Ministrul pentru Dezvoltare Regionala si Administratie Locala, Liviu Dragnea, a declarat, joi, ca nu s-a simtit vizat in sens negativ de Raportul MCV, el aratand ca problemele sale in justitie sunt legate de referendum si nu se incadreaza, in consecinta, in categoria coruptiei, transmite Mediafax.

Liviu DragneaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Nu m-am simtit vizat negativ de Raportul MCV. Eu nu am vazut in Raport numele meu. Eu am vazut pe niste site-uri despre care nu stiu daca sunt parte din MCV sau parte din Comisia Europeana", a spus Dragnea.

El a aratat ca problemele pe care le are sunt cunoscute si legate de referendum.

"Din cate stiu eu, referendumul nu are o legatura cu coruptia. Daca eu am o problema cu MCV, ceea ce nu cred, inseamna ca sunt cateva milioane de romani care avem aceeasi problema - am fost la referendum si am votat intr-un anume fel", a spus Dragnea.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca un document oficial precum cel al Comisiei Europene trebuie sa prezinte foarte clar si serios problemele legate de coruptie si nu poate indica, ca in presa, pe surse, ca ar fi trei ministri cercetati pentru fapte de coruptie.

"Dincolo de ceea ce se poate scrie in presa, intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene lucrurile trebuie sa fie foarte clare. "Pentru fapte de coruptie sunt trei ministri": nu e adevarat. Pentru fapte eventual asimilate coruptiei, este vorba de abuz in serviciu, a fost trimis in judecata Fenechiu. Dragnea nu este cercetat pentru fapte de coruptie, ci pentru Legea referendumului si legi electorale, iar pe al treilea nu l-am gasit. Intr-un document oficial cum este cel al Comisiei Europene nu poti sa vorbesti ca in presa, pe surse, ca sunt trei, trebuie sa vorbesti serios, ori lucrul asta, daca eram consultati cu o zi inainte, l-am fi putut indrepta. La fel, nu poti sa spui ca cu cei patru ministri care au sesizare de la ANI nu s-a intamplat nimic. S-a intamplat, nu mai sunt in Guvern, niciunul din cei patru, chiar daca nu exista niciun fel de condamnare definitiva impotriva lor", a spus Ponta, aflat la Viena.

Raportul MCV precizeaza ca noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar trei dintre noii ministri erau cercetati penal, iar cerintele constitutionale, inclusiv suspendarea din functie a unui ministru in cazul trimiterii in judecata, vor trebui aplicate in integralitate.

UPDATE: Joi, Comisia Europeana a postat o versiune noua a Raportului pe Justitie pentru Romania, operand o modificarea esentiala fata de raportul postat miercuri, 30 ianuarie, si anume scaderea de la trei (versiunea initiala) la doi a numarului ministrilor din actualul Guvern despre care spune ca sint cercetati penal in dosare de coruptie.

Miercuri, un oficial din cadrul Comisiei Europene citat de AFP a sustinut ca doi dintre ministrii la care face referire raportul elaborat in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare sunt vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, si Varujan Vosganian, ministrul Economiei, care este vizat de o ancheta a DIICOT.

AFP reaminteste ca Liviu Dragnea este cercetat pentru presupusa implicare in fraudele din referendumul privind destituirea presedintelui Traian Basescu.

Al treilea ministru la care face referire raportul Comisiei Europene este Relu Fenechiu, titularul portofoliului Transporturilor, precizeaza AFP, reluand o declaratie a premierului Victor Ponta.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a catalogat drept "fantezie" informatia conform careia in Guvernul Romaniei ar exista trei ministri cercetati pentru coruptie, spunand ca, daca ar fi existat o ancheta a DIICOT in ceea ce-l priveste, ar fi trebuit sa stie si el, si premierul, dar si presa.

Premierul Ponta a declarat, miercuri, ca raportul CE contine anumite erori materiale, precum faptul ca nu s-ar fi intamplat nimic in cazul ministrilor verificati de ANI sau ca ar fi ministri cercetati pentru coruptie, iar acestea puteau fi indreptate daca "Mecanismul era si de Cooperare, nu doar de Verificare".

"Nu a fost discutat si cu noi, pentru ca sunt cateva erori, acolo, materiale. In primul rand, inteleg ca nu s-a intamplat nimic cu cei patru ministri care aveau sesizare de la ANI. S-a intamplat, nu mai sunt in Guvern si imi pare rau ca nu mai sunt: si Silaghi, si Hellvig, si Pop, si Andronescu. Tocmai ca i-am sacrificat pentru ca aveau o sesizare de la ANI, de care nu ati mai auzit si de care probabil nici nu o sa mai auziti nimic in viitor, dar i-am sacrificat tocmai din acest motiv, iar acum se trece ca nu s-a intamplat nimic. S-a intamplat, ca nu mai e niciunul dintre cei patru si regret ca nu mai e niciunul, dar a fost un semnal politic pe care am vrut sa-l dau. Am mai citit ca sunt trei ministri cercetati pentru coruptie. Nu am reusit sa-i identific. Inteleg, sigur, Fenechiu e trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, dar pe ceilalti doi nu i-am gasit oricat i-am cautat. Care sunteti va rog sa spuneti, recunoasteti singuri. Probabil ca e o eroare si lucrurile astea se puteau indrepta daca Mecanismul era si de Cooperare, nu doar de Verificare", s-a adresat Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.