Neprotocolar, Iorgulescu a refuzat sa se aseze la biroul pregatit de organizatori, a luat un scaun si s-a infipt in fata directorilor. Asaltati-ma cu probleme a spus, glumet, ministrul. Reprezentanti ai familiei ilustre Ratiu, cu o plasa plina de cadouri: Poftiti, din partea noastra. Va invitam la TurdaFest.

Dar spuneti-ne, cum intelegeti sprijinirea sectorului organizatiilor non-guvernamentale de cultura? Ministrul Iorgulescu, afectat: Singura sansa este o lege a sponsorizarii mai buna, dar aici e treaba Finantelor, s-ar pierde multi bani la buget... e complicat.

Palatul Banffy Livia Dragoi, directorul Muzeului de Arta: E vorba de palatul Banffy, cel mai frumos din Ardeal; trebuie sa il refacem, suntem in subordinea Consiliului Judetean. Acesta a platit studiile de fezabilitate, dar avem nevoie de alti bani, refacerea costa, cu totul, 9 milioane de euro. Ar castiga si muzicienii niste spatii, mai facem aici concerte.

Adrian Iorgulescu: Treceti-l in Planul National de refacere a Monumentelor Istorice! Livia Dragoi: Pai se poate? Noi suntem la Consiliul Judetean. Iorgulescu (uimit): Da, se poate daca e monument. Trimiteti documentatia la secretarul Virgil Nitulescu. O sa fie secretar general al MCC din 2007. Si va dam si banii!.

Reabilitarea Teatrului National

Reprezentant Teatrul National: Avem probleme cu constructorul restaurator, care lucreaza foarte incet, nu se tine de termene. Am facut un act aditional la contract si s-a mai miscat, dar a spus ca anul acesta termina doar fatada. Daca se apuca de interior in acelasi ritm, unde o sa mai facem stagiune? Plus ca daca nu cheltuieste banii alocati ii pierdem.

Iorgulescu: Nu stiu cine e firma care construieste. Dati-i in judecata si continuati cu altcineva. Eu v-am dat banii! Castigati in justitie si falimentati-l ca nu a respectat contractul.

Sediu pentru Filarmonica

Dorina Mangra, director Filarmonica: Vad ca toti au ceva de restaurat, reparat. E bine, inseamna ca au ce. Noi, la Filarmonica, nu avem nimic. Aveti aici un dosar, cum ar putea arata viitoarea Filarmonica. Iorgulescu: Cunosc bine problema. Uitati care e situatia: i-am spus lui Boc ca, daca nu va da Cazinoul, nu ii dau cinematograful Republica. O sa vorbesc si in seara asta cu el.

Daca nu vrea, nu ii dau sala Republica! Eu voiam ca acolo sa fie si Filarmonica. In doua saptamani iese hotararea de Guvern si 19 cinematografe merg la consiliile locale. Pentru artistii de la filarmonici: de la anul vor activa pe contracte determinate, la fel si Opera si Teatrul.

Daca una are 25 de ani si canta dumnezeieste, da-i, domnule, pozitie si salariu, nu astepta nu stiu cati ani! Mai ales la Filarmonica va fi asa.

Muzeul de Istorie

Viorica Crisan, director Muzeul National de Istorie a Transilvaniei: Avem nevoie de sprijin pentru refacerea Muzeului. Totul e invechit, cladirea e avariata rau de tot. Iorgulescu: Faceti ca Muzeul de Arta. Ati avut, cativa ani, un director care m-a dat si in judecata. De ce nu a facut investitii? Va sprijin, dar duceti documentatia la Nitulescu, sa vedem ce e acolo.

Un ziarist: Care e situatia fostului director al Operei? Iorgulescu: Delicata. Domnul Alexandru Farcas este grav bolnav, din nefericire. Regret. Dupa ce se va retrage, facem concurs. El nu si-a definitivat concursul la MCC, a trebuit sa numim un interimar. Iorgulescu incheie, se ridica. E invitat sa semneze in cartea de primire a bibliotecii dupa care pleaca. La party-ul liberalilor.