercuri cât de importantă este vizita sa la Bruxelles, unde a sosit pentru discuții cu înalți oficiali NATO privind cooperarea în domeniul securității.

„O vizită la sediul NATO care va fi esențială pentru reziliența noastră în această iarnă", a scris Zelenski pe aplicația de mesagerie Telegram. El a precizat că va purta, de asemenea, discuții cu premierul belgian.

09:54 Evaluarea de dimineață a ministerului britanic al apărării:

  • „Armata rusă se confruntă cu o criză a sănătății mintale. În decembrie 2022, psihologii ruși au identificat aproximativ 100.000 de militari care suferă de tulburare de stres post-traumatic (PTSD).
  • Aproape sigur, acest număr este acum mai mare, deoarece armata rusă nu reușește să asigure rotații și recuperări suficiente după prezența pe câmpul de luptă.
  • Aceasta a fost o problemă evidențiată de mai mulți comandanți, inclusiv de fostul general-maior Ivan Popov din cadrul Armatei 58 de Arme Combinate, care a fost eliberat de la comandă în iulie 2023.
  • Există indicii suplimentare conform cărora medicii din Rusia trimit pe front militari care nu sunt apți de luptă. Apelurile împotriva deciziilor comisiilor medicale militare rusești sunt mai mari în 2023 decât în 2022, multe cazuri fiind respinse sau cererile fiind abandonate.
  • Cu o lipsă de îngrijire a sănătății mintale și a capacității de luptă a soldaților săi, eficacitatea luptei de luptă a Rusiei continuă să rămână la niveluri sub-optime.”

09:20 Belgia va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina începând din 2025, a declarat ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, la postul de radio Bel RTL. Dedonder nu a precizat câte avioane vor fi trimise Kievului.

Zelenski face prima sa vizită la sediul NATO

09:12 Zelenski se află miercuri în Belgia, unde are loc o reuniune a miniștrilor apărării din NATO. Aceasta este prima vizită a președintelui ucrainean la sediul NATO.

De asemenea, miniștrii NATO urmează să se întâlnească la Bruxelles cu omologul lor ucrainean, Rustem Umerov, în cadrul unei sesiuni a Consiliului NATO-Ucraina, un organism înființat la summitul Alianței de la Vilnius din iulie pentru a promova o cooperare mai strânsă între NATO și Kiev.

Miniștrii vor discuta, de asemenea, probleme de interes dincolo de războiul din Ucraina, inclusiv daunele la o conductă submarine de gaz și la un cablu de telecomunicații dintre Finlanda și Estonia.

08:10 Cea mai importantă amenințare la adresa securității nucleare este „un atac direct" asupra centralei din Zaporojie, a declarat directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, într-un interviu acordat The Guardian.

Volodimir Zelenski i-a promis lui Grossi că trupele ucrainene nu vor lansa niciodată un astfel de atac în eforturile lor de a elibera centrala de sub ocupația rusă.

„Președintele Zelenski m-a asigurat personal că nu o vor bombarda sau bombarda direct", a declarat Grossi, adăugând că președintele ucrainean i-a spus că „toate celelalte opțiuni sunt pe masă" pentru recucerirea centralei nucleare.

07:39 Zelenski a publicat azi-noapte pe contul său de Twitter un rezumat video al vizitei sale la București, însoțit de un scurt mesaj în limba română: „Mulțumesc România”.

Rheinmetall va produce obuze pentru Ucraina

07:34 Un grup de țări europene, coordonat de Marea Britanie, va oferi Ucrainei un pachet de 100 de milioane de lire sterline (circa 116 milioane de euro) pentru a sprijini forțele sale armate, inclusiv echipamente pentru deminare.

Ministerul britanic al Apărării a afirmat miercuri că Ucraina este „acum cea mai minată țară din lume", ceea ce a devenit un obstacol în contraofensiva sa din acest an, și că dotările pentru deminare sunt esențiale pentru a o ajuta să avanseze.

Pachetul va fi furnizat cu ajutorul unor sume din Fondul Internațional pentru Ucraina - un grup de țări care include Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Danemarca și Suedia. (Reuters)

07:31 Producătorul german de armament Rheinmetall a anunțat că Berlinul a comandat producția a 150.000 de proiectile de artilerie pentru Ucraina, potrivit site-ului oficial al companiei.

Zeci de mii de obuze urmează să fie livrate de Bundeswehr-ul german în 2023, în timp ce restul vor fi trimise anul viitor, notează Kyiv Independent.

00:58Zelenski, întrebat când se va termina războiul: Cred că suntem în ultima parte, cea mai grea, pentru că războiul a fost lung

00:18Parchetul bulgar anunţă marţi inculparea a cinci presupuşi membri ai unei reţele internaţionale pe care o suspectează de ocolirea embargoului impus de către Uniunea Europeană livrării de echipament militar Rusiei

Scurtă recapitulare a informațiilor recente:

------------------