Președintele rus Vladimir Putin a declarat că escaladarea violențelor între Israel și Hamas este un rezultat al politicilor duse de Statele Unite, pe care liderul de la Kremlin le acuză că nu au căutat o soluție pentru conflictul din Orientul Mijlociu, relatează The Guardian.

Vladimir PutinFoto: Gavriil Grigorov / AFP / Profimedia Images

Putin a spus că pentru soluționarea conflictului sunt necesare rezolvarea mai multor probleme, printre care și crearea unui stat palestinian liber.

El a acuzat miercuri SUA că au evitat să pună bazele unui proces de soluționare a conflictului israelo-palestinian, preferând în schimb să ia problema în propriile mâini, fără a găsi o rezolvare.

„O parte a pământurilor pe care palestinienii le consideră și le-au considerat mereu ca făcând parte din pământurile palestiniene istorice sunt ocupate de Israel în diferite momente și în moduri diferite. În principal însă, cu ajutorul forței militare”, a declarat Putin, citat de TASS.

Putin a mai acuzat SUA că „inflamează” Orientul Mijlociu prin trimiterea unui grup naval condus de portavionul USS Gerald Ford și a subliniat că este nevoie de „soluții de compromis”.

Liderul de la Kremlin a amintit totodată de criticile virulente adresate Washingtonului de către omologul său turc Recep Erdogan din cauza trimiterii portavionului în zonă. Putin și-a exprimat speranța că „bunul simț” va avea sorți de izbândă.

Purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, a declarat mai devreme în cursul zilei că Rusia își „menține contactele” cu părțile implicate în conflict și că Moscova „continuă să analizeze cu atenție situația”.

Peskov a spus de asemenea că Rusia „își menține poziția de țară care are potențialul de a participa la procesul de soluționare” a crizei.

Kremlinul se pronunță în favoarea unei soluții negociate între Israel și Hamas

În urmă cu o zi Peskov a declarat că acest conflict este de lungă durată, cu rădăcini foarte adânci, și că Rusia are legături istorice cu palestinienii și are multe în comun cu Israelul, inclusiv faptul că mulți israelieni sunt foști cetățeni ruși.

El a negat totodată faptul că Rusia ar fi interesată să alimenteze războiul din Orientul Mijlociu după atacul fără precedent declanșat de Hamas împotriva Israelului sâmbăta trecută.

Comentariile sale au venit după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat luni că războaiele mondiale din trecut au început cu agresiuni locale şi că Rusia „este interesată în a declanşa un război în Orientul Mijlociu astfel încât o nouă sursă de durere şi suferinţă să poată submina unitatea lumii, să crească dezacordul şi contradicţiile şi astfel să ajute Rusia să distrugă libertatea în Europa”.

„Îi vedem pe propagandiştii ruşi exultând. Vedem prietenii iranieni ai Moscovei sprijinind public pe cei care au atacat Israelul. Şi toate acestea reprezintă o ameninţare mai mare decât realizează lumea acum”, a subliniat Zelenski.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului dintre Israel și Hamas LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.