Cind trecea tacticos pe vechea si pietonala strada a orasului domnesc, adolescentii si borfasii fricosi se inghionteau zicind pe soptite ,,uite-l pe Depegeu’” sau ,,il vezi pe Gaselu?” Depegeul devenise porecla de la niste initiale. Gaselu era creatorul absolut al conceptului. Depegeul venea de la DPG, adica de la ,,Discutat la pielea goala”.

Cei mai sirguinciosi in a afla originile poreclei ar fi putut lega cuvintul de eventuale discutii ale lui Gaselu cu femeile care i-au trecut prin aparat. Nimic mai fals. Gaselu revolutionase pentru prima data pielea goala.

O introdusese in lupta cu securitatea. Ca sa-l convinga pe un protestatar ca nu-l inregistreaza il invitase la o discutie in pielea goala in lanul de porumb. Gol cum l-a facut ma-sa, romanul pregatit sa fuga in Franta a acceptat propunerea si, in PG, a facut o intelegere financiara cu Gaselu. Contra unei sume, trebuia dus peste Dunare.

Gaselu a luat banii, iar peste o saptamina, cind se pregatea sa-l la pe curajos in salupa, s-a trezit cu securitatea pe cap. Fugarul s-a ales cu sase ani, Gaselu cu banii si cu libertatea. si cu aceasta porecla tranzitorie, Depegeul.

Mai tirziu, dupa caderea comunistilor, Gaselu, ajuns repede in virful ierarhiei regionale, a inceput sa fie supranumit Nepegeul, porecla care venea de la ,,Negociat la pielea goala”. Pentru orice privatizare sau pentru orice contract cu statul, Gaselu (geniul gasitului de solutii) isi invita partenerul intr-un lan cu porumb.

Lasau hainele la margine, dupa primele rinduri, si se afundau goi pusca printre sabiile verzi sau uscate, unde, cum au venit pe lume, negociau spagile, victimele, planurile si figurile. Discutia la costumul lui Adam avea menitul de a proteja ambele parti de orice inregistrare, video sau audio, de orice fotografie sau marturie a oneroaselor intelegeri.

Asa a ajuns NPG-ul bogat, puternic si faimos. Adaptarea unei prescurtari folosite in gluma la jocul de table (cind doua marturi la zero insemnau un cerc taiat, adica partida cu mentiunea LPG. Luat pielea goala.)

Aceasta simbolistica din principala activitate a lui Gaselu pe vremea comunistilor, adaptata si modernizata la nevoile si oportunitatile tranzitiei, i-a adus ascensiunea rapida, puterea nemarginita, noul apetit sexual, banii multi, fosnind ca porumbistile toamna si, implicit, noul sau fel de a face politica.

Cu vocea lui teatrala, Gaselu ii striga oricarei femei frumoase, netrecuta de treizeci de ani, ,,pasarico, tu nu vrei sa intri in politica?” Daca i se raspundea cu un zimbet si cu doi ochi intorsi peste cap, pentru a doua zi primea o invitatie la blocul zero.

Era primita de seful protocolului, un castrat cu o gura ca un galos vechi, si dusa in Sala Marelui Leu, unde i se puneau intrebari de genul studii, placeri, pasiuni, hobby-uri.

,,Te-a apreciat din prima iti pregateste un viitor aparte”, le spunea Galos. ,,Am auzit ca vrea sa te faca ministra cu teatrele, filarmonicile si discotecile!” Pe una cu picioare lungi a ademenit-o c-o pune ministru pentru balet si dansuri populare.

Pe aceasta a si luat-o intr-o vizita importanta, la intoarcere fiind surprins in timpul unei tentative de sex oral. Disconfortul scenei ar fi adus demisia unui sfetnic gras, inconjurat de barba, dar si decizia de a schimba avionul de afaceri cu unul mai lat, cu piscina, sauna si teren de badminton.

Gaselu avea trei guverne feminine din umbra. Cu ele ii ametea pe mutuloii care roseau pina in virful urechilor cind sarutau mina acelui pluton de curve aflate totdeauna in preajma sa.

Turma era condusa de o titoasa cu singe rece, buze late si bici de piele. Din el pocnea fluierind si adeseori il mai si scapa peste bucile subtiri ale candidatelor la gloria politicii. Nu puneti gura ca va casapesc! Nu e pentru voi, striga matroana ajunsa stapina curtii, depozitara ideilor si principala consiliera de lucruri secrete.

Ea transmitea la ultimul etaj toate birfele orasului, ea dadea raportul asupra gradului de fidelitate al fiecarui slujbas. Si tot ea se lauda ca Marele Gaselu n-a atins-o nici pe incheietura miinii.

In schimb, i-a promis ca intr-o buna zi se vor iubi pe mijlocul cerului albastru al tarii, in albastrul piscinei din avionul atomic silentios in care numai ei doi se vor ridica de la sol. Acel amor in zbor, gradinile si parcurile in dar vor fixa pentru totdeauna in memoria natiei stralucirea unei povesti de dragoste ce a vestejit toate necazurile Republicii!