Papa Francisc s-a întâlnit luni cu noul ambasador al Rusiei pe lângă Sfântul Scaun, potrivit căruia au discutat despre eforturile suveranului pontif de a promova pacea în Ucraina, scrie AFP.

Papa FranciscFoto: Maria Grazia Picciarella / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Ivan Soltanovski, diplomat de carieră, și-a prezentat scrisorile de acreditare în fața șefului Bisericii Catolice, a precizat Vaticanul într-un comunicat.

El și Papa „au discutat în special despre misiunea trimisului special al Papei pentru pace în Ucraina, cardinalul Matteo Zuppi, al cărui scop este de a rezolva anumite probleme umanitare”, a declarat noul ambasador pentru agenția oficială de presă rusă TASS.

Ei au convenit să „continue un dialog onest și deschis cu Sfântul Scaun, bazat în mod tradițional pe respect reciproc”, a adăugat el.

Papa l-a desemnat pe cardinalul Zuppi, șeful Bisericii italiene, să conducă o misiune de pace menită să pună capăt conflictului din Ucraina. În cadrul acestei misiuni, cardinalul Zuppi a vizitat Kievul, Moscova, Beijingul și Washingtonul, unde s-a întâlnit cu președintele Joe Biden.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a lăsat să se înțeleagă săptămâna trecută că Zuppi se va întoarce la Moscova.

Potrivit TASS, el a declarat la o masă rotundă: „Eforturile comune cu Vaticanul, al cărui trimis se va întoarce, continuă”. „Suntem gata să ne întâlnim cu toată lumea, suntem gata să vorbim cu toată lumea”, a adăugat el.

Papa Francisc a făcut numeroase apeluri pentru pace în Ucraina, până acum fără niciun rezultat, și se roagă în mod regulat pentru victimele conflictului.

Comentariile controversate despre Rusia care au supărat Ucraina

Papa Francisc a admis acum două săptămâni că afirmațiile pe care le-a făcut recent despre Rusia, văzute de mulți drept o susținere a imperialismului rusesc, au fost neinspirate, suveranul pontif afirmând că a vrut să le amintească tinerilor catolici din Rusia despre moștenirea lor culturală, nu politică, relatează Reuters.

În ceea ce privește comentariile despre Rusia, papa Francisc a declarat că „nu m-am gândit la imperialism când am spus ce am spus”.

„Poate nu a fost cel mai bun mod de a formula lucrurile, dar vorbind despre măreața Rusie, nu gândeam atât de mult geografic, ci cultural”, a explicat el, menționându-l în acest sens pe Feodor Dostoievski, unul dintre autorii săi favoriți.

„A fost un comentariu spontan care mi-a venit în minte deoarece eu am studiat (n.r. istoria rusă) la școală”, a explicat el și referința la Petru cel Mare și Ecaterina a II-a.

Suveranul pontif a fost aspru criticat din mai multe părți după ce la sfârșitul lunii trecute le-a transmis tinerilor catolici ruși să-și aducă aminte că sunt moștenitorii țarilor precum Petru cel Mare.

„Sunteți moștenitori ai marii Rusii: marea Rusie a sfinților, a regilor, marea Rusie a lui Petru cel Mare, a Ecaterinei a II-a, a marelui imperiu rus, cult, atâta cultură, atâta umanitate. Sunteți moștenitorii marii mame Rusia. Mergeți înainte”, a afirmat, printre altele, liderul Bisericii Catolice.