La o zi după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că subiectul introducerii certificatului verde este ca și închis în Coaliție, Florin Cîțu vrea adoptarea acestuia în Parlament. Surse politice au declarat pentru HotNews.ro că președintele PNL, Florin Cîțu intenționează să propună la viitoarea ședință a coalitiei ca proiectul pentru certificatul verde depus de el și mai mulți miniștri PNL și UDMR să fie adoptat de majoritatea parlamentară.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit surselor citate, liberalii vor susține ca certificatul verde să fie obligatoriu pentru angajații din sistemul de sănătate, Ministerul de Interne și Ministerul Apărării. Nu se va mai aplica pentru angajații din mediul privat.

De asemenea, PNL va susține ca certificatul verde să fie folosit pentru a intra în alte unități, în afara de magazine esențiale.

Informațiile apar în conetxtul în care Marcel Ciolacu a declarat în urmă cu o zi că nu s-a ajuns la un consens în Coaliție pe tema certificatului COVID. Ciolacu a precizat că certificatul nu este singurul instrument pentru combaterea pandemiei și în cazul căruia este „cam târziu” să fie introdus printr-o lege astfel încât să fie aplicat în valul 5.

De asemenea, potrivit surselor HotNews.ro, discuțiile pe certificatul verde ar putea fi reluate în Coaliție săptămâna viitoare. Deși nu există un consens politic în acest sens, atât ministrul Sănătății Alexandru Rafila cât și premierul Nicolae Ciucă recunosc necesitatea documentului dar pasează responsabilitatea reglementării acestuia Parlamentului și cer o decizie asumată de către liderii politici.

În plină creștere a cazurilor COVID, varianta dezbaterii proiectului de lege privind introducerea certificatului verde în Parlament nu este una câștigătoare. O parte dintre parlamentarii PSD, dar și ai PNL sunt reticenți în a vota un proiect de lege. "Trebuie să recunoaștem că există colegi care nu vor să-și asume introducerea certificatul verde obligatoriu din diferite considerente personale. Unii au primit telefoane de amenințare, alții nu cred în necesitatea vaccinării, etc. Parlamentarii care au astfel de opțiuni fac parte din toate formațiunile politice", au explicat sursele HotNews.ro.

Tema certificatului verde a creat tensiune în interiorul Coaliției de guvernare. Înainte de sărbători, liderii Coaliției Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor au discutat despre necesitatea introducerii certificatului COVID. Social-democrații au propus ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe un proiect inițiat de ministrul Sănătății Alexandru Rafila astfel încât noile reglementări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Social-democrații sperau că prin asumarea răspunderii Guvernului să elimine posibilele costuri de imagine care le-ar fi generat introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. În plus, în Parlament ar fi existat riscul ca o parte dintre parlamentarii PSD să nu voteze proiectul de lege.

De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu, s-a opus de la început proiectului inițiat de PSD. Cîțu a contestat în diferite rânduri, în interiorul ședințelor de Coaliție propunerile social-democraților. Președintele PNL a cerut public ca proiectul PSD să fie dezbătut în Parlament.

În acest context, președintele Klaus Iohannis, într-o discuție cu liderii Coaliției le-ar fi cerut să renunțe la obligativitatea certificatului la locul de muncă. Astfel, subiectul introducerii certificatului verde a fost închis în Coaliție.