PSD reacționează la declarațiile făcute premierul Ludovic Orban în conferința de presă susținută marți seară. Social democrații susțin că Executivul trebuia să facă stocuri specifice de teste, medicamente şi echipamente de protecţie din ianuarie,în schimb premierul și președintele au fost mai preocupați de alegerile anticipate. Reacția PSD vine în contextul în care premierul a declarat că în momentul în care a preluat guvernarea, stocurile erau goale.

HotNews.roFoto: Hotnews

Social democrați susțin că OMS atenţiona încă din ianuarie că toate statele trebuie să ia măsuri pentru a preveni epidemia și cer Guvernului Orban să găsească şi să aplice cele mai bune soluţii pentru a proteja viaţa şi sănătatea cetăţenilor.

„Pentru memoria domnului Orban:

1. #4NOIEMBRIE2019 a avut loc învestirea Guvernului Orban1.

2.În #IANUARIE2020 deja se ştia că avem de a face cu o criză majoră pentru că în China se luau deja măsuri extreme.

3. Tot în #IANUARIE2020, Institutul Balş face o listă de materiale sanitare şi medicamente necesare în cazul epidemiei provocată de COVID-19.

4. Tot în #IANUARIE2020 OMS deja atenţiona că toate statele trebuie să ia măsuri pentru a preveni epidemia.

Aşadar, din #IANUARIE2020, Guvernul trebuia să facă stocuri specifice de teste, medicamente şi echipamente de protecţie SPECIFICE NOULUI VIRUS

„Chiar preşedintele le spunea românilor pe #27FEBRUARIE, printr-o postare pe Facebook, că noul virus ce se extindea în lume este doar „orice răceală", lăsând de înţeles că nu sunt necesare achiziţii masive de teste şi de echipamente de protecţie.

Abia pe #19MARTIE, Iohannis admitea că „situația e gravă”!, potivit comunicatului de presă transmis de PSD.

Social democrații îi transmit premierului Ludovic Orban ca în aceste momente, treaba Guvernului este să găsească şi să aplice cele mai bune soluţii pentru a proteja viaţa şi sănătatea cetăţenilor. "Nu să căutați vinovați imaginari. Sunteți la cârma țării, conduceți-o!”, mai spun social-democrații.

Și presedintele interimar al PSD Marcel Ciolacu a postat pe pagina sa de socializare critici dure la adresa lui Ludovic Orban.

"Orban a ieșit din izolare ca să își bată joc de o țară întreagă. Astăzi am văzut un premier îngâmfat, certăreț cu toată lumea, inclusiv cu președintele său, un premier care vede vinovați peste tot și care acuză presa de fake news !

Astazi am văzut o bâjbâială cruntă față de părinții și bunicii noștri, care sunt cea mai vulnerabilă categorie în fața acestui virus. Au anunțat ceva la prânz, ca să spună seara că nu este chiar așa, urmând ca mâine prin ordonanță militară să reglementeze probabil altceva", spune liderul PSD.

Reacția PSD apare în contextul în care premierul Ludovic Orban i-a acuzat pe social democrați că au golit stocurile. "Ar fi trebuit să existe stocuri pentru a face faţă unei astfel de epidemii. La momentul la care am preluat guvernarea, stocurile erau zero", a declarat Orban, în prima conferinţă de presă de la ieşirea din izolare.