​PNL și USR se acuză reciproc că au pus umărul la numirea pesedistului Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ. Mai exact, liberalii spun că USR a votat cu Iordache, în defavoarea lui Augustin Zegrean, pentru a obține un post de șef de secție pentru George Dircă. USR reclamă un troc PSD-PNL, stricat de Zegrean care și-a retras candidatura de la șefia secției din Consiliul Legisativ pentru care se făcuse înțelegerea și a concurat pentru conducerea instituției. La vot au participat doar 36 din cei 113 de parlamentari PNL, iar de la USR doar 21 din 37.

Vot USR-CL Foto: Hotnews

Florin Iordache a fost ales președinte al Consiliului Legislativ cu 185 de voturi pentru şi 43 împotrivă. Augustin Zegrean a obţinut 41 de voturi pentru şi 187 împotrivă. În funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost numit senatorul USR George Edward Dircă, pentru care au votat 174 de parlamentari, iar 17 au fost împotrivă. Votul a fost secret și la el au participat 228 de parlamentari de la toate partidele.

PNL susține că toți cei 36 de parlamentari ai săi au votat împotriva lui Iordache și pentru Zegrean. USR spune de asemenea că cei 21 de parlamentari ai săi au făcut exact la fel.

Dincolo de susținerea afișată public față de Augustin Zegrean, realitatea din plen a fost că 77 dintre parlamentarii PNL au lipsit de la vot.

„Avem colegi confirmati pozitiv cu COVID. Avem colegi miniștri, de regulă nu participă la sedintele de vot final. Știți că niciodată partidul aflat la guvernare nu s-a bazat la vot pe colegii miniștri, care au treabă la ministere. Și mai sunt cei care nu se mai regăsesc pe liste”, a explicat pentru HotNews.ro, liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, situația de la votul de la care 70% dintre parlamentarii liberali au absentat.

El susține că rezultatul votului ar fi fost același chiar dacă veneau toți senatorii și deputații PNL, deoarece PSD și USR ar fi avut 163 de voturi. Roman spune că partidul lui Ciolacu și cel al lui Barna s-au înțeles pentru ca Iordache și Dircă să obțină funcțiile.

Indicația de vot la USR: Zegrean și Dircă

USR respinge acuzațiile, reclamând un troc PSD-PNL. „Toți cei 21 de parlamentari USR l-au votat pe Augustin Zegrean. Zegrean a primit 41 de voturi. Deci maxim 20 de alți parlamentari l-au mai votat. Au fost 36 de PNL-iști prezenți (am primit în sfârșit prezența de la secretariat în dimineața aceasta), deci cel puțin 36-20=16 PNL-iști l-au votat pe Iordache. Rușinos”, a scris pe Facebook, liderul deputaților USR, Cătălin Drulă.

De altfel, potrivit unei conversații pe grupul de Whatsapp al parlamentarilor USR, obținută de HotNews.ro, indicația de vot transmisă de Drulă către parlamentarii partidului, așa cum se poate vedea mai jos, este Zegrean și Dircă.

Liberalii spun că au asigurat cvorumul pentru că așa i-a rugat candidatul USR

Drulă susține că pentru a se fi evitat alegerea lui Iordache ar fi trebuit ca sedința să nu se desfășoare din lipsă de cvorum. El a declarat însă pentru HotNews.ro că liberalul Florin Roman nu ar fi acceptat această variantă. „A venit în plen și mi-a zis: voi avea 113 parlamentari de la PNL care voteaza cu Zegrean. Voi faceți ce vreți”, a spus Drulă. Varianta este susținută și de liderul partidului Dan Barna, care a anunțat că numirea lui Iordache va fi contestată la CCR.

„Domnul Drulă minte, să facă dovada acestei discuții. Poza zilei arată: Forin Iordache și Edward Dircă. Înțelegerea se face între doi câștigători, în acest caz PSD și USR. PNL nu a câștigat nimic”, a replicat Florin Roman.

Întrebat de ce totuși liberalii nu au mers pe varianta neasigurării cvorumului, în condițiile în care la plen erau majoritar pesediști, Roman a răspuns: „pentru simplul motiv ca dl. Dircă a venit și ne-a cerut să-l sustinem”.

„Hoții strigă hoții. PSD și PNL a pregătit un troc, iar Zegrean i-a încurcat că și-a retras candidatura la secția Consiliului Legislativ . Ori președinte, ori nimic. Și-a dat seama că a fost pacalit. USR nu va vota niciodată un pesedist si nu va face trocuri cu PSD. Astea au fost voturile noastre”, a comentat și deputatul USR Ionuț Moșteanu.

Florin Roman susține că numele lui Augustin Zegrean a fost aruncat în joc în ultimul moment pentru a fi „o surpriză”. El a precizat că fostul judecător al CCR a decis să-și retragă candidatura de la șefia secției și să rămână doar în cursa pentru șefia Consiliului Legislativ „când a aflat că votul este simultan”.