Filiala Timis a Partidului Initiativa Nationala (PIN) se afla in plina disputa cu proprietara imobilului in care, pana in luna iulie anul trecut, a functionat organizatia. Maria Simandan sustine ca a ramas, dupa rezilierea contractului, fara doua biblioteci si fara trandafirii din curte.

Liderul formatiunii, Cozmin Gusa, a spus ca ii este cunoscuta si-tuatia de la Timisoara si crede ca oamenii sai din filiala vor repara greseala, astfel incat "toata lumea sa fie multumita in final".

Filiala Timis a PIN a inchiriat, contra unei chirii de 650 de euro/lunar, in octombrie 2005, un imobil situat pe unul dintre cele mai importante bulevarde din oras, pentru a-l folosi drept sediu pe o perioada de doi ani.

Casa de pe Take Ionescu a fost, din 1985, in posesia familiei Simandan, dar, dupa moartea sotului, profesoara pensionara Maria Simandan a trecut dreptul de proprietate pe numele nurorii sale, Cristina Simandan.

Batrana si-a pastrat, insa, dreptul de uzufruct viager asupra cladirii, ceea ce inseamna ca imobilul nu putea fi vandut fara consimtamantul acesteia. In 2005, femeia a plecat in Statele Unite, la copiii ei. Fara stiinta sa, nora a inchiriat casa, pentru doi ani, Partidului Initiativa Nationala. Partidul a functionat aici vreme de opt luni, pana in ianuarie 2006, cand batrana s-a intors din SUA.

"Am venit inapoi si m-am dus acasa, dar am gasit acolo un sediu de partid, despre care nu stiam nimic. Le-am cerut, initial, sa ma lase sa locuiesc intr-una dintre camere, dar nu m-au lasat", povesteste Maria Simandan.

Un pin uscat, in loc de trandafiri

Mai mult, cand a revenit in orasul de pe Bega, Maria Simandan a constatat ca ii lipsesc din casa doua biblioteci, una din lemn de cires si o alta din lemn de nuc, plus trandafirii din curte, in locul carora fusese plantat un pin, si acela uscat. Din aceasta cauza, plus ca nu avea unde sa locuiasca, Maria Simandan a dat in judecata organizatia PIN si a obtinut rezilierea contractului.

Tranzactia dintre parti, incheiata la Judecatoria Timisoara in ziua de 4 iulie 2006, angajeaza formatiunea politica la eliberarea neconditionata a spatiului, rezilierea amiabila a contractului sau la plata la zi a tuturor utilitatilor.

De asemenea, in actul semnat de presedintele filialei PIN, Valentin Korman, se specifica foarte clar faptul ca "paratul declara ca va aduce inapoi o biblioteca din furnir de nuc, compusa din sase corpuri, si o biblioteca din furnir de cires, formata din 12 corpuri".

Cu toate acestea, mobila nu a ajuns inca inapoi in casa Mariei Simandan.

"Intr-o saptamana se rezolva"

Presedintele organizatiei PIN, Valentin Korman, a declarat ca va incerca, in termen de o saptamana, sa aduca inapoi piesele de mobilier. "Cand ne-am apucat de amenajarea sediului nu am avut unde sa depozitam bibliotecile. Unul dintre muncitori, care este dintr-un sat de langa Timisoara, s-a angajat sa le depoziteze la el. De mai multa vreme incerc sa dau de el, dar e plecat in Spania, la munca.

Am promisiuni ca intr-o saptamana se intoarce si atunci vom recupera bilbliotecile si le vom restitui", a promis Korman.

Liderul filialei a mentionat chiar ca a incercat sa-i cumpere proprietarei o biblioteca noua, dar aceasta a "pus ochii" pe una de 80 de milioane de lei vechi. "Dimpotriva - sustine Maria Simandan -, o singura data am fost sa vedem biblioteci, dar m-a dus la second-hand sa cautam.

Mi-a promis, in 28 iulie 2006, ca intr-o saptamana rezolva problema, dar nici pana astazi nu am reusit sa mai vorbesc cu el".

Mai mult, femeia sustine ca, initial, i s-a spus ca cele doua biblioteci au fost furate si ca ii vor fi returnate in momentul in care hotii vor fi prinsi de politisti.

Presedintele de la nivel national al PIN, Cozmin Gusa, a declarat, ieri, ca nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie daca Primaria Timisoara ar fi solutionat cererea de acordare a unui sediu. "Nici unde in Romania, in nici un oras nu am primit sediu de la primarii. Peste tot am fost nevoiti sa inchiriem. Suntem un partid anti-comunist si anti-securist, poate de aici ni se trage", a adaugat acesta.