PNL a depus miercuri, la Parlament, o initiativa legislativa care elimina sanctiunile pentru criticile aduse Justitiei prevazute in Codul Penal. Initiativa abroga articolul 276 Codul Penal si, potrivit initiatorilor, se elimina "orice fel de suspiciune de ingradire a libertatii presei". Proiectul este sustinut de presedintele PNL, Crin Antonescu, si de majoritatea deputatilor si senatorilor liberali, a declarat liderul grupului parlamentar PNL din Camera Deputatilor, George Scutaru.

"Am dorit astfel sa aratam un sprijin politic consistent pentru aceasta initiativa legislativa, un gest care vine firesc in apararea drepturilor constitutionale si democratice de care trebuie sa beneficieze orice cetatean roman, dreptul la expresie, la critica, la opinie si la observatii fiind una dintre cele mai importante realizari ale societatii romanesti din 1989", a declarat Scutaru.

Initiativa abroga articolul 276 din Codul Penal care prevede: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".

Deputatul PNL Alina Gorghiu a explicat ca noile coduri vor intra in vigoare la 1 februarie 2014, motiv pentru care proiectul va trebui adoptat in mod obligatoriu in Parlament pana la acea data pentru a intra in vigoare odata cu Codul Penal.