Singurul tomograf din judetul Sibiu a fost repus in functiune zilele acestea. Timp de o saptamana si jumatate bolnavii din intreg judetul au fost trimisi pentru investigatii la Spitalul din Alba Iulia. Cheltuielile necesare reparatiilor au fost estimate la 1,5 miliarde de lei. Banii au fost acoperiti din fondurile proprii ale spitalului.

In lipsa tomografului, medicii sibieni au fost nevoiti sa isi indrume pacientii catre spitalul din Alba. «Computerul tomograf a avut anumite probleme cu tubul de radiatii. Timp de 10 zil,e acesta nu a functionat.

Ca sa nu perturbam activitatea spitalului, am incheiat un contract cu Spitalul din Alba Iulia, iar in acest interval, toate urgentele au fost directionate acolo pentru investigatii», spune Horatiu Cojocaru, directorul economic al Spitalului Clinic Judetean Sibiu.

20 la Alba

Astfel, aproximativ 20 de sibieni care au fost nevoiti sa mearga la Alba Iulia pentru a putea sa beneficieze de aceasta forma de diagnostic. Un computer tomograf nou costa in jur de 1,5 milioane de euro. Suma este insa una imensa pentru bugetul spitalului Clinic Judetean Sibiu. «Desi avem mare nevoie de un computer tomograf nou, nu avem cum sa-l achizitionam in momentul de fata.

Noi am facut mai multe solicitari catre Ministerul Sanatatii. In principiu, ei au spus ca ne vor avea in vedere pentru anul viitor», mai spune Horatiu Cojocaru. Actualul computer tomograf de care dispun spitalul are 6 ani vechime, ceea ce inseamna foarte mult pentru un astfel de aparat.

Asta mai ales in conditiile in care este si singurul de acest gen din tot judetul, iar numarul solicitarilor este foarte mare. «Norma este depasita demult, ca numar de investigatii. Noi am schimbat si in februarie tubul aparatului. Computerul tomograf are o perioada de garantie de doi ani de zile, insa in acest interval nu ar trebui facute mai mult de 40.000 de investigatii.

Ori in situatia noastra, acest numar a fost depasit in doar 8 luni de zile, fiind facute 80.000 de expuneri. In aceste conditii, specialistii spun ca tubul a fost foarte bun daca in 8 luni s-a facut mai mult decit dublu», explica Horatiu Cojocaru.

Reparatii de 3 miliarde

De la inceputul anului, Spitalul a cheltuit in jur de 3 miliarde de lei numai pe tuburile aparatului. La acestea se mai adauga insa si sumele necesare pentru inlocuirea placutelor. Toate cheltuilile necesare intretinerii acestui aparat au fost suportate din fonduri proprii. «Un aparat de generatie mai noua este mai mult decit necesar.

Cu un tomograf nou si cu acesta in stare de functiune s-ar rezolva toate problemele. Cel pe care il avem deja ar fi folosit pentru unitatea de primire urgente iar cel nou pentru bolnavii cronici. Asa, fiind unul singur in tot judetul se foloseste mult peste cat a fost proiectat el initial.

In acest caz, bineinteles ca se si strica mult mai des, iar nivelul cheltuielilor de intretinere va fi mult mai mare. O placuta pentru un astfel de aparat costa in jur de 300-400 de milioane de lei. In plus depindem si de producatorul aparatului deoarece nu sunt foarte multe posibilitati de negociere», spune Horatiu Cojocaru, directorul economic al Spitalului Clinic Judetean Sibiu.

Reparatii in rate

In urma negocierilor legate de achizitia noului tub, reprezentantii spitalului au obtinut o serie de facilitati din partea firmei producatoare. Astfel, cei 1,5 miliarde de lei vor putea sa fie platiti in mai multe transe pana la sfarsitul anului. «Noi incercam sa ne achitam in trei transe pana la inceputul anului viitor.

Totusi, am gasit intelegere si vom putea sa prelungim aceste termene, in cazul in care vom intampina dificultati legate de bani, cu inca trei luni, pana in martie anul viitor», mai spune Horatiu Cojocaru.

6 electrocardiografe

Tot zilele acestea, la Spitalul Clinic Judetean Sibiu au fost achizitionate 6 electrocardiografe noi. Cheltuilelile aferente acestora au fost suportate din veniturile proprii ale spitalului.

Anca MARIN