Cel mai important festival pentru minoritati din Bazinul Carpatic a fost organizat de ansamblul folcloric Szarkal?b din Cluj-Napoca si fundatia bibliotecara Heltai Gaspar, institutie civica deschisa a comunitatii maghiare din Transilvania, care sprijina atat pastrarea si dezvoltarea valorilor culturii traditionale, cat si dezvoltarea relatiilor de schimb cultural intre minoritatile etnice din

Europa. Fundatia si-a inceput activitatea in 1992, oferind un model de auto-organizare culturala a comunitatii maghiare din Transilvania.

La editia din acest an a festivalului Sfantul Stefan au participat 380 de invitati, care compun 14 ansambluri folclorice din 7 tari si 300 de coparticipanti locali. Spectacolele, la care au participat peste 8000 de spectatori, s-au desfasurat in Cluj si in alte 7 localitati din judet: Huedin, Sancrai, Baciu, Vlaha, Macau, Luncani si Gheorgheni.

La Vlaha, parada costumelor populare a debutat cu prezentarea, de catre 3 calareti, a drapelurilor Romaniei, Ungariei si Uniunii Europene. Desi circulatia nu a fost intrerupta, invitatii au dansat pe drumurile satului, spre surprinderea soferilor aflati in trecere.

Seara a fost deschisa de ansamblul folcloric Szarkalab, coorganizator al festivalului, grup infiintat in 1995, in cadrul Liceului Apaczai Csere Janos din Cluj. Acestia au prezentat jocuri ardelenesti in forma lor originala, fara a le prelucra intr-o forma de dans teatralizat.

Ansamblul din Micherec (Ungaria), infiintat in 1949, a interpretat cantece si dansuri populare romanesti din regiunea ungara. S-au remarcat, ca in fiecare an, prin virtuozitatea executiei, si dansatorii Ansamblulul Dor Transilvan.

Alt participant a fost ansamblul Maroknyi, apartinand societatii culturale Petofi Sandor, singura institutie care ofera maghiarilor din zona Moldovei posibilitatea de a desfasura activitati culturale si de a-si pastra identitatea. Ei au prezentat dansuri populare traditionale maghiare, secuiesti-bucovinene.

Ansamblul folcloric Tisza, din Serbia, compus din elevi, studenti si muncitori, a insiruit in fata spectatorilor dansuri din Voivodina.

Diversitate de traditii in Europa Centrala

Tot dansuri din Serbia, mai precis din Novi Sad, a prezentat si ansamblul Csurdongolo. Grupul Kincso si orchestra Pengo, apartinand fundatiei Tiszta Forras din Slovacia, are in repertoriu dansuri si cantece din regiunea Felvidek. Ansamblul Megyer si Graham Menti au promovat dansurile, cantecele si costumele traditionale maghiare din Slovacia.

Din Croatia, asociatia Pelmonosor a prezentat dansuri specifice grupurilor etnice din Bazinul Carpatic, iar dansurile nationale poloneze au fost puse in scena de catre ansamblul folcloric Legnica. Din Riccia, regiunea Molise din sudul Italiei, grupul G. Moffa, infiintat la mijlocul secolului XIX, a prezentat, pe langa celebra Tarantela, cantece si dansuri specifice ciobanilor din zona.

Desi dominat copios de prezenta artistilor maghiari din intreg bazinul Carpatic si dedicat Sfintului Stefan, intemeietorul Regatului Maghiar, festivalul ce poarta numele gloriosului rege nu este dedicat exclusiv promovarii folclorului unguresc, ci isi propune sa inmanuncheze traditiile diverselor popoare ale centrului european.

Acest festival contribuie, de mai bine de 6 ani, la pastrarea si valorificarea tezaurului folcloric propriu, constientizarea importantei valorilor specifice, promovarea spiritului de toleranta si respect fata de alternativele valorice, asigurarea conditiilor de statornicie a legaturilor interculturale si prietenie, ajutarea formarii aptitudinilor de organizare culturala in autoguvernarile si comunitatile locale, afirma organizatorii, Pilich Balazs, coordonator al Ansamblului Szarkalab, si Pilich Laszlo, presedintele executiv al Fundatiei Heltai Gaspar.