Igor Ghirkin, un militant naționalist și fost ofițer FSB care a contribuit la lansarea războiului din 2014 în regiunea Donbas, a fost trimis pe frontul din Ucraina.

Igor Ghirkin, fostul comandant al separatistilor pro-rusi din DonbasFoto: Bulent Kilic / AFP / Profimedia

Igor Girkin, cunoscut și sub numele de Strelkov, a fost trimis în prima linie ca adjunct al comandantului de batalion, a declarat propagandistul și jurnalistul de război rus Maksim Fomin, potrivit Kyiv Independent, citând Unian.

Girkin nu a mai postat nimic pe rețelele de socializare din 10 octombrie, însă soția lui Girkin a postat o fotografie cu el în uniformă militară pe 15 octombrie și a adăugat că acesta este bine.

Rob Lee, cercetătorul și analistul militar de la Foreign Policy Research Institute, spune, citând un canal rusesc de Telegram, că el ar fi plecat cu o unitate de voluntari ruși.

Igor Ghirkin a comparat în septembrie prăbușirea uneia dintre principalele linii ale frontului cu o înfrângere catastrofală în războiul ruso-japonez, care a declanșat Revoluția din 1905 din Rusia.

Igor Ghirkin, care critică foarte des conducerea țării fără menajamente, numindu-l pe ministrul apărării, Shoigu, "mareșalul de carton", a spus în repetate rânduri că Rusia va fi învinsă în Ucraina dacă nu face o mobilizare la nivel național, potrivit Reuters.

Igor Ghirkin, implicat în doborârea unui avion Boeing 777 în 2014, a declarat public că a fost privat de posibilitatea de a ajunge pe front.

În vară, s-a raportat că a încercat să intre în regiunea Herson folosind documente falsificate, dar a fost reținut de poliție.

Citește și:

VIDEO Igor Ghirkin prezintă situația de pe frontul din sudul Ucrainei: Încă o victorie ucraineană ar putea duce la căderea Hersonului / Ce i-ar fi ajutat pe ruși