Dupa vizita fulger a prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu, care a fost insotit si de ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, Bihorul l-a mai primit saptamana trecuta si pe ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. “Am venit acasa, intr-o vizita particulara”, a declarat destins cel mai reprezentativ demnitar pe care l-a dat pana acum judetul Bihor.

Dupa conferinta de presa, de la sediul PD Bihor, ministrul a avut o intrevedere cu organizatia judeteana a partidului, eveniment la care au participat si alesii locali ai formatiunii politice.

Ministrul Blaga a tinut sa puncteze la intalnirea cu presa bihoreana principalele proiecte de care si-a legat numele. Reforma administratiei publice si rezolvarea steguletelor rosii pe care le avea Romania in domeniul justitiei si afacerilor interne au fost principalele obiective ale ministerului condus de Vasile Blaga.

Restantele pe care le inregistrase guvernul PSD, condus de Adrian Nastase, lasasera Romania cu securea clauzelor de salvgardare deasupra capului. Capitolul de negociere al justitiei si al afacerilor interne era principalul obstacol care putea sta in calea aderarii tarii noastre la Uniunea Europeana.

Din fericire guvernul Tariceanu a avut la Justitie si la Interne doi ministrii competitivi, Monica Macovei si Vasile Blaga, care au fost laudati in mai multe randuri si de catre oficialii europeni.

“Guvernul este un instrument greoi”, a precizat Blaga, fiind de parere ca administratia publica locala este cea mai abilitata sa cunoasca si sa rezolve problemele locale. Blaga pledeaza pentru descentralizarea atat a responsabilitatilor cat si a resurselor financiare catre institutiile locale.

Ministrul a dat un exemplu elocvent: “din 3.200 de municipii, orase si comune din Romania, aproape 2.000 nu au putut, in a doua parte a anului, sa-si plateasca salariile si iluminatul public, aceasta este Romania reala”.

Blaga a insistat asupra faptului ca nu mai trebuie sa avem un sistem de tip comunist, care sa ii ajute pe toti cate un pic, insistand ca banii de la centru ar trebui sa plece inspre administratiile publice locale in mod concurential, pe baza de proiecte si de programe.

In ceea ce priveste problemele politice, ministrul Blaga s-a declarat fara rezerve un suporter al organizarii alegerilor anticipate. “Coalitia nu are majoritate in Senat, teoretic are majoritate de doua voturi, dar practic nu are, pentru ca avem parlamentari care sunt ministrii si euro-observatori, care lipsesc din Parlament”, este de parere ministrul de interne.

Alegerile anticipate ar fi solutia care ar rezolva problema majoritatii din Parlament. Ele ar elimina necesitatea negocierii punctuale pe legi cu opozitia pentru a trece proiectele legislative mai importante. Blaga s-a ferit sa nominalizeze posibilitatile prin care se poate declansa alegerile anticipate, in conditiile in care liberalii nu sunt dispusi sa accepte un astfel de scenariu.

Cat priveste caracterizarea organizatiei PD Bihor, Blaga a catalogat-o ca fiind “o organizatie buna, care este in fruntea partidului”.

Primarul si vicepresedintele partidului, Petru Filip, a fost caracterizat de secretarul general, Vasile Blaga, ca fiind un posibil viitor “excelent parlamentar european care ar putea sa sustina interesele Romaniei” sau un “ministeriabil”, laudand performantele pe care acesta le-a atins in administratia publica locala.