"Orice persoana fizica sau juridica, precum si copilul pot sesiza autoritatile abilitate de lege sa ia masurile corespunzatoare pentru a-l proteja impotriva oricaror forme de violenta, inclusiv violenta sexuala, vatamare sau de abuz fizic sau mental, de rele tratamente sau de exploatare, de abandon sau neglijenta", prevede alin.2 art 85/ lg.272 privind drepturile copilului.

In ultimii ani, strazile Brailei sunt tot mai pline de cersetori, fapt care demonstreaza gradul de saracie al unora, dar si incapacitatea altora de a-si coordona propria existenta. Mai mult de-atat, ei pot influenta negativ si destinele celor din jurul lor si-n special al propriilor copii, obligandu-i sa cerseasca, exploatandu-le inocenta.

"Ma cheama Mihai si am treispe ani", ne-a declarat cu zambetul pe buze un copil care cersea in plin centrul orasului, iar aspectul sau fizic indica mai degraba faptul ca avea sapte sau opt ani. Intrebat de ce cerseste, acesta a raspuns ca l-au trimis parintii si "mai imi iau si io o ciocolata sau o guma. Vreau ca sa-mi iau si patine ca sa merg si io ca vecinii nostri".

Chestionat daca merge la scoala baiatul a spus ca nu are timp fiindca trebuie sa castige bani " ca mama n-are munca si nici tata. El este bolnav tare".Toata aceasta discutie a fost curmata brusc de aparitia unui copil mult mai mare, probabil fratele acestuia, fapt care l-a determinat pe copil sa plece rapid, rupand-o la fuga impreuna pe strazi laturalnice.

Adevar sau minciuna, spusele acestui copil raman totusi marturie a faptului ca cersetoria exista si in randul celor cu varste fragede.

Pentru a se eradica aceasta forma de exploatare a copilului prin munca, Braila deruleaza un program in acest sens prin care se are in vedere pastrarea copiilor in mediul familial, considerandu-se ca solutia pentru disparitia acestui fenomen nu consta doar in institutionalizarea copilului.

Despre acest aspect, Doranda Batanov, seful Serviciului de asistenta sociala comunitara, a precizat:"Noi ne autosesizam, dar exista o echipa alcatuita din reprezentanti ai Politiei, Primariei, Inspectoratului Scolar Judetean Braila, Inspectoratului Teritorial de Munca si doua organizatii nonguvernamentale. Aceasta intocmeste fise de semnalare.

Toate aceste cazuri trebuie sa ajunga la Serviciul Public Judetean de Asistenta Sociala".

In Braila au fost inregistrate oficial 109 cazuri de cersetorie, dar aceasta cifra nu este garantata ca fiind cea reala. Indiferent de numarul celor care apartin acestei categorii de persoane, cersetoria reprezinta o problema grava care trebuie sa capteze interesul tuturor si-n special al celor care sunt in drept.