Dupa aproape șase ore de discuții, liderii social-democrați și-au validat marți seară, în ședința Comitetului Executiv, noua conducere a partidului. Codrin Ștefănescu, Lia Olguța Vasilescu - oamenii fideli lui Dragnea au făcut un pas în spate iar Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Gabriela Firea și Marcel Ciolacu au devenit oamenii din linia întâi ai PSD. De asemenea, socal democrații au decis și propunerile pentru inisterele rămase vacante din Guvern. Astfel, Ana Birchall este propunerea pentru ministerul Justiției, Roxana Mânzatu - Fonduri Europene, Natalia Intotero - Românii de Pretutindeni și Titus Corlățean - vicepremier.

Viorica DăncilaFoto: Agerpres

23.12 Marcel Ciolacu, validat în CEx pentru șefia Camerei Deputaților. „Avem voturi suficiente, mâine, în Parlament să trecem (nominalizarea sa, n.r.)

22:40 Ana Birchall propusă pentru ministerul Justiției. Titus Corlățean propus vicepremier. Natalia Intotero la Românii de Pretutindeni și Roxana Mânzatu la Fonduri Europene. Nu s-a luat nicio decizie în ceea ce privește sabilirea datei congresului pentru alegerea unei noi conduceri a PSD.

22:30 Codrin Ștefănescu a fost schimbat din funcție. Rodica Nassar a fost numită secretar general al PSD.

20:10 Gabriela Firea revine la șefia PSD București. Social democrații au decis în ședința CEX sa devină președinte interimar la PSD București la solicitarea primarilor de sector. Firea demisionase de la șefia organizației în toamna lui 2018 în ședința CEX de la Neptun în urma presiunilor făcute de Liviu Dragnea. Firea semnase alături de alți lideri o scrisoare prin care se cerea retragerea lui Dragnea din funcția de președinte al PSD. Gabriel Mutu fusese numit șef inerimar la PSD București.

18:40 Ecaterina Andronescu susține că ar trebui schimbat modul de alegere a preşedintelui Partidului Social Democrat. „Este un mecanism foarte greoi. Eu cred că trebuie să fie un mecanism mult mai flexibil. O organizaţie, un partid trebuie să fie flexibil şi să poată să îşi aducă de fiecare dată oameni în faţă de care are nevoie în fiecare moment”.

18:35 Ședința CEX a început. Viorica Dăncilă a venit la sediul din Băneasa însoțită de Marcel Ciolacu

18:10 Gabriela Firea a anunțat că organizaţia PSD Bucureşti o susţine pe Rodica Nassar pentru funcţia de secretar general al partidului

În cadrul sedinției Biroului Politic al PSD, Codrin Ștefănescu a fost înlăturat din funcția de secretar general al PSD, iar Lia Olguța Vailescu a anunțat că renunță la funcția de purtător de cuvânt al PSD. În ceea ce privește funcția de secretar general, pesediștii au venit cu propunerile Rodica Nassar și Niculae Bădălău. De asemenea, o variantă discutată în spatele ușilor închise pentru purtător de cuvânt este Titus Corlățean.

Viorica Dăncilă i-a propus pe Paul Stănescu ca președinte executiv interimar.

În ședința Biroului politic al PSD, Viorica Dăncilă a anunțat că îl susține pe Paul Stănescu pentru funcția de președinte executiv al PSD iar pentru președinția Camerei Deputaților pe Marcel Ciolacu.

De precizat este că și deputatul Florin Iordache, omul de bază al lui Dragnea din Parlament a anunțat în partid că vrea să candideze pentru șefia Camerei Deputaților însă candidatura sa a fost respinsă.

Sursle HotNews.ro participate la ședința social democrațiilor susțin că și Cătălin Rădulescu Mitralieră este forțat să facă un pas în spate și să renunțe la funcția de chestor al Camerei deputaților.

Totodată, liderii din teritoriu vor discuta despre numirile pentru portofoliile vacante din Guvern. Astfel social democrații au făcut propuneri pentru ministerul Justiției: Ana Birchall, Robert Cazanciuc și Titus Corlățean. Pentru Românii din Diaspora au fost propuși Natalia Intotero și Victor Negrescu, iar la Fonduri Europene, Mihaela Toader. Lista este în continuare deschisă.

Potrivit surselor Hotnews.ro Carmen Dan - ministrul de Interne și omul de încredere al lui Liviu Dragnea nu mai are susținere în interiorul partidului la fel și consilierul premierului Darius Vâlcov. Cei doi vor pleca în următoarea perioadă însă în partid nu s-a luat o decizie clară în acest sens.

De altfel, noua echipa Dăncila-Stănescu elimină pe rând oamenii fideli lui Liviu Dragnea și, potrivit surselor citate Rovana Plumb nu va fi susținută pentru postul de comisar european așa cum dorea vechea conducere.

În ceea ce privește data congresului părerile sunt împărție. O parte dintre liderii PSD doresc ca în luna iunie să se organizeze alegeri pentru întreaga conducere PSD, iar o altă parte pledează pentru continuitatea conducerii interimare pentru câteva luni.

CITEȘTE ȘI: Dăncilă, despre solicitările de demisie: Trebuie să respectăm Constituția. Dacă o moțiune trece, Guvernul va pleca acasă

Ponta: Nu mă aliez cu PSD pentru majoritate în Parlament