Sportul buhusean a trecut, de ani buni, intr-o indecenta tacere. Handbalul de performanta, specialitatea casei, lipsit de resurse financiare, a disparut, la fel ca si ruda sa mai saraca, valoric, fotbalul. Dupa ce antrenorul Carut a murit, si boxul a dat triste semne de trecere in vitrina cu amintiri. Toata speranta a ramas in sportul scolar.

Speranta se lega si de un nume: profesorul Dantz Crisostom, de la liceul buhusean, cel care dusese handbalul buhusean feminin pe podiumul national al primei divizii. Surprinzator pentru unii, adaptandu-se conditiilor, profesorul a mizat pe fotbalul... feminin. A inscris echipa liceului in campionatul national. A selectat eleve talentate, dar si foarte bune la invatatura.

Unele sunt premiante la fazele judetene ale olimpiadelor.

In campionatul judetean, turul de forta al echipei a fost remarcabil: numai victorii. Golaveraj: 28-8. A urmat pregatirea pentru turneul zonal, Moldova, de la Vaslui. O pregatire profesionista. Cu cate doua antrenamente pe zi, uneori. Primarul Ionel Turcea si-a sporit sprijinul, ca si consilierul Stefan Macovei.

Echipament super, cu sigla de sponsor, transport cu microbuzul la Vaslui, oras care, intre 2 si 4 aprilie, a gazduit turneul zonal... Exigentul profesor Dantz Crisostom, care a participat la multe turnee in strainatate, zice: „Jos palaria! Directia pentru Sport si Inspectoratul Scolar din judetul Vaslui au asigurat conditii impecabile de concurs! Disputa a fost foarte echilibrata“.

Andreea Laiu a marcat 23 de goluri

Primul meci, prima victorie: 4-0 cu reprezentativa judetului Iasi.

In al doilea meci, buhusencele inving cel mai puternic adversar, pe gazde: echipa Liceului Pedagogic din Barlad, cu 6-1. Se stia ca unele componente ale echipei barladene practica si atletismul... In ultimul meci, cu reprezentativa judetului Neamt, buhusencele joaca tactic, la victorie: 1-0. Devin campioanele Moldovei! Plang de fericire. Acasa le asteapta si primele de joc.

Probabil ca sunt singurele liceene cu prime de joc... Curg elogiile. Andreea Laiu, capitanul echipei, are de ales intre doua titluri: golgheter sau cea mai tehnica jucatoare. Alege prima... diploma. A marcat in preliminarii 23 de goluri, iar in turneul zonal altele 7.

Andreea Chirila, cu numai un gol primit, multumeste aparatoarelor Ramona Falfara si Alina Artenie si ridica deasupra capului trofeul acordat celui mai bun portar. Dupa festivitate, pornesc spre Buhusi... ... Ajung la sediul liceului. Aici, surpriza.

Andreea Laiu, Ramona Falfara, Alina Artenie, Andreea Chirila, Simona Popu, Adnana Botezatu, Ingrid Botezatu, Ana-Maria Popa, Raluca Turcea, Ana Maria Filip si Anca Ilie sunt asteptate de primarul Turcea, conducerea scolii, presa, colegi, consilieri locali. Aparatul de fotografiat isi face datoria. Primarul si directorul pupa de zor. Fetelor nu le vine a crede ca sunt intampinate astfel.

Nici profesorului Dantz, care zice: „Nici cand am obtinut cea mai buna performanta in divizia A, n-am avut o asa primire. E foarte emotionant. Le-au primit ca pe niste campioane“.

Urmeaza turneul final de la Bucuresti (mai-iunie), unde sunt calificate doar opt echipe.

Ramona Falfara imi zice: „Chiar ca pe niste campioane ne-au primit... Le-as da un sfat fotbalistilor din A: sa nu se tot planga de arbitri. Daca-l zdrobesti pe adversar cu superioritatea, arbitrul devine inger...“