Expunerea țigărilor în magazine, reclamele la țigări și sponsorizarea de către companiile din domeniu ar putea fi interzise, prevede un proiect USR: Procentul adolescenților români care fumează, de 5 ori mai mare decât în SUA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 5 iunie 2019, 8:37 Actualitate | Sanatate


Fumat
Foto: Hotnews
​Expunerea produselor din tutun în magazine, reclamele la țigări, acțiunile de promovare și distribuirea gratuită de mostre de produse din tutun, precum și sponsorizarea de evenimente de către companiile producătoare de tutun ar putea fi interzise. Prevederile sunt incluse într-un proiect de lege inițiat de deputatul USR Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, ce urmează să fie depus astăzi la Parlament. Proiectul de lege a fost cerut insistent de societatea civilă, a subliniat Emanuel Ungureanu.

"Accesul facil al minorilor la produsele din tutun, în ciuda interdicției de vânzare și de distribuire gratuită a acestor produse, expunerea semnificativă a copiilor și adolescenților la acțiuni de promovare și publicitate în spații pe care le frecventează uzual și prezentarea produselor din tutun în vecinătatea unor bunuri și alimente consumate frecvent de copii sunt modalități prin care este facilitată și încurajată "testarea" primelor țigări, urmând consumul curent, odată cu instalarea dependenței de nicotină", arată inițiatorul proiectului de lege.

"Inițiativa este calibrată pe nevoia imperioasă de a ne proteja generațiile viitoare de ofensiva fără precedent a industriei tutunului împotriva sănătății noastre. Acest pachet legislativ este opera societății civile activă în acest domeniu și a fost asumată de grupul pe Sănătate din Camera Deputaților și Senat al USR, dar și de colegii din alte partide politice", spune Emanuel Ungureanu, inițiatorul proiectului.

Emanuel Ungureanu

"În ciuda evoluției pozitive începând cu anul 2004, în România copiii fumează curent în procent mult mai mare comparativ cu alte țări europene, situând țara noastră pe locul 4, respectiv 7 în topul adolescenților de 13 ani, respectiv 15 ani, care fumează săptămânal. Numărul adolescenților de 15-16 ani care au fumat în ultima lună plasează România pe locul 5 între țările europene, procentul fumătorilor foarte tineri fiind de 5 ori mai mare față de cel din SUA (6%). Referinte: Global Youth Tobacco Survey 2013(realizat global, o data la 4 ani), Health Behavior in School Children 2014", arată deputatul USR, în expunerea de motive.

Potrivit acestuia, "rezultatele anchetelor epidemiologice indică o situație alarmantă în ceea ce privește consumul de tutun în rândul copiilor și adolescenților din România și impun adoptarea de urgență a unor măsuri care să accelereze scăderea numărului de tineri care încearcă și ulterior continuă consumul produselor din tutun".

În România, vârsta medie la care adulții afirmă că au început să fumeze în mod curent (cel puțin o dată pe săptămână) a fost de 18,9 ani. Copiii de azi, însă, încearcă produsele din tutun și fumează în mod curent de la vârste mult mai mici. Astfel, 34% dintre copiii cu vârsta între 13 și 15 ani afirmă că au fumat cel puțin o dată în viață, iar la 15-16 ani deja mai mult de jumătate (51,7%) încercaseră un produs din tutun. Trebuie remarcat însă și faptul că 15%, respectiv 11,2% dintre cei cu vârsta între 13-15 ani afirmă că au "testat" prima țigară la 7 ani, respectiv la 8-9 ani.

Urmare a contactului precoce cu produsele din tutun este faptul că mulți adolescenți fumează curent la 15 ani: 20% dintre băieți și 17% dintre fete deja consumă tutun cel puțin o dată pe săptămână 6. Pe măsură ce vârsta crește, un număr tot mai mare de adolescenți fumează din ce în ce mai frecvent, astfel că 31% respectiv 30% dintre băieții și fetele de 15-16 ani afirmă că au fumat în ultima lună.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, care citează studii ale UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății, precum și date din eurobarometrele realizate de Comisia Europeană, se stimează că:
 • aproape jumătate de milion de copii români cu vârsta între 10 şi 18 ani (477.050), reprezentând aproximativ un sfert din totalul copiilor din această categorie de vârstă, au încercat cel puţin o dată în viaţă să fumeze.
 • 11,2% dintre copiii şcolarizaţi cu vârsta între 13 şi 15 ani fumează constant (adică au afirmat că au fumat în ultimele 30 de zile), ceea ce înseamnă că aproximativ 70.000 de copii (69.493) din această categorie de vârstă au şanse mari de a deveni în curând fumători zilnici.
 • 32.608 copii cu vârsta de 15 ani, reprezentând 14% din totalul acestei categorii de vârstă, fumează deja în mod curent.
 • mai mult de jumătate (58%) dintre fumătorii români afirmă că au început să consume constant tutun înaintea vârstei de 18 ani, iar o treime (33%) între 19 şi 25 de ani.
Consumul de tutun reprezintă principala cauză prevenibilă a bolilor cronice netransmisibile, existând dovezi științifice care demonstrează cert că reducerea numărului persoanelor care folosesc produse ce conțin tutun conduce la diminuarea poverii reprezentate de aceste boli . Descurajarea debutului consumului acestor produse conduce la reducerea, atât pe termen scurt, cât mai ales pe termen mediu și lung, a numărului de fumători, existând metode și instrumente eficiente și specifice.

De asemenea, consumul de tutun este recunoscut, în Strategia Națională de Sănătate Publică 2014 – 2020, ca fiind un factor comportamental major cu impact semnificativ asupra stării de sănătate a adulților și copiilor din România, fiind considerat un determinant major pentru starea de sănătate a populației. Astfel, studiile cele mai recente (2016) 3 estimează că 14,38% din totalul deceselor și 13,37% din anii potenţiali de viaţă sănătoasă pierduţi prin dizabilitate sau deces prematur se datorează consumului de tutun, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.


Proiectul de lege urmează să fie depus astăzi la Parlament și a fost prezentat de Emanuel Ungureanu în ședința de ieri a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. El a povestit că și-a dorit încă din iarnă să depună acest proiect, însă "nu este un secret că printre cei care s-au opus acestui proiect au fost și domnul Dragnea, domnul Tudose. Cumva trebuie să găsim acum un timp în care noua generație de politicieni să își asume cu curaj, indiferent de partidul din care fac parte, niște politici publice mult mai curajoase și pe zona anti-fumat".

Emanuel Ungureanu a subliniat că inițiativa legislativă a venit din partea societății civile, USR și-o asumă în această "formă radicală" și speră să fie susținută și de parlamentarii altor partide.

În vara anului trecut, Emanuel Ungureanu a criticat găzduirea, de către Parlamentul României, a evenimentului Harm Reduction Forum, organizat de Intact Media Group și moderat de Alessandra Stoicescu, unde pe lista invitaților s-au aflat, alături de șefii celor mai importante companii producăroare de țigări, și ministrul Sorina Pintea și președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Răzvan Vulcănescu. Emanuel Ungureanu a acuzat atunci că producătorii de tutun "își fac lobby în Parlamentul României".


Ce modificări legislative aduce proiectul USR:
 • Actualizarea definiției fumatului în actele normative care reglementează consumul de tutun, în concordanță cu diversificarea produselor din tutun, astfel încât produsele de același tip care afectează sănătatea umană să fie reglementate în același mod- modificarile vor fi necesare in legea 349/2002 si in legea 201/2016. Astfel, față de anul 2002 (anul elaborării definiției fumatului din legea 349/ 2002), în România au apărut produse din tutun care, în timpul consumului, eliberează nicotină și alte substanțe toxice sub forma unor emisii gazoase care sunt inhalate de consumatori.
 • Actualizarea definitiei produselor din tutun- modificare în legea 457/2004, în concordanță cu diversificarea produselor din tutun, astfel încât produsele de același tip care afectează sănătatea umană să fie reglementate în același mod.
 • Actualizarea definitiilor publicității, promovării și sponsorizării produselor din tutun, directe sau indirecte, în așa fel încât interdicțiile cuprinzătoare ale acestora să fie conforme cu art. 13 din Legea 332/2005, îndepartând excepțiile curente - modificare în legea 457/2004.
 • Eliminarea expunerii și publicității produselor din tutun sau produselor conexe la punctele de vânzare și permiterea expunerii și publicității doar în magazinele special amenajate în scopul exclusiv al vânzării acestor produse - modificare în legea 457/2004- exemple curente din alte țări: Regatul Unit, Irlanda, Slovenia, Ungaria, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Islanda, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Norvegia, Portugalia, Federația Rusă, Turcia, Ucraina, Uzbekistan, Turkmenistan, Belarus, Israel, Republica Moldova, Federația Rusă.
 • Interdicția acțiunilor de promovare a produselor din tutun și a distribuirii gratuite de mostre de produse din tutun sau produse conexe- modificare în legea 457/2004- exemple curente din alte țări: aproape toate țările regiunii europene a Organizației Mondiale a Sănătății (52 de țări).
 • Interdicția acțiunilor de sponsorizare a produselor din tutun - modificare în legea 457/2004 -exemple curente din alte țări: Franța, Polonia, Austria, Croația, Cipru, Finlanda, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Portugalia, Republica Moldova, Federația Rusă, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia, Turkmenistan, Ucraina.
 • Interzicerea fumatului în autovehiculele în care se află minori și femei însărcinate- modificare în legea 15/2016: Este necesar acest amendament pentru asigurarea dreptului prevăzut în Art. 49 din Constituţie: "(1) Copiii şi tinerii se bucură de un regim special de protecţie şi de asistenţă în realizarea drepturilor lor". Având în vedere expunerea crescută la substanţele toxice din fumul de tutun în condiţiile restrictive din punct de vedere al ventilaţiei specifice autovehiculelor, şi imposibilitatea minorului şi a fătului de a se apăra în faţa acestei agresiuni, este datoria morală şi legală a adulţilor de a-i proteja.
 • Introducerea exceptării unor situații speciale- pacienții cu afecţiuni psihice internați în unităţi sanitare în baza unei hotărâri emisă de o instanţă de judecată dar doar în spații special amenajate în exteriorul clădirilor, cu respectarea unor condiţii-modificare in Legea 15/2016. Motivație: este necesară introducerea acestei excepții din punct de vedere al instituțiilor și condițiilor în care se poate fuma prin analogie cu celelalte situații în care interzicerea fumatului echivalează cu imposibilitatea exercitării dreptului de a consuma un produs comercializat legal (situația cetățenilor aflați în zona de tranzit a aeroporturilor internaţionale care nu pot părăsi incinta, sau situația deţinuţilor din penitenciarele de maximă siguranţă care nu pot părăsi celula), dar cu respectarea dreptului la sănătate al celor care nu au optat pentru comportamentul de a fuma.
 • Introducerea contribuției pentru sănătate aplicate cuprinzător tuturor formelor de produse din tutun conform redefinirii acestora - modificare în Legea nr. 95/2006.Ce se întâmplă în alte țări

Irlanda - Legislația prevede interzicerea completă a publicității și promovării produselor din tutun, cu câteva excepții limitate, cum ar fi permiterea publicității la punctul de vânzare în cazul magazinelor care comercializează doar tutun. Legea interzice publicitatea la produsele din tutun în cadrul comunicării pe Internet, în cazul operatorilor din statele membre UE și/sau către publicul din statele membre UE. Toate formele de sponsorizare sunt interzise.

Franța - Sunt interzise toate formele de publicitate și promovare națională și transfrontalieră pentru produsele din tutun, cu câteva excepții. Expunerea produselor este permisă în prezent la punctele de vânzare. Toate formele de sprijin financiar sau alte sponsorizări de către industria tutunului sunt interzise. Cu toate acestea, legea permite redifuzarea competițiilor de motosport care conțin publicități directe sau indirecte la produse cărora li se aplică tehnica de extindere a mărcilor și care au loc în țări unde este permisă publicitatea la tutun.

Slovenia - Legea interzice publicitatea directă și indirectă la tutun, produse din tutun și produse asociate acestora. Deși legea interzice donațiile și sponsorizarea evenimentelor, activităților sau persoanelor fizice care au scopul sau efectul de a promova un produs din tutun, nu pare să se aplice și donațiilor către organizații sau guverne.

Spania - Publicitatea și promovarea în favoarea tutunului sunt în general interzise cu excepții limitate, inclusiv la punctul de vânzare, unde publicitatea și promovarea sunt permise cu unele restricții. Expunerea produselor este autorizată în prezent la punctele de vânzare. În plus, legea permite publicitatea la tutun în publicațiile editate sau tipărite în țări din afara Uniunii Europene, dacă aceste publicații nu se adresează în principal pieței europene și nu minorilor. Sunt interzise toate formele de sprijin financiar și sponsorizare.

Polonia - Legislația prevede o interdicție aproape completă a publicității și promovării pentru tutun. La punctul de vânzare, produsele pot fi expuse dar nu și lăsate la îndemâna consumatorilor. Există unele restricții cu privire la sponsorizare – donațiile către evenimente și activități sunt interzise, în timp ce donațiile către persoane fizice sau organizații nu sunt abordate de legislație. Totuși, orice publicitate a sponsorizărilor este interzisă.

Kosovo - Sunt interzise toate formele de publicitate, promovare și sponsorizare în favoarea tutunului. Anumite metode de comercializare a tutunului sunt permise în ciuda efectului promoțional, inclusiv vânzarea pe internet sau prin automatele din hoteluri. Sunt interzise toate formele de sprijin financiar sau sponsorizare.

Regatul Unit al Marii Britanii - Publicitatea și promovarea tutunului sunt în general interzise, cu câteva excepții cum ar fi comunicarea directă de la persoană la persoană și programele de motivare a comercianților cu amănuntul. Publicitatea la tutun la punctele de vânzare este interzisă atât în magazinele mari cât și în cele mici, deși este permisă în tutungeriile specializate pentru alte produse din tutun decât țigările și tutunul de rulat. Expunerea produselor din tutun este interzisă atât în magazinele mari cât și în cele mici, deși este permisă, cu unele restricții, în tutungeriile specializate și cele cu vânzare în vrac. Există unele restricții la sponsorizări și publicitatea sponsorizărilor.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


23924 vizualizari

 • +19 (27 voturi)    
  Nu asta e problema (Miercuri, 5 iunie 2019, 8:57)

  MakeRoGreatAgain [utilizator]

  Nu faptul ca tigarile sunt expuse e problema. Poate doar promovarea lor are un efect mic, dar nici asta nu e cel mai important.

  Cauza principala a fumatului in randul tinerilor, in special este lipsa educatiei.
  La fel si cauzele datorate sarcinilor si nasterilor mare la adolescenti in special in mediul rural.

  Educatia e vitala la un popor.

  De 30 de ani, PSD si ALDE dar si PNL si PD(L) s-au asigurat ca romanii sunt din ce in ce mai needucati, ca sa fie usor de condus si prostit.
  • -4 (8 voturi)    
   faci legaturi aiurea (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:04)

   produsulinternbrut [utilizator] i-a raspuns lui MakeRoGreatAgain

   N-are legatura educatia cu prezenta viciului. Ba chiar in unele medii (literar, artistic etc.) e direct proportionala.

   Lipsa "educatiei" (de care? ca si asta e de mai multe feluri) are drept consecinta aparitia unor cohorte de neadaptati la viata de zi cu zi, la realitatea cotidiana, la piata muncii si la diversele roluri sociale pe care vrand-nevrand ni se impune sa le jucam de-a lungul vietii.

   Dar nu are nici o legatura cu viciile de tipul fumatului sau alcoolului. Cine n-a fumat in adolescenta/tinerete? Daca n-ai facut lucrurile la vremea lor (inclusiv viciile de genul asta, da!), se poate spune ca ai trait de pomana, cu o anumita frica fata de lumea inconjuratoare ("sa nu patesc aia, sa nu patesc ailalta") si cu o parere eronata ca astfel vei trai etern.
   • 0 (2 voturi)    
    Meh (Miercuri, 5 iunie 2019, 19:42)

    MakeRoGreatAgain [utilizator] i-a raspuns lui produsulinternbrut

    Crezi ca "mediile" alea "literar" "artistic" de la noi, sunt cumva de referinta, vreun etalon de spiritualitate de urmat?
    Si, oricum, ei reprezinta un procent infim din restul populatiei.

    Da, eu zic ca educatia are un rol important. Oameni educati inseamna oameni cu sanse mai mari la o viata mai buna, bani mai multi, o gandire mai deschisa, etc.

    Sunt de acord ca educatia nu e totul, nici nu am zis asta, dar eu vad partea plina a paharului ca sa zic asa, in aceasta privinta.
 • +3 (17 voturi)    
  Ar trebui intensificată propaganda antifumat. (Miercuri, 5 iunie 2019, 9:09)

  asavreau [utilizator]

  Din banii încasați drept taxă la vânzarea țigărilor,mare parte ar trebui folosită pentru explicarea bolilor pe care fumatul le favorizează.Propaganda trebuie făcută zilnic prin toate mijloacele media.Ministerul Sănătății ar trebui să înființeze un serviciu antifumat care să se ocupe cu redactarea și difuzarea comunicatelor antifumat.Respectarea strictă a interzicerii fumatului în spațiile publice,pedepsirea celor care nu respectă interdicția.Încă se fumează în spitale,școli,ministere,secții de poliție,procuratură,clădirea Parlamentului.Mă întreb cine se ocupă în România de respectarea legii.Avem un guvern degeaba.În loc să se ocupe de administrarea Românie respectând și impunând respectarea legii,Guvernul dă tonul în încălcarea legilor.
  • -4 (10 voturi)    
   Nu mai bine interzici vanzarea??? (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:29)

   produsulinternbrut [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

   Cum adica, ii lasi pe unii sa le vanda si taxele luate de la ei le cheltui pe explicatii catre populatie ca sa nu fumeze?

   Nu mai bine interzici vanzarea???
   • -1 (9 voturi)    
    Nu mai bine obligi mamele sa le dea tigari (Miercuri, 5 iunie 2019, 11:23)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui produsulinternbrut

    copiilor inca din fasa ?
    Daca nu, puscaria, ca la nea dej.
 • 0 (20 voturi)    
  Am scapat usor cu raceala la plamani (Miercuri, 5 iunie 2019, 9:15)

  ruskimushki [utilizator]

  dupa 15 ani de duhanit.
  Daca nu m-as fi oprit, azi as fi fost fara un plaman, sau mai rau.
  Se pare ca romanii, in mare parte, nu sunt interesati de plamani, ci doar de pachetul de tigari si "libertatea" pe care acesta o ofera. Il considera un fel de amic.
  Colega de camera a sotiei, la maternitate, fuma trei pachete pe zi. In luna a noua. Tatuata peste tot, o femeie moderna. Doctorii ? Ce doctor e ala care te lasa sa-ti otravesti copilul ?

  Neam de prostalai.
  Unde mai gasesti tigari in piata, in magazine, peste tot in aprozare, in tren, samd ? Doar pe la asiatici si africani.
  • +3 (13 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:51)

   [anonim] i-a raspuns lui ruskimushki

   • -4 (8 voturi)    
    Ma bucura faptul (Miercuri, 5 iunie 2019, 11:26)

    ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui

    ca mi-am gasit un elev pe masura.
    Mai am de pus oleaca saua pe tine caci, vaz bine, esti cam necioplit.
    Una rigla fier peste dejte la fiecare guitzat.

    O sa-ti placa scoala mea.
 • +3 (15 voturi)    
  Daca esti naiv (Miercuri, 5 iunie 2019, 9:27)

  Alexa.99. [utilizator]

  si n-ai pic de respect fata de sanatatea ta, le crezi reclamele si fumezi.
  Mai si gandeste un pic, inainte sa iei de bun tot ce spune o reclama sau ce promoveaza o domnisoara cu fusta mini si decolteu.
  Celor care vor sa faca bani din orice porcarie, nu le pasa ca vei suferi.
 • -3 (29 voturi)    
  Ma termina si intristeaza USR-istii. (Miercuri, 5 iunie 2019, 9:29)

  Marionette [utilizator]

  Poate este si o capcana in care ii atrag jegurile batrane din politica damboviteana. Adica poate ei propun respectarea referendumurilor, anularea legilor injustitiei, anularea actelor cerute de stat pentru cei care fac afaceri si care se afla tot in posesia statului, etc si alte probleme care frig si pe locul 176 au interzicerea expunerii tigarilor. Si dintre toate cad la pace cu nenorocitii doar pentru interdictii.
  De cand sunt in Parlament au venit cu : interzicerea vanzarii de homeopate, interzicerea zaharului in bauturi si vin si acum cu interzicerea expunerii tigarilor. Dragi USR-isti pe care v-am votat in afara de interziceri deci de ciuntirea a libertatii basically, mai stiti sa faceti ceva?
  • -4 (12 voturi)    
   Da, dupa parerea celor ce i-au votat. (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:07)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   "Dragi USR-isti pe care v-am votat in afara de interziceri deci de ciuntirea a libertatii basically, mai stiti sa faceti ceva?"
   =====================
   Da, dupa parerea celor ce i-au votat.

   NU inteleg altceva: lipsa de respect pentru cei ce i-au votat sa dea jos "ciuma rosie". Nicio miscare in sensul asta.
   Pe de alta parte, sa recunoastem ca e bine, ca parlamentar, sa ai salariul si privilegiile aferente si ABSOLUT NICIO DURERE LA BASCA. Ailalti se mai chinuie cu buget, cifre, politici; astia o tin cu lectii despre fumat si umbra palmierilor.
   Trai nineaca!
  • +4 (8 voturi)    
   ! (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:17)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Te-ai uitat sa vezi cine a initiat legea si cu ce se mai ocupa omul? Tu votezi ca oaia? Ieri ai votat psd, azi usr ca asa e moda, sau cum?
   • -1 (11 voturi)    
    @tudorr, @newlook (Miercuri, 5 iunie 2019, 11:57)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui tudorr

    Dragi comentatori proPSD, pro-rusi si antiromani. Cu toate interzicerile inocente pe care le propun ei peste un an tot pe ei ii voi vota, nu ma intelegeti gresit. Gresit e sa stai acasa ca vita ca nu exista un partid de ingeri pentru tine dom'le, ca tu esti cadoul lui Dumnezeu pogorat pe Pamant, si toti gresesc, deci nu mai votezi. Eu VOI VENI la vot si VOI VOTA USR, stati voi curentul sovietic linistiti.
    Apropos, newlook, i insultator la adresa romanilor sa spui ca "Ailalti se mai chinuie cu buget, cifre, politici;" cand am vazut cine sunt ailalti. Sunt niste infractori de drept comun sustinuti de Uniunea Sovietica pentru a pune piedica Romaniei. Sa spui ca aia se chinuie e ca si cum te-ai p#sa pe steagul Romaniei si pe toti romanii. Am vazut cu ce se chinuie aialalti: cu amante de 25 de ani, cu amante puse la ANAF si CNAS, lasati-ne cu jignirile inteligentei noastre... Se chinuie cu ciorditul insulelor cu ciorditul copiilor orfani. Se p#sa pe diaspora, in acompaniamentul manelistilor.
    Eu eram suparat pe USR pentru ca mai au 5 milioane de oameni care ii pot vota: cei din diaspora daca se face votul electronic. Ce grohaie PSD-istii ca vezi Doamne n-ar fi sigur, in conditiile in care tranzactiile bancare se fac electronic este doar ce am spus: o grohaiala. Lasati interzicerile astea benigne ca dati un mesaj gresit: "vin astia si ne pun pielea pe bat" (nu e asa, dar e mesajul in subtext) si faceti ca la Parlamentare sa poata vota pentru locatia de pe buletin si cei 5 milioane din diaspora. Ghici cu cine vor vota!
    • -3 (5 voturi)    
     Mai baiete, mai citeste o data! (Miercuri, 5 iunie 2019, 13:14)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

     Mai baiete, mai citeste o data!

     Stiu ca cititul e greu pentru cei ca tine, dar mai citeste o data.
     Dintotdeauna, si mai ales de cand USR a castigat alegerile eu militez pentru RESPECTAREA rezultatelor alegerilor. Si Klaus tot asa zicea: "de a doua zi", dar a lasat-o si el pe tanjeala.

     Bravo. Ia cate voturi vrei matale; daca tot pui - ca nu te doare tastatura - 5 milioane, uite, iti pun si eu in cos...cate vrei? 10 milioane? 15?
     Ok, ia-le matale pe toate.

     Dar sa ai atatea voturi si sa te conduca Dancila...hehehe, e ceva performanta in asta. Iar Dancila te conduce pentru ca tu stai cu sezutul pe voturi si nu faci nimic.
     Inca o data, Bravo!
     • +1 (3 voturi)    
      Dazvidaina. (Miercuri, 5 iunie 2019, 14:11)

      Marionette [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Aici are efect opus propaganda voastra antiromaneasca si pro-PSD (pro-infractori) .
     • +1 (3 voturi)    
      alegeri EU vs nationale (Miercuri, 5 iunie 2019, 16:44)

      minos [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      USR a avut un scor bun la alegerile europarlamentare, dar chiar si asa au iesit pe 3. PNL le-a castigat, insa nu uita, acestea au fost alegeri penrtru Parlamentul UE. In parlaemtul Romaniei tot PSD+ ALDE reprezinta majoritatea. Ca sa conduci eficient, trebuie sa ai majoritate. Deci, asteptam alegeri anticipate sau pana la sfarsitul anului viitor pentru a se schimba puterea.
     • +1 (3 voturi)    
      Mai baiete, la voi la Tiraspol unde aveti redactia (Miercuri, 5 iunie 2019, 21:09)

      AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      Sputnik, se intelege distinctia intre alegeri EURO-parlamentare, parlamentare, locale, etc?
      Sau la voi e simplu, punem stampila pe tatuc si asteptam sa ne dea?
 • 0 (28 voturi)    
  Ipocrizia crește până la cer (Miercuri, 5 iunie 2019, 9:31)

  Bubico [utilizator]

  Ce se mai plictisesc unii și se bagă în seamă!...De unde și până unde se vorbește azi, la noi, despre...”ofensiva fără precedent a industriei tutunului împotriva sănătății noastre”? Unde sunt reclame la țigări? Ce competiții, concerte sau festivaluri au sponsori producători de țigări? Ipocrizia nu cunoaște limite, a traversat oceanul și face figuri și-n Europa. Dacă tutunul ucide și e așa o problemă, de ce nu se oprește producția? Fiindcă taxele și accizele luate în șapte rânduri de la clienți sunt bune, extraordinare, indispensabile! Și dacă tutunul ucide, băuturile spirtoase, alcoolul, astea nu ucid? Chimicalele și ”e”-urile din alimente? Zahărul, pus în absolut toate produsele alimentare? Nu, doar tutunul e preocuparea celor care vor să se simtă importanți tăind frunze la câini. Fumătorii trebuie călcați pe cap, discriminați, jupuiți cu fiecare ocazie. În lume, unii legalizează marijuana, noi ne dăm de ceasul morții de grija de a îngropa industria tutunului. Mi-e silă!
  • +2 (10 voturi)    
   Baga in tine ce vrei! (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:19)

   tudorr [utilizator] i-a raspuns lui Bubico

   Dupa 15 ani de fumat am capatat o tuse de care am scapat cu greu la 2-3 ani dupa ce m-am lasat! N-ai decat sa-ti scuipi plamanii, fa ce vrei cu viata ta! Oricum tigarile in Ro sunt niste shit uri, fara legatura prea mare cu tutunul adevarat!
  • -2 (14 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:39)

   [anonim] i-a raspuns lui Bubico

   • +4 (4 voturi)    
    Dar poti simplu sa nu fumezi tu. (Miercuri, 5 iunie 2019, 14:04)

    Marionette [utilizator] i-a raspuns lui

    De ce sa imi interzici mie? Mai ales daca nu supar pe nimeni?
    • -3 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 5 iunie 2019, 15:11)

     [anonim] i-a raspuns lui Marionette

    • -3 (3 voturi)    
     daca nu superi este ok... (Miercuri, 5 iunie 2019, 16:51)

     minos [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

     ...insa cum poti sa fumezi fara sa nu se simta fumul tau? Chiar si acasa, fumul se poate duce la vecini(mai ales daca locuiesti intr-un apartament de pe vremea lui Ceasca).Sau pe geam/balcon. Am avut vecini niste superfumatori, pur si simplu nu puteam sa aerisesc apartamentul, aia stateau non stop pe balcon si fumau.
     Dar sunt de acord, eliminarea fumatului trebuie sa se faca mai ales prin educatie. Eu as da liber la fumat in licee(bineinteles in locuri amenajate). Cei mai multi pusti se apuca de fumat din teribilism, pentru ca este interzis. Eu si colegii mei de liceu am inceput fumatul ca sa ne dam mari. Desigur il imitam si pe Clint Eastwood,.
  • -4 (8 voturi)    
   ce tragedie (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:50)

   KayT [utilizator] i-a raspuns lui Bubico

   :) tu te plangi ca nu interzice nimeni si zaharul din produsele alimentare, comentariul de deasupra se plange ca sunt interzise toate alea, de ex. zaharul din produsele alimentare. Smiorc smiorc.

   Adevarul e ca nu interzice nimeni nici zaharul, nici tutunul, ci le face doar mai putin atractive si mai putin accesibile pentru categoriile vulnerabile, de ex. copiii, adolescentii si prostii.

   Saracii de voi, crunta discriminare, ciuntirea libertatilor fundamentale ale fiintei umane, si anume dreptul de a vedea reclame cu tutun la televizor! Dreptul de a cumpara bauturi cu mult zahar la preturi modice! Dreptul de a cumpara false medicamente care nu au absolut nici un efect in afara de cel placebo (vezi homeopatele)! Zau, e cumplit, mai rau ca in 1984, mai rau ca in Coreea de Nord!
  • -1 (9 voturi)    
   Comment sters de user (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:55)

   sorinnc [anonim] i-a raspuns lui Bubico

   • -1 (1 vot)    
    Nefumator (Miercuri, 5 iunie 2019, 21:47)

    AdrianBorza [utilizator] i-a raspuns lui sorinnc

    Sunt nefumator si ma afecteaza foarte rau fumul de tigara, dar nu pot sa fiu de acord cu tine: fumatul in spatii inchise e deja interzis, ar mai trebui interzis si in apropierea cailor de acces (gen iesirea de la metrou sau intrarea in cladiri), dar atat. Nu e nevoie de mai mult.
 • +3 (11 voturi)    
  60 de lei pachetul (Miercuri, 5 iunie 2019, 9:55)

  produsulinternbrut [utilizator]

  In Irlanda un pachet de Marlboro e 12 euro.

  Nu exista nimic mai ieftin de 10 euro (ma refer la genul de tigarete clasice). O consecinta; foarte multi oameni isi iau tutun si foite si isi ruleaza tigari. E muuuuult mai ieftin astfel.

  Pachetele de tigari sunt inchise, "ascunse" dupa usitele acelea culisante, nu se vad. Trebuie sa spui vanzatorului exact ce vrei si iti da. Dar nu-ti raspunde daca il intrebi "ce aveti? aveti din aia, aveti din ailalta?", pentru ca e ca si cum te-ar ajuta sa iei decizia de a cumpara.

  Ia sa vedem si la noi 50 de lei un pachet de tigari, oare cati ar mai fuma?
  • +1 (9 voturi)    
   Si-ar vinde casele si si-ar amaneta (Miercuri, 5 iunie 2019, 11:29)

   ruskimushki [utilizator] i-a raspuns lui produsulinternbrut

   tot ce au, pamanturi, tot, ca sa fumeze si sa bea.
   Fumatul e cronic in toata tara.
   Inlocuieste munca.
 • -1 (9 voturi)    
  Altă defilare de idioțenii, în majoritate (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:04)

  revelare [utilizator]

  Că educația, că dracu', că lacu´
  E vorba întâi de o mentalitate în Europa, iar adolescenții din RO nu fumează mai mult ca media europeană, nici adolescentele nu rămân mai gravide. ÎN UK e incidența cea mai mare din EU de fetițe gravide. Iar la fumat la adolescenți cea mai mare este în CZ.
  Cică nu e educație sexuală, de aia avorturi etc. Dar dincolo, unde este educație sexuală, au și bani pentru contraceptive, merg avorturile mai tare ca abatoarele...

  Mai bine să fumeze, de cât să se apuce de la 13-14 ani să își schimbe sexul...
 • +1 (13 voturi)    
  de alcool nimic? (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:17)

  Toni_Romania [utilizator]

  Inainte de a ne lua de fumat sa nu uitam dezastrele alcoolului si de ce alcoolul ucide cei mai multi oameni si aduce cele mai mari pagube sociale pe Terra:
  -absenteism masiv
  -accidente loc de munca
  -accidente auto
  -agresiuni sexuale/viol
  -omor
  -divort
  -vagabondaj
  -in final suicid (50% din alcoolici asa isi termina viata)
  • -3 (9 voturi)    
   huh (Miercuri, 5 iunie 2019, 11:11)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Ce inseamna "vagabondaj"? Ca doar militienii rusi inteleg cuvantul asta.
   • -4 (6 voturi)    
    serios? (Miercuri, 5 iunie 2019, 12:23)

    Toni_Romania [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    (...) troubles de l’humeur qui débouchent fréquemment sur la violence contre des tiers et particulièrement les proches) et sociaux (perte d’emploi, délinquance, vagabondage…).

    https://www.santemagazine.fr/sante/addictions/alcool/alcoolisme-la-vie-noyee-dans-un-verre-176704
  • 0 (6 voturi)    
   Se discută de țigări. (Miercuri, 5 iunie 2019, 13:17)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Toni_Romania

   Când se va discuta despre alcool și vagabondaj,vei avea cuvântul.Până atunci citește și înțelege.
 • +6 (8 voturi)    
  Proiect de lege facut pe genunchi (Miercuri, 5 iunie 2019, 10:53)

  laurix [utilizator]

  E clar ca fumatul in randul adolescentilor trebuie descurajat, insa in conditiile in care sunt foarte multe produse din tutun si tigari electronice ce pot fi comandate de pe net, nu vad cum faci asta prin aceasta lege. Cum zicea cineva mai sus, totul vine din educatie, nu din interzicere...
  In plus, daca se interzice si sponsorizarea evenimentelor de catre companiile din industria tutunului, ar avea mult de suferit multi organizatori de evenimente sau festivaluri ca Untold, Electric Castle, Neversee etc. unde aceste companii vin cu mare parte din buget... Deci lovesti si in alte industrii, ceea ce iarasi nu e ok.
  Poate ar trebui sa se aseze toate partile implicate la masa si sa scoata un proiect de lege ca lumea.
  PS: Cu alcoolul nu se aude nimic? Sau adolescenti care fumeaza e nasol, adolescenti care beau e ok?
 • 0 (10 voturi)    
  Adictia (Miercuri, 5 iunie 2019, 11:57)

  Zentrix [utilizator]

  M-am lasat de fumat acum vreo 7-8 ani dupa multi ani de "practica". Nu a fost usor tinand cont ca in Romania se fumeaza peste tot: pe strada, in parcuri, in statii de autobuz, la locurile de joaca pt copii, in lift, pe scara blocului, in masini, la coltul liceelor, in taxiuri, pe scarile rulante care iesdin metro, pe scarile care vonoara la metrou, in fatza spitalelor. Tigarile se vand la liber oriunde si oricui. Cu 16-20 de lei un baietel devine un barbat dur si o fetita - domnisoara sofisticata. Poate ca nu e suficient sa spui NU drogului daca nu spui NU si unor prieteni.

  Am cateva propuneri:
  - tigarile sa se vanda numai in magazine specializate care vand numai tigari
  - sa se vanda numai la cartus (10 pachete minim)
  - amenzi foarte mari pentru expunerea la fum a persoanelor nefumatoare (vezi frecvent in masini parinti ce fumeaza si au copiii mici in spate)
  - fumatorii sa suporte alte taxe si impozite pe salariu
 • -1 (9 voturi)    
  Statele Unite (Miercuri, 5 iunie 2019, 12:05)

  Zentrix [utilizator]

  vor sa reduca nicotina din tigari pana la o valoare la care nu mai da dependenta. Si asta din 2021

  Ar trebui facut asta si la noi. Oricum, supra-taxarea fumatorilor o sa reduca numarul lor.
  Desemenea, o legislatie foarte putin permisiva - in Finlanda spre exemplu legea nu permite sa fumezi pe balcon sau in casa daca geamurile sunt deschise iar despre fumatul pe strada - puscarie direct !
 • +4 (6 voturi)    
  Mda (Miercuri, 5 iunie 2019, 12:11)

  Zentrix [utilizator]

  Noi in scoli avem lectii de religie si alte bazaconii.
  Dar nu avem in programa, in mod recurent, lectii care educa comportamentul copiilor vis-a-vis de droguri, tigari, consumul de alcool, dependenta, etc

  Abramburica, auzisi fai ?
 • -2 (6 voturi)    
  cum sa nu fumeze (Miercuri, 5 iunie 2019, 12:24)

  Toni_Romania [utilizator]

  cum sa nu fumeze copiii/adolescentii daca 70% din adulti fumeaza de rup?
 • +2 (4 voturi)    
  Priorități... (Miercuri, 5 iunie 2019, 12:25)

  fdaniel [utilizator]

  Prioritățile legislative ale USR, mai ales acum, după ce au un sprijin popular dovedit, sunt cel puțin bizare ...

  Ideea și inițiativa în sine sun bune dar aș pune-o ceva mai jos pe lista cu lucruri de făcut.

  Fiți cu ochii pe minge : PSD - Justiție !! Despre asta a fost referendumul si alegerile, nu despre alcool, tutun, bufnița cu creastă albă de Moeciu etc...

  În lipsa Justiției, chiar și aceste inițiative vor avea un final surprinzător: și văd pesediștii votând cu entuziasm acest gen de prevederi care vor genera un set întreg de avantajoase studii de fezabilitate ....
 • +1 (3 voturi)    
  Orice este interzis, (Miercuri, 5 iunie 2019, 13:07)

  unins [utilizator]

  este tentant și va genera comert la negru. Amintiți-va ce s-a întâmplat în America, atunci când s-a interzis alcoolul. Soluția corecta este să se lase vanzarea libera, dar să se mareasca extrem de mult taxele și impozitele producatorilor, comerciantilor și consumatorilor de tutun și alcool. Pentru consumatori de alcool și tutun, trebuie mărite taxele pentru sănătate.
  • -1 (3 voturi)    
   OK, dar fara nici o reclama vizuala (Miercuri, 5 iunie 2019, 22:23)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui unins

   In dulap, ascunse si 15$ pachetul, ca in Canada.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by