Autoritățile americane au anunțat luni că vor să pună sechestru pe avionul Airbus A319 al oligarhului și parlamentarului rus Andrei Skoch în Kazahstan, vizat de sancțiuni americane și europene în urma declanșării războiului în Ucraina de către Moscova, potrivit AFP.

Airbusul lui SkochFoto: US Attorney’s Office

Justiția americană a obținut un "mandat" pentru "confiscarea" acestui Airbus A319-100 privat aparținând lui Skoch, membru al Dumei, acuzat de "legături cu crima organizată" și supus unei serii de sancțiuni din partea Washington-ului și Bruxelles-ului.

În comunicatul Departamentului de Justiție, al Biroului Federal de Investigații (FBI) și al Departamentului de Comerț se precizează că avionul se afla în Kazahstan de la începutul lunii martie și evaluează aeronava la "peste 90 de milioane de dolari".

Washington-ul a publicat o fotografie și o înregistrare a aeronavei.

"Vom continua să folosim toate instrumentele legale pe care le avem la dispoziție pentru a aplica legile noastre împotriva spălării banilor și pentru a-i urmări în justiție pe cei care încearcă să folosească sistemul financiar american pentru a încălca și a se sustrage sancțiunilor", a declarat puternicul procuror federal din Manhattan Damian Williams.

Skoch este acuzat din 2018 de către Trezoreria SUA că are "legături de lungă durată cu grupuri de crimă organizată din Rusia".

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a înființat în martie o unitate juridică și financiară dedicată urmăririi penale a "oligarhilor ruși corupți".

Denumit "KleptoCapture", grupul operativ include peste zece procurori, avocați specializați în drept penal și experți în securitate națională, precum și anchetatori de la FBI, IRS și Serviciul Poștal.