Prezentatorul TV rus Vladimir Soloviov a declanșat un val de ironii pe rețelele de socializare după ce a afirmat că tacticile folosite de armata israeliană împotriva palestinienilor din fâșia Gaza ar fi „absolut inacceptabile” pentru forțele armate ruse.

Vladimir SoloviovFoto: WillWest News / Profimedia Images

„Dacă vreți să vedeți brutalitate uitați-vă cum luptă armata israeliană! Dacă vreți să înțelegeți diferența între o operațiune militară specială și un război, uitați-vă cum armata israeliană nivelează în prezent, pur și simplu nivelează, fâșia Gaza. Îi opresc apa, electricitatea, totul - metode care ar fi absolut inacceptabile pentru noi”, a exclamat Soloviov în ultima sa emisiune.

„Noi nu purtăm un război așa. Israelul o face așa. Asta nu înseamnă că Israelul are dreptate cu metodele sale de a purta un război”, mai spune Soloviov, care a vorbit de mai multe ori în emisiunile sale despre faptul că este un evreu.

Noile sale comentarii vin în contextul în care ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a declarat luni că Israelul impune un „asediu total" asupra fâșiei Gaza. „Nu există electricitate, nu există alimente, nu există apă, nu există combustibil", a subliniat Gallant.

ONU a avertizat marți Israelul că un astfel de asediu însoțit de o blocadă contravine dreptului internațional.

Cu toate acestea, comentariile lui Soloviov privind modul „inacceptabil” de a purta un război au declanșat numeroase reacții ironice pe rețelele de socializare, date fiind tentativele Moscovei de iarna trecută de a paraliza sistemul energetic al Ucrainei și numeroasele atacuri desfășurate asupra civililor de către forțele sale armate.

Cel mai recent dintre acestea, lovitura rachete asupra satului Groza din regiunea Harkov, a fost al doilea cel mai sângeros ca număr de civili uciși de la începerea invaziei rusești, după atacul asupra teatrului dramatic din Mariupol din luna martie a anului trecut.

Soloviov, descris drept un „clovn fără rușine” după comentariile sale privind războiul din israel

„Ei (n.r. rușii) nu au mijloacele de a tăia electricitatea Ucrainei, fiindcă dacă ar fi putut ar fi făcut-o de 100 de ori”, notează un utilizator al Twitter la postarea distribuită de jurnalistul Francis Scarr de la BBC.

Soloviov „chiar nu are rușine”, subliniază un altul.

„El a descris la propriu ceea ce a făcut Rusia timp de aprope doi ani. Ce clovn!”, exclamă un alt internaut.

„Marketing bun - el vinde un eșec (al forțelor ruse) drept o reușită”, scrie un alt utilizator al Twitter.

Alții au amintit de secvențe de la televiziunile rusești în care diferiți oficiali și propagandiști cereau iarna trecută ca Ucraina să fie transformată într-un teritoriu de nelocuit pentru civili.

Soloviov însuși a îndemnat în emisiunile sale la comiterea de atrocități împotriva ucrainenilor, inclusiv ca forțele armate ruse să distrugă complet Kievul:

Urmărește ultimele evoluții din a 595-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.