Inspectorul-sef adjunct al Inspectoratul de Poli]ie al Jude]ului (IPJ) Cluj, Marcel Bontidean, a declarat ca l-a identificat pe soferul Loganului de politie ce a fost surprins alunecand pe platoul de la Sala Sporturilor. Agentul-sef adjunct Cornel Cornea de la Sectia 4 Manastur este cercetat disciplinar de superiorii sai.

Dupa doua zile de la publicarea articolului “Politia clujeana face balet pe YouTube”, adjunctul sefului IPJ Cluj, comisar-sef Marcel Bontidean, ne-a comunicat ca a rezolvat misterul politistilor-cascadori. Conform lui Bontidean, cel care a facut intoarceri cu Logan-ul in miez de noapte, prajind cauciucurile, este agentul Cornel Cornea de la Sectia 4 din cartierul Manastur.

“N-am luat masuri impotriva lui, ci am dat cazul in cercetare la conducerea Politiei Municipiului, caci de ea apartine Sectia 4”, a precizat Bontidean. “Am dispus cercetarea prealabila si urmeaza sa se ia masuri. Dupa ce se stabileste sanctiunea, se va pronunta Consiliul de disciplina”, a declarat seful Politiei Cluj-Napoca, comisar-sef Ioan Herdea Rus.

Conform acestuia, Consiliul de disciplina este format din trei politisti cu o inalta tinuta morala, numiti de inspectorul-sef al IPJ Cluj. Despre Cornea, Herdea Rus a precizat ca este agent-sef adjunct, are aproape 40 de ani, este din 1994 politist in sistemul de ordine publica, iar inainte a lucrat trei ani la Jandarmerie.

“Parerea mea despre fapta in nici un caz nu este favorabila acelui politist”, a comentat seful IPJ, comisar Ioan Pacurar.

“A vrut sa testeze franele”

Comisarul Bontidean a povestit ca i-a luat la intrebari pe toti politistii de la Sectia 4 care au lucrat in schimbul de noapte in ultima vreme. Prin eliminare s-a ajuns la cel vizat acum de ancheta interna a Politiei. Agentul Cornea a recunoscut ca a facut scheme cu masina de politie, potrivit adjunctul sefului IPJ.

Acesta a spus ca explicatia politistului de la Sectia Manastur a fost ca a vrut sa testeze franele. Numai ca autorul filmarii si mai multi soferi care au vazut imaginile spun ca manevrele la care este supusa masina Politiei nu pot fi realizate decat prin tragerea franei de mana in timpul mersului si virarea brusca intr-o parte.

Desi in seara respectiva fulguia, tanarul ce a pus Loganul pe YouTube a spus ca nu era zapada, astfel incat masina sa poata aluneca fara frana de mana.

Isi acopera colegul?

Regulamentul Politiei prevede ca un echipaj este format din doi politisti, iar numai in cazuri extreme, cand lipseste unul dintr-un motiv intemeiat, merge pe teren un singur agent. in cazul nostru, doar Cornea este anchetat disciplinar. “El asa zice, ca a fost singur”, a afirmat Bontidean.

Fiind noapte cand a fost filmat Loganul, este greu sa se distinga cate persoane au fost in masina. Ancheta interna a Politiei ar putea lamuri cine trebuia sa fie pe schimb cu Cornea. Reporterii ZIUA au incercat sa vorbeasca cu agentul Cornea, dar colegii lui de la Sectia 4 ne-au spus ca acesta si-a luat concediu.

Colegii lui Cornea sunt surprinsi ca s-a stabilit ca el s-a intors cu Loganul, deoarece el le-ar fi spus doar ca este cercetat, nu si ca ar fi recunoscut fapta. Parerile despre schemele cu masina de serviciu sunt impartite intre politistii de la Sectia 4. Unii spun ca nu este normal, dar altii spun ca nu este un lucru absurd si ca in alte tari politistii se antreneaza astfel pentru urmariri.

Numai ca nu s-au intalnit cazuri cand politistii sa foloseasca frana de mana pentru a face curbe pe timpul unei misiuni.

Balet cu masina in timpul serviciului

ZIUA de Cluj a aratat, in exclusivitate, in editia din 3-4 martie ca pe vestitul site www.youtube.com a fost postat in 10 februarie un filmulet cu o masina Logan de politie care face intoarceri prin alunecare pe platoul de la Sala Sporturilor.

Astazi, va prezentam pe site-ul www.ziudecj.ro versiunea originala a fisierului video, la o rezolutie si o claritate mai buna decat cel postat pe YouTube. Conform autorului filmarii (utilizatorul “elegance85” de pe YouTube), care doreste sa-si pastreze anonimatul din motive lesne de inteles, data filmarii este noaptea dintre 27 si 28 ianuarie, putin dupa ora 00.00.

Locatia este aceeasi unde in fiecare joi, de ceva vreme, se aduna maniacii cailor putere din oras. “Multa lume era la sala, cam ca si joia, asta pana cand au aparut cateva Loganuri. Ne-au imprastiat repede de acolo, dar eu fiind in masina parcata in fata la intrarea la bazin, nu m-au vazut.

Au facut mai multe «drifturi» pana am pornit eu camera, ca nu eram pe faza”, a spus “elegance85”.

YouTube in anchetele Politiei

Un alt exemplu al implicarii site-ului YouTube intr-o ancheta a Politiei, de aceasta data nu interna, este un caz de crima din Canada. Politia canadiana a reusit sa elucideze misterul unei crime produse intr-o parcare dupa terminarea unui concert. Politistii canadieni au hotarat s` posteze pe YouTube un clip ce continea imagini cu autorul crimei, in speranta ca se va preda.

Imediat dupa postare, clipul a fost vizionat de peste 34.000 de persoane. Ulterior, una dintre persoanele cautate pentru interogatoriu s-a predat autoritatilor si a fost acuzata de omor si tentativa de omor asupra unei alte persoane.