Ministrul Justiției, Stelian Ion, răspunde criticilor din partea liberalilor care l-au acuzat că nu s-a consultat în coaliție înainte de a trimite CSM proiectele de modificare a legilor justiției. Stelian Ion susține că proiectele au la bază forma inițială făcută de guvernarea PNL și pusă în dezbatere în toamna anului trecut, astfel că 80% dintre reglemenări aparțin liberalilor.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Nu există niciun fel de conflict. Au fost declarații în sensul în care am trimis legile, dar știți foarte bine că am semnat în guvern - din care face parte și PNL - un memorandum prin care ne-am obligat cu toții să trimitem aceste legi în Parlament până la finalul lui aprilie.
  • Proiectul are la baza in primul rând viziunea guvernării anterioare, provine de la PNL. 80% din reglementări sunt din proiectul inițial, pus în discuție în septembrie 2020", a declarat marți Stelian Ion.

Liberalii i-au criticat din nou pe miniștrii USR-PLUS, în ședința de marți a Biroului Executiv. De această dată, ministrul Justiției, Stelian Ion, și pachetul de legi inițiat de acesta au fost ținta nemulțumirilor liderilor PNL. După ce Ludovic Orban și-a declarat public nemulțumirea că PNL nu a fost consultat pe acest subiect, în spatele ușilor închise miniștri precum Raluca Turcan și Lucian Bode au criticat activitatea partenerilor de Coaliție.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a acuzat vineri că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample.

Luni, ministrul Justiției, Stelian Ion, a răspuns criticilor liderului PNL, Ludovic Orban, legat de lipsa consultărilor în coaliție pe modificările legilor justiției spunând că "a turna gaz pe foc este greșit". El a afirmat, la interviurile HotNews.ro LIVE, că aceste modificări vor fi dezbătute în perioada următoare în Parlament, chiar și în guvern. "Este nerealist să discutăm 600 de articole", a spus Stelian Ion, întrebat dacă aceste modificări au fost sau nu discutate în alianța de guvernare. Cel mai optimist termen de adoptare a acestor trei legi este finalul anului.

Ministerul Justiției a transmis în urmă cu o săptămână Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de modificare și completare a celor trei legi ale justiției. Una dintre modificările importante aduse legii privind statutul magistraților vizează procedura de numire a procurorului general și procurorilor șefi ai DNA și DIICOT.