Parlamentul din Kârgâzstan a ratificat miercuri un acord cu Rusia privind crearea unui sistem comun de apărare antiaeriană, în ajunul vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în această ţară din Asia Centrală, aliată a Moscovei, relatează France-Presse și Agerpres.

Vladimir Putin alaturi de Sadir Japarov, aici in dreapta sa, la celebrarile de „Ziua Victoriei” in al Doilea Razboi MondialFoto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia Images

„Deputaţii au analizat şi au adoptat proiectul de lege privind ratificarea acordului dintre Republica Kârgâză şi Federaţia Rusă pentru crearea unui sistem regional comun de apărare aeriană”, a anunţat parlamentul kârgâz într-un comunicat.

Potrivit aceleiaşi surse, un teren de cinci hectare va fi alocat în acest scop la baza militară rusă din Kant, în Kârgâzstan.

Vizita lui Vladimir Putin programată joi la această bază situată la est de capitala Bişkek a fost anulată, a anunţat miercuri preşedinţia kârgâză, fără a preciza motivul.

Liderul rus urmează însă să se întâlnească cu omologul său Sadir Japarov, înainte de a participa vineri la un summit al şefilor de stat din fostele republici sovietice.

Partea kârgâză nu a precizat durata acestui acord, însă agenţia de presa rusă RIA Novosti menţionează o durată de cinci ani.

Rusia are încheiate acorduri similare cu alte ţări aliate, între care Kazahstan, Belarus şi Tadjikistan.

Acest anunţ survine în momentul în care eficienţa Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), o structură militară condusă de Moscova ce reuneşte mai multe foste republici sovietice, a fost pusă sub semnul întrebării în ultimele luni.

Deşi este un aliat al Rusiei, Armenia a refuzat să participe la exerciţiile comune din această săptămâna din Kârgâzstan, acuzând Moscova că nu a făcut nimic pentru a preveni ofensiva Azerbaidjanului de la mijlocul lunii septembrie în Nagorno-Karabah.

____