Cei mai in varsta spun ca dragostea trece prin stomac. Adica oricat ti-ar fi de draga o persoana, problemele financiare iti vor risipi dragostea. Ce legatura au dragostea si banii cu politica si migratiile primarilor? Totul.

ZIARUL de Sibiu demonstreaza cum au fost mituiti cu bani de la Ministerul Administratiei si Internelor primarii PSD care au trecut sau care vor urma sa treaca in PD.

Adresa 10/08.02.2006 a Organizatiei Judetene a PD Sibiu, catre Biroul Permanent National al Partidului Democrat este dovada care demonstreaza cum sunt racolati primarii PSD de catre PD.

Conform acestei adrese, care contine un tabel in care sunt trecute proiectele si banii de care au nevoie comunele, campania de racolare a primarilor PSD „a costat" pana acum Partidul Democrat aproximativ 20 de milioane de euro. A costat a fost trecut in ghilimele, pentru ca primarilor doar li s-au promis bani, insa nu s-au si acordat.

Cele 20 de milioane sunt reabilitari de strazi, locuinte ANL, centrale termice, etc. Intelegerea este foarte simpla. Un reprezentant al PD merge in teren si stabileste intalniri cu primarii PSD. Li se spune foarte scurt ca nu vor mai fi alesi, pentru ca tot ce au promis in campania electorala nu va putea fi realizat din cauza lipsei banilor.

Cu banii de la Consiliul Judetean de abia se pot plati ajutoarele sociale, banii pentru scoli de abia ajung pentru salariile dascalilor, iar proiectele pentru fondurile UE sunt greu de realizat si daca esti pesedist, este foarte greu sa te descurci cu functionarii de centru – dreapta.

Atunci intervine agentul de cadre democrat care promite marea cu sarea. si ca totul sa fie si mai credibil, se intocmeste un tabel, in care figureaza toate proiectele incepute sau nu si se promit bani de la Ministerul Administratiei pentru ele.

Acesta este trimis la Secretariatul Cancelariei Biroului Permanent al Partidului Democrat care il duce spre aprobare catre Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Tabelele stranse de la primarii PD proaspeti sau vechi si sunt trimise apoi pe mail, la adresa cabinet.mai@gov.ro.

Adica direct la consilierii ministrului Blaga, cel care sustinea ca acuzatiile privind racolarea primarilor PSD este o minciuna. Cu toate acestea, Blaga decide cui, unde si cu cati bani sunt rasplatite comunele care au primari PD. Totul este extrem de simplu daca esti la putere.

Patru primari = 22.105.554 euro

Agnita – 1.201.187 euro, Arpasul de Jos – 1.558.367 euro, Pauca – 15.246.000 euro, Sadu – 4.100.000 euro. in total fac exact 22.105.554. Acestea sunt sumele cu care au fost achizitionati cei patru primari pe care i-a luat PD Sibiu in acest an. Sumele sunt banii de care primarii au nevoie pentru a-si respecta promisiunile electorale din timpul campaniei din 2004.

Primarul din Agnita Marius Curcean a fost AP, a trecut la PD, primarul din Arpasul de Jos, Nicolae Bunea, a fost PSD, a trecut la PD, primarul din Pauca, Nicolae Dancu a fost PSD, a demisionat si va trece in PD, primarul din Sadu Valentin Ivan, a fost PSD, va trece si el in PD.

Ei, precum si ceilalti primari PD, cei din Bazna, Cartisoara, Cristian, Darlos, Gura Riului, Orlat si Rasinari apar pe lista care ar trebui sa ajunga la ministrul Blaga.

Canalizare, gaz, strazi si locuinte

Conform tabelului intocmit de democrati, Agnita are nevoie de reabiliate strazi, locuinte ANL, reabilitare locuinte, centrala termica, mijloace de transport, reabilitarea pietei, sistem informatic la primarie sau fosa septica la spitalul din Agnita.

Arpasul de Jos s-a inscris cu un sistem de canalizare si tratare a apei si altul de restaurare a unei troite, Bazna vrea canalizare pentru Boian si Velt.

Cartisoara vrea extinderea retelei stradale de curent electric, Cristian vrea canalizare, Darlos asfalt, Gura Raului canalizare, Orlat, gaz metan, Pauca alimentare cu apa, Rasinari gaz metan, iar Sadu retea de apa.

„Nu exista nici un act"

Democratii neaga cu inversunare existenta acestui act. „Nu exista asa ceva. Exista doar intalniri cu primarii din judet si ei spun de ce au nevoie, dar asta nu inseamna ca sunt racolati de PD. Exista o declaratie pe care mi-o sustin.

Exista primari care au trecut fortat la PSD, care au fost ai nostri si care acum au posibilitatea de a se intoarce in partid. Ministerul Administratiei si Internelor sustine toate proiectele, indiferent din ce partid este primarul", a explicat Nicolae Neagu.

Cu toate acestea pe lista trimisa catre Ministerul Administratiei nu apare nici un primar PC, PNL sau FDGR. Nici vicepresedintele PNL Sibiu si al Consiliului Judetean, Gheorghe Dicu, nu crede in aceasta lista. „Banii pentru primari vin de la Consiliul Judetean. Nu cred ca PD a intocmit o lista de asa natura", a spus si Dicu.

Seful Cancelariei Primului Ministru, Aleodor Francu, sustine si el ca lista poate fi o inventie a PSD. „Eu nu stiu nimic de asa ceva. Probabil ca informatiile v-au parvenit din zona PSD. PSD este acum in opozitie si incearca sa se faca auzit", a explicat Aleodor Francu.

Liderul PSD Sibiu, Ioan Cindrea crede insa ca ceea ce fac democratii este o pacaleala. „Este o forma de pacaleala. Nu au cum sa-i ajute pe acesti primari, pentru ca Ministerul Administratiei si Internelor nu poate da fonduri pentru primari.

Exista o suplimentare bugetara, care trebuie sa treaca prin Parlament. Este o mare pacaleala si prin aceste jocuri vor sa atraga primari", a spus Cindrea.

Primarii recunosc

Primarul din Agnita, Marius Curcean, trecut la PD la inceputul anului recunoaste tabelul si informatiile din el. „A trebuit sa completam doua tabele, acum nu stiu la care va referiti. Unul mi l-au trimis pentru proiectele pe care le am in acest an, iar altul pe Ordonanta 7. Cred ca este vorba totusi de cel de la PD.

inca nu am primit nici un raspuns la el", ne-a informat Marius Curcean. intrebat daca aceste promisiuni l-au ajutat in decizia de a se inscrie in partid, primarul recunoaste: „Bine, dar nu trebuie pusa asa problema. Sunt o serie de dificultati de care ai parte in fiecare zi si ai nevoie de un ajutor", a mai spus primarul.

Primarul Nicolae Dancu din Pauca stie si el de tabel. Chiar daca inca nu s-a inscris oficial in PD, el corespondeaza cu democratii de mai bine de patru luni. „Inca nu am primit nici un raspuns, dar sa stiti ca aceleasi date le-am dat si la Prefectura", a tinut sa precizeze Dancu.

Boc prins cu minciuna

Liderul PD, Emil Boc, a sustinut saptamana trecuta ca partidul pe care il conduce „nu a exercitat, nu exercita si nu va exercita nici un fel de presiune, nici un fel de santaj, nici un fel de ademenire cu bani publici", pentru a racola alesii locali ai altor partide.

La Sibiu, ca si in alte judete, primarilor din celelalte partide li s-a promis sprijinul Ministerelor daca se inscriu in partid. Adresa 10/08.02.2006 o dovedeste.