Ședința conducerii PSD în care liderii au pus pe masă propuneri privind strategia partidului după eșecul de la europarlamentare și după încarcerarea lui Liviu Dragnea s-a încheiat. Social-democrații strâng rândurile în jurul premierului Viorica Dăncilă care îi are alături pe miniștrii dar și lideri ca Paul Stănescu, Gabriela Firea și Marcel Ciolacu. Dăncilă a propus înlocuirea din funcția de secretar al PSD a lui Codrin Ștefănescu cu deputatul PSD Marcel Ciolacu, iar drept președinte executiv interimar pe Paul Stănescu. Social democrații se reunesc la ora 18:00 în ședința Comitetului Executiv unde urmează să se traseze strategia PSD pentru următoareaa perioadă.

Dancila si alti lideri PSDFoto: Captura video Facebook

-------------

18:00 Liderii PSD se întâlnesc în ședința CEX. Urmărește aici desfășurarea evenimentelor.

17:12 Viorica Dăncilă a anunțat că Paul Stănescu va fi presedinte executiv.

16:00 Ședința grupurilor parlamentareale PSD s-a încheiat. În cadrul discuțiilor Viorica Dăncilă a făcut apel la unitate și strângerea rândurilor și le-a spus parlamentarilor că este nevoie de o reformare a partidului care să le arate românilor că partidul a înțeles că a greșit, susțin sursele HotNews.ro participante la ședință.

15:15 Gabriela Firea a declarat la finalul ședinței BPN că face un apel către foștii colegi de partid să se întoarcă în PSD. Firea a vorbit deschis despre propunerea de colaborare la nivel parlamentar către ProRomânia.

"Gabriela Firea: Le fac o invitaţie personală pentru că CEx-ul este cel care va decide până la urmă şi reînscrierea şi rechemarea colegilor noştri în PSD aşa este normal. Marian Neacşu este un om extrem de valoros, a fost unul dintre cei mai buni secretari generali, pe timpul domniei sale partidul a fost unit şi nu dezbinat şi a fost bine reprezentat. La fel şi domnul Mocioalcă, domnul Ţuţuianu şi ceilalţi colegi din partid care au avut de suferit de pe urma faptului că au semnat acea scrisoare(...) Dacă nu se va decide ca aceşti colegi să se întoarcă în PSD atunci să se stabilească o alianţă între PSD și Pro România. E o dorinţă a mea nediscutată cu ceilalţi colegi din CEx. E normal să existe nişte întâlniri şi să se stabilească o strategie. Nu vreau să o iau eu înaintea deciziei lor, eu îmi exprim o decizie personală"

14:50 Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat, după ședința Biroului Permanent Național al PSD, că "a pierdut PSDragnea", iar "de astăzi avem un nou PSD". "Discuția pe justiție în PSD a încetat", a mai spus Oprișan, susținând că persoanele care au probleme cu justiția nu vor mai putea face parte din conducerea partidului.

14:10 Ședința Biroului Politic al PSD s-a încheiat. Lia Olguța Vasilescu a anunțat că șefia interimară a Camerei Deputaților va fi asigurată de vicepreședintele Carmen Mihălcescu. Începe ședința grupurilor parlamentare ale PSD.

Surse participante la ședință au declarat penru HotNews.ro că azi social-democrații au ca priorități stabilirea conducerii interimare a PSD, propunerile pentru cele 3 posturi vacante din Guvern (Justiție, Fonduri Europene și Românii de pretutindeni), data congresului PSD dar și clarificarea majorității în Parlament. În ședința Comitetului Executiv al PSD programată la ora 18.00 urmează să se clarifice toate cele patru puncte.

Aceleași surse susțin că ALDE va rămâne în continuare alături de PSD conform unei discuții între premierul Viorica Dăncilă, Paul Stănescu și Călin Popescu Tăriceanu. De asemenea, se așteaptă în următoarea perioadă o remaniere mai amplă, dincolo de cele trei portofolii libere, Dăncilă intenționează să o înlocuiască din funcție pe Carmen Dan, Darius Vâlcov și, se pare că Teodor Meleșcanu intenționează să demisioneze din ministerul de Externe. Conform surselor citate atât PSD cât și ALDE vor să vină cu propuneri de miniștrii fără pată pentru a da un semnal că au înțeles mesajul transmis de electorat.

13:00 Carmen Mihălcescu va prelua interimar șefia Camerei Deputaților a hotărât conducerea PSD.

12:50 Gabriela Firea: "Îl susțin pe poziția de președinte interimar pe Paul Stănescu, care alături de mine și de foarte puțini colegi am avut de pătimit pentru că am semnat acea scrisoare și a avut curajul să își susțină punctul de vedere. Cred că nu trebuie să se plătească polițe, dar trebuie să se facă dreptate și nu este normal să se perpetueze același mod de a conduce partidul în grupulețe foarte restrânse. Forurile trebuie să fie transparente, nu venit cu decizia, toată lumea să tacă. Nu voi candida și la Congres, dacă se va pune problema"

12:05 Viorica Dăncilă vrea o remaniere amplă. Pe listă s-ar afla Carmen Dan și Teodor Meleșcanu, au declarat surse politice pentru HotNews.ro. De asemenea, Dăncilă va renunța și la serviciile lui Darius Vîlcov. 11:40 Paul Stănescu a declarat înaintea ședinței BPN că se gândeşte dacă preia sau nu funcţia de preşedinte executiv al partidului. "Dacă aveţi răbdare, după ce terminăm BPN, vă promit că vom sta de vorbă liniştiţi şi le dezbatem şi le discutăm. Nu vă pot spune nimic".11:30 Robert Negoiță: PSD ar trebui să facă un pas în spate și să cedeze guvernarea pentru că nu poți guverna cu 23%. E mai mult decât evident ca s-a greșit și s-a greșit grav. Dacă discutăm despre faptul că s-a greșit grav, asta înseamnă că greșelile trebuie îndreptate.

11:27 Marian Oprișan s-a pronunțat pentru rămânerea la guvernare: "Mandatul primit în 2016 ține 4 ani". El a adăugat că alegerile anticipate sunt excluse din cauză că mecanismul constituțional face acest lucru aproape imposibil.

Marian Oprișan, despre o eventuală candidatura la prezidențiale: "În ranița oricărui soldat stă bastonul de mareșal.Vreau să ne înțelegem, nu vorbim de prezidențiale. Au fost europarlamentare și populația a decis 20 și ceva la sută PNL, tot așa USR, PSD, etc. Situația e împărțită, așa e în democrație(...). Cel mai bun coleg dintre noi, în cadru statutar și congres. E prematur(...) Nu am pierdut eu alegerile la Focșani și în Vrancea, le-a pierdut PSD-ul cu Liviu Dragnea. Alegerile în România au fost pierdute pe acțiunile lui Dragnea. Eu am avut poziții divergente permanente".

11:20Pleșoianu, mesaj amenințător către noua grupare de la șefia PSD: "Slugilor! Vreți să-i maziliți azi pe Codrin Stefanescu și pe Lia Olguta Vasilescu? Va trebui să ne înfruntați și pe mine, și pe toți membrii PSD!"

11:19Secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, susține că există oameni în partid care deja se delimitează de Liviu Dragnea, spunând că s-a săturat de colegi care se dezic de oameni atunci când sunt la ananghie, așa cum s-a întâmplat și atunci când erau cu cătușe Olguța Vasilescu sau Radu Mazăre.

11:17 Premierul Viorica Dăncilă spune că este adepta deciziilor colectivului și nu crede că alegerile anticipate sunt o variantă. "Deciziile le luăm în cadrul forurilor statutare. Nu sunt adepta ca deciziile să fie luate doar de președinte", a declarat Viorica Dăncilă, înainte de ședința social democraților. Întrebată dacă anticipatele sunt o variantă, aceasta a răspuns: "Nu, nu este o variantă".

11:05 Victor Negrescu: "Trebuie să reconstruim partidul și să ne reconectăm cu partenerii europeni (...) Discuțiile sunt extrem de importante în ceea ce înseamnă viitorul PSD. De aceea este important să învățăm din aceste rezultate și să știm ce avem de făcut pe mai departe. Cred că trebuie să pornim o reconstrucție a PSD, o reconsctrucție inclusiv a ceea ce înseamnă identitatea noastră".

--------------

Președintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat marți că le va propune colegilor din conducerea partidului declanșarea alegerilor anticipate, acuzând Opoziția că, în realitate, nu vrea să-și asume guvernarea.

Potrivit unor surse politice, un punct pe ordinea de zi a reuniunilor PSD de marți - trei la număr - este solicitarea ca oamenii lui Dragnea să facă un pas în spate. Este vorba de secretarul general al PSD Codrin Ștefănescu, Mircea Drăghici și Cătălin Rădulescu - deputatul "Mitralieră".

PSD discută azi cum va arăta epoca post-Dragnea: Conducerea partidului are programate trei ședințe / PSD vrea să-i propună lui Ponta ca un deputat de la Pro România să preia șefia Camerei în schimbul susținerii în Parlament