Rusia nu a reușit marți să recâștige un loc în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, din care a fost expulzată după invazia sa în Ucraina, deși a primit 83 de voturi din cele 193 de state membre ale ONU, potrivit AFP.

Atac rusesc cu 51 de morți în HarkovFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Marți, Adunarea Generală a ONU a reînnoit 15 dintre cei 47 de membri ai Consiliului cu sediul la Geneva pentru perioada 2024-2026.

Statele sunt împărțite în regiuni majore, iar fiecare grup regional își preselectează în general candidații, care sunt apoi aprobați fără dificultate de Adunarea Generală.

Dar anul acesta, două grupuri au avut mai mulți candidați decât locuri: America Latină (Brazilia, Cuba, Republica Dominicană și Peru, candidați pentru 3 locuri) și Europa de Est (Albania, Bulgaria și Rusia pentru 2 locuri).

La câteva zile după atacul rusesc asupra satului ucrainean Groza, unde au fost ucise 52 de persoane, toți ochii erau ațintiți asupra candidaturii rusești.

Cu o oarecare îngrijorare din partea occidentală din cauza unui vot secret, într-o lume fragmentată în care multe țări în curs de dezvoltare contestă ajutorul acordat Ucrainei.

Bulgaria și Albania au fost în cele din urmă alese, cu 160, respectiv 123 de voturi. Rusia a primit 83 de voturi.

Statele membre ale ONU au trimis un semnal puternic autorităților ruse: un guvern responsabil pentru nenumărate crime de război și crime împotriva umanității nu are ce căuta în Consiliul pentru Drepturile Omului”, a comentat Louis Charbonneau de la ONG-ul Human Rights Watch.

Militanți pentru drepturile omului și diplomați occidentali avertiseră în ultimele zile împotriva realegerii Rusiei.

Adunarea Generală „are de făcut o alegere importantă, pentru a dovedi că nu este pregătită să confunde piromanul cu pompierul”, a declarat Ferit Hoxha, ambasadorul albanez la ONU, luni, în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate privind carnagiul de la Groza.

„Cei care își atacă vecinii, care ucid oameni nevinovați, care distrug în mod deliberat infrastructura civilă, porturile și silozurile de cereale, care deportează copii și sunt mândri de asta, care folosesc tortura și violența sexuală ca arme, care încalcă fără rușine legile internaționale privind drepturile omului, nu au ce căuta în Consiliul pentru Drepturile Omului”, a atacat el.

Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului a publicat recent un raport care afirmă că Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina în ultimele şase luni.