​Dan Barna a anunțat că grupurile parlamentare ale USR vor sesiza Curtea Constituțională pentru invalidarea numirilor făcute ieri de parlament pentru Consiliul Legislativ întrucât candidații nu au întrunit numărul de voturi cerut de lege.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Legea 73/1993, legea Consiliului Legislativ, prevede că numirea președintelui și a președinților de secții se face cu votul majorității deputaților și senatorilor. Această sintagmă tehnică înseamnă că trebuie 50%+1 din votul TUTUROR parlamentarilor, nu doar al celor prezenți, mai precis numirile trebuie făcute în parlamentul actual cu 233 de voturi cel puțin”, a notat președintele USR pe Facebook.

Acesta a precizat că USR a propus PNL boicotarea ședinței pentru a bloca numirea lui Florin Iordache președinte al Consiliului Legislativ, dar liderul deputaților PNL Florin Roman a respins propunerea și „s-a lăudat că partidul său va avea 113 parlamentari la vot ca să îl voteze pe Augustin Zegrean. Au venit doar 36”, potrivit lui Barna.

Liderul USR a mai precizat că partidul său va depune un proiect de lege de limitare a mandatelor la Consiliul Legislativ, precum și o procedură de revocare.

„Ca și în alte situații în care USR a făcut eforturi să repare dezastrele produse de majoritatea parlamentară, ne așteptăm ca toți deputații și senatorii cu un minim de decență să se alăture acestui demers”, afirmă acesta.