​Gafă a deputatului USR Tudor Pop, unul dintre inițiatorii proiectului de lege ce propune restricții la vânzarea țigărilor, publicitatea la produsele din tutun și sponsorizarea de evenimente de către companiile din industria tutunului. "De data asta nu o să ne facă agenda politică nici industria tutunului, nici direct, nici prin interpuși, nici influencerii, nici artiștii, nici alegătorii", a fost replica dată de deputatul USR, pe Facebook, celor care au criticat proiectul de lege.

Tudor PopFoto: Camera Deputatilor

Ulterior, deputatul USR și-a cerut scuze pentru afirmația "nu o să ne facă agenda politică alegătorii" și a șters postarea inițială: "Nu a fost intenția mea să ofensez pe nimeni și sunt același Tudor care știe că politica se face de jos în sus și niciodată invers. Tocmai de aceea am și semnat și susțin această inițiativă legislativă. Încă o dată îmi cer scuze și vă rog haideți sa ne concentrăm pe ce e important: tutunul omoară oameni", a scris Tudor Pop pe contul său de Facebook.

"Am scris mai devreme o postare despre pasul doi al unei inițiative legislative ce impune condiții mai dure privind comerțul și publicitatea cu tutun și produse asociate. În postare a existat o formulare nefericită pentru care îmi cer scuze fără rezerve. Rămân un suporter hotărât al modificării legislației anti-tabac în sensul protejării sănătății populației, și în special a copiilor, care sunt expuși constant la mesaje comerciale ce promovează tutunul în locuri precum supermarketuri. Nu a fost intenția mea să ofensez pe nimeni și sunt același Tudor care știe că politica se face de jos în sus și niciodată invers. Tocmai de aceea am și semnat și sustin această inițiativă legislativă. Încă o dată îmi cer scuze și vă rog haideți sa ne concentrăm pe ce e important: tutunul omoară oameni. Mai jos vedeți cifrele unui studiu care legitimează acestă inițiativă. 8 români din 10 susțin politici mai agresive anti tutun. 6 fumători din 10 sunt pentru aceste măsuri, conform acestui studiu. Este o temă care merită o dezbatere serioasă în spațiul public, și voi reveni curând cu alte date și informații", este a doua postare a deputatului USR pe această temă, în care și-a cerut scuze pentru gafa din prima postare.

Expunerea produselor din tutun în magazine, reclamele la țigări, acțiunile de promovare și distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum și sponsorizarea de evenimente de către companiile producătoare de tutun ar putea fi interzise. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege inițiat de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, depus săptămâna aceasta la Parlament. Proiectul de lege a fost cerut insistent de societatea civilă, a subliniat Emanuel Ungureanu.

Citește pe larg aici: