Șeful Statului Major de la Varșovia și un alt comandant de rang înalt al armatei poloneze și-au prezentat demisiile marți, cu doar câteva zile înaintea unora dintre cele mai tensionate alegeri parlamentare din istoria țării, relatează Reuters.

Generalul Rajmund Andrzejczak (centru)Foto: Johan Nilsson/TT / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cei doi generali nu au prezentat un motiv pentru demisii, ele survenind însă în contextul creșterii tensiunilor între eșaloanele superioare ale forțelor armate poloneze și guvernul condus de premierul Mateusz Morawiecki.

Aceste tensiuni au apărut după ce ministrul apărării Mariusz Blaszczak a declarat în luna mai că armata nu l-a informat cu privire la o rachetă care a căzut pe teritoriul țării în decembrie anul trecut.

Presa poloneză a fost cea care a dezvăluit în premieră în luna aprilie că un „obiect militar neidentificat” a fost descoperit într-o pădure din nordul țării, afirmând ulterior că a fost vorba despre o rachetă rusească KH-55.

Blaszczak a afirmat apoi că forțele armate ale țării au detectat racheta când aceasta a pătruns în spațiul aerian național, dar că un comandant local a omis să informeze cadrele superioare.

Opoziția poloneză denunță o „rușine totală” după demisia generalilor

Marți, generalul Tomasz Piotrowski, comandantul operațional al forțelor armate poloneze, și generalul Rajmund Andrzejczak, șeful Statului Major de la Varșovia, și-au prezentat demisiile.

„Pot confirma că comandantul operațional Piotrowski și-a încheiat relația de muncă. El și-a dat demisia din serviciul militar profesionist”, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor armate poloneze, după ce informația a apărut inițial în ziarul Rzeczpospolita.

„Aceasta este o rușine totală pentru ministrul Blaszczak, care a trecut o linie roșie în ceea ce privește folosirea armatei poloneze într-un mod partizan”, a declarat pe rețeaua de socializare X Tomasz Siemoniak, un fost ministru polonez al apărării din partea partidului Platforma Civică, aflat acum în opoziție.

„Acesta este un dezastru al PiS (n.r. partidul de guvernământ Lege și Justiție) într-o perioadă de amenințări majore la adresa Poloniei”, a adăugat el.

Polonia va organiza duminica aceasta alegeri parlamentare despre care analiștii spun că vin după o campanie electorală marcată pe larg de dezinformări și manipulări ale opiniei publice.

Citește și: