O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum un blindat rusesc cu soldați pe el s-a lansat în ceea ce pare o acțiune de tip „kamikaze” pe frontul din estul Ucrainei.

Blindatul rusesc a fost scos din actiune cu un sistem JavelinFoto: Captura video - Ukraine Weapons Tracker

Filmarea arată cum blindatul avansează într-un câmp deschis ce pare să se întindă pe zeci de kilometri, probabil fără protecție aeriană sau de altă natură, înainte de a fi scos din acțiune de militarii ucraineni cu ajutorul unui lansator mobil de rachete Javelin - una dintre armele cu care trupele Kievului au făcut cele mai mari ravagii în timpul primelor luni ale războiului declanșat de Vladimir Putin.

În ultima parte a înregistrării filmate în timpul unui asalt rusesc recent asupra localității Avdiivka din est se poate observa cum soldații ruși de pe vehicul se poticnesc sărind jos de pe el, deși nu este clar cât de grav au fost răniți aceștia.

Un aspect interesant al filmării arată cum blindatul rusesc a avansat pe „urmele” lăsate în vegetația de pe câmp de un alt vehicul de luptă, foarte probabil pentru a evita intrarea într-un câmp de mine. Însă probabil tocmai acest lucru a fost speculat și de către militarii ucraineni care au stat la pândă cu sisteme Javelin.

Apariția acestei înregistrări vine în contextul în care Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din Statele Unite nota în evaluarea sa publicată marți că forțele armate ruse își intensifică operațiunile ofensive înspre Avdiivka, un oraș din regiunea Donețk care avea o populație de aproximativ 32.000 de locuitori înaintea începerii războiului.

Blindatul rusesc a atacat în unul dintre punctele „fierbinți” ale frontului

Oficialii militari ucraineni au confirmat că până la 3 batalioane rusești au lansat începând cu 9 octombrie un asalt împotriva localității, una dintre redutele forțelor ucrainene din regiunea Donețk.

Armata rusă încearcă să cucerească Avdiivka, un oraș din linia întâi încă din timpul izbucnirii conflictului separatist din Donbas în 2014, din luna martie a acestui an.

ISW notează însă că această nouă ofensivă coincide cu alte operațiuni locale din regiunea Lugansk învecinată și zona de est a regiunii Zaporojie, toate având obiectivul de a împiedica comandamentul militar de la Kiev să transfere forțe în zone cheie ale frontului din sud, unde își concentrează eforturile ofensivei declanșate vara aceasta.

Însă, potrivit ISW, pentru a reuși să câștige teren în apropierea Avdiivka, trupele rusești „ar avea nevoie de unități de calitate mai ridicată decât cele desfășurate în prezent în zonă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că trupele ucrainene rezistă în Avdiivka, în contextul intensificării luptelor.

„Avdiivka. Rezistăm. Curajul și unitatea ucrainenilor sunt cele care vor determina cum se va încheia acest război. Trebuie să ne amintim cu toții acest lucru”, a scris Zelenski pe conturile sale de socializare.

Se crede că în prezent orașul mai are o populație de aproximativ 2.500 de locuitori, fiind în cea mai mare parte distrus în timpul luptelor date pentru el de mai bine de jumătate de an.

Urmărește ultimele evoluții din a 596-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.