Datele oficiale publicate de Rosstat, biroul de statistică al Rusiei, și analizate de observatori independenți arată că jumătate din tinerii bărbați ruși care au murit anul trecut și-au pierdut viața în războiul pe care președintele Vladimir Putin l-a declanșat împotriva Ucrainei.

Noi randuri de morminte in cimitirul WagnerFoto: Not specified / WillWest News / Profimedia

Situația a fost raportată pe canalul rusesc de Telegram „Oameni din Baikal” și remarcată de analistul independent Chris Owen, cele două surse citând datele Rosstat care arată că anul trecut 1.905.778 de persoane au murit în Rusia.

Sociologi independenți au arătat că rata mortalității în rândul rușilor tineri este mai mare decât în 2021, bazându-se pe datele privind numărul de decese în rândul bărbaților cu vârsta între 18 și 29 de ani.

Cei din categoriile de vârstă superioare au fost excluși din analiză pentru ca ea să nu fie distorsionată de supramortalitatea cauzată de COVID-19 și fiindcă vârsta de recrutare oficială în armata rusă este de 18-27 de ani, chiar dacă Rusia a eliminat limita de vârstă pentru înrolarea pe bază de voluntariat încă de la sfârșitul lunii mai a anului trecut.

Administratorii canalului „Oameni din Baikal” notează că „proporția deceselor cauzate de război în categoria 20-24 de ani reprezintă jumătate din toate decesele bărbaților tineri din această categorie de vârstă”.

Cu alte cuvinte, fiecare al doilea bărbat cu vârsta între 20 și 24 de ani a cărui moarte a fost înregistrată oficial în Rusia anul trecut a murit în „operațiunea militară specială” anunțată de Putin pe 24 februarie 2022.

Administratorii canalului rusesc de Telegram subliniază că aceste date nu contrazic cifrele colectate din surse deschise de jurnaliștii de investigație de la Mediazona, BBC Rusia sau voluntari independenți. Însă și în aceste condiții este posibil ca numărul rușilor tineri care au decedat pe front să fie mai mare dat fiind faptul că mii de militari ruși încă sunt dați dispăruți.

Armata ucraineană susține că rușii au pierdut peste 200.000 de militari în război

Bilanțul publicat miercuri dimineața de ministerul ucrainean al Apărării afirmă că Rusia a pierdut încă 610 militari în ultimele 24 de ore, ducând numărul total la 200.590 de militari pierduți de forțele de invazie trimise de Putin în Ucraina.

Amintim însă că această cifră include și numărul de soldați ruși răniți sau capturați iar datele prezentate de partea ucraineană nu pot fi confirmate independent. Ele sunt însă într-o bună măsură în linie cu estimările anunțate de-a lungul ultimelor luni de serviciile de informații occidentale și observatorii independenți ai războiului.

Pierderile înregistrate de armata rusă regulată, dar și mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin, au crescut dramatic în ultimele luni în timpul eforturilor de cucerire a orașului Bahmut din regiunea Donețk, un obiectiv pe care forțele lui Putin încearcă să îl captureze încă de la începutul lunii august a anului trecut.

Pe lângă pierderile umane uriașe, armata rusă s-a confruntat și cu pierderi semnificative de echipamente militare și armament, motiv pentru care analiștii militari cred că Moscova a început să trimită pe front inclusiv tancuri și blindate construite în urmă 70-80 de ani în urmă.

Ministrul britanic al Apărării Ben Wallace estima la jumătatea lunii februarie că un procent incredibil de 97% din armata rusă este angajată în războiul din Ucraina.

Urmărește ultimele evoluții din a 448-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.