Liberalii au criticat din nou miniștrii USR-PLUS în ședința Biroului Executiv. De această dată, ministrul Justiției, Stelian Ion și pachetul de legi inițiat de acesta au fost ținta nemulțumirilor liderilor PNL. După ce Ludovic Orban și-a declarat public nemulțumirea că PNL nu a fost consultat pe acest subiect, în spatele ușilor închise miniștrii precum Raluca Turcan și Lucian Bode au criticat activitatea partenerilor de Coaliție.

Acord Coalitie PNL, USR-PLUS, UDMRFoto: Captura video

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că ministrul de Interne Lucian Bode s-a plâns de faptul că Stelian Ion nu l-a consultat în privința transferului Poliției Judiciare către Ministerul Justiției. "Noi avem 48.000 dintre care 28.000 au aviz de politie judiciară si transferul este imposibil pentru că nu au cum să le asigure logistica, iar din punct de vedere al MAI, să destructurezi Poliția Română și să-i transferi către alt minister este un dezastru", le-a spus Bode colegilor. Ministrul de Interne a fost nemulțumit de faptul că proiectul nu a fost pus în dezbatere publică.

Un alt ministru nemulțumit de colaborarea cu Stelian Ion a fost Raluca Turcan. Ministrul Muncii le-a spus colegilor că a primit aviz negativ de la ministerul Justiției pe inițiativă privind legea salarizării. Totodată, Turcan s-a plâns de faptul că în timp ce liberalii vorbesc despre creșterea vârstei de pensionare a magistraților, Stelian Ion spune public că vrea să o mențină scăzută.

Și președintele PNL, Ludovic Orban, a intervenit pe subiectul legilor justiției și a subliniat că proiectele nu au fost prezentate în coaliție și nu s-a făcut o minimă consultare în acest sens, susțin sursele citate.

De altfel, Orban a anunțat public la finalul săptămânii trecute că proiectul privind modificarea legilor justiţiei pe care ministrul Stelian Ion l-a trimis către CSM nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample.

Ministerul Justiției a transmis în urmă cu o săptămână Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de modificare și completare a celor trei legi ale justiției. Una dintre modificările importante aduse legii privind statutul magistraților vizează procedura de numire a procurorului general și procurorilor șefi ai DNA și DIICOT.

Nemulțumirile PNL la adresa partenerilor de guvernare USR-PLUS sunt exprimate săptămânal în ședința Biroului Executiv. Liderii PNL se plâng constant de faptul că miniștrii USR sunt într-o continuă campanie de imagine și că nu se consultă și nu colaborează cu ei atunci când iau decizii.

La ședințele anterioare, liberalii s-au plâns de miniștrii Sănătății Vlad Voiculescu și cel al Economiei, Claudiu Năsui.