Un gazoduct și un cablu de telecomunicații care leagă Finlanda și Estonia pe sub Marea Baltică au fost avariate în ceea ce pare a fi o acțiune „externă” deliberată, a anunțat marți guvernul finlandez, citat de Reuters.

Gazoductul Balticconnector in localitatea Inkoo din FinlandaFoto: Mikko Stig / Lehtikuva / Profimedia Images

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat deja că NATO face schimb de informații privind pagubele și că alianța este pregătită să le ofere sprijin tuturor statelor membre îngrijorate.

Gazoductul Balticconnector a fost închis duminică dimineața din cauza îngrijorărilor privind scurgerea de gaze naturale printr-o gaură din conducta care are o lungime de 77 de kilometri.

Operatorul finlandez Gasgrid a declarat că reparațiile ar putea dura câteva luni sau chiar mai mult.

Operatorul sistemului de gaz al Estoniei spune că toate pistele sunt investigate

„Este probabil ca atât avariile produse gazoductului, cât și cablului de comunicații, să fie rezultatul unei activități externe. Cauza avariilor nu este deocamdată clară, investigația continuă în cooperare între Finlanda și Estonia”, a declarat marți Sauli Niinisto, președintele Finlandei.

„Scăderea presiunii în gazoduct a fost destul de rapidă, ceea ce ar indica că nu este vorba de o breșă minoră. Dar cauza încă rămâne neclară”, a declarat un oficial din țările baltice pentru Reuters sub condiția anonimității din cauza naturii sensibile a dosarului.

Gazoductul care leagă localitățile Inkoo din Finlanda și Paldiski din Estonia traversează Golful Finlandei, o zonă a Mării Baltice care se întinde către est până în apele teritoriale ale Rusiei și portul Sankt Petersburg.

Un purtător de cuvânt al Elering, operatorul de gaz al sistemului eston, a declarat în urmă cu o zi că nu poate fi exclusă nicio ipoteză privind cauzele avariei, fiind posibilă și cea a sabotajului.

În septembrie 2022 gazoductele Nord Stream care trec pe sub Marea Baltică, legând Rusia de Germania, au fost avariate în urma unor explozii pe care autoritățile din toate țările implicate le pun pe seama unor acte de sabotaj. Însă actorul sau actorii din spatele incidentului nu au fost identificați cu certitudine până în ziua de azi.

Gazoductul avariat leagă țările baltice și Finlanda

În ceea ce privește gazoductul Balticconnector, acesta a fost inaugurat în decembrie 2019 pentru a ajuta la integrarea piețelor gazelor naturale din regiune, oferind Finlandei și țărilor baltice mai multă flexibilitate în materie de aprovizionare.

Atât Elering, cât și Gasgrid, au declarat că nu se așteaptă la probleme cu aprovizionarea de gaze, chiar dacă gazoductul va rămâne închis pe toată perioada iernii.

Anul trecut Finlanda a închiriat un terminal plutitor de stocare și regazificare pentru a putea primi gaz natural lichefiat, acesta fiind folosit pentru a înlocui livrările de gaze naturale din Rusia după începerea războiului Moscovei împotriva Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 594-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.