Comisia Europeana a postat joi, 31 ianuarie, o versiune noua a Raportului pe Justitie pentru Romania. Modificarea esentiala fata de raportul postat miercuri, 30 ianuarie, este scaderea de la trei (versiunea initiala) la doi a numarului ministrilor din actualul Guvern despre care spune ca sint cercetati penal in dosare de coruptie.

Reamintim ca miercuri un oficial al Comisiei a declarat pentru HotNews.ro sub protectia anonimatului ca cei trei ministri ar fi Liviu Dragnea, Relu Fenechiu si Varujan Vosganian. Aceeasi informatie a fost publicata si de Agentia France Presse, care a citat, de asemenea, un oficial al Comisiei Europene.

Verificarile HotNews.ro au aratat insa ca pentru Varujan Vosganian, ministrul Energiei, informatia privind existenta unei urmariri penale nu se confirma. Vosganian a negat ca ar fi implicat intr-un dosar penal. Joi, la o zi dupa raportul initial, Comisia Europeana a modificat raportul oficial si a spus ca numarul ministrilor implicati in dosare penale este doi.

Vineri, DIICOT a dat un raspuns oficial la solicitarea HotNews.ro: "La Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism nu se afla inregistrata nici o cauza penala in care sa fie inceputa urmarirea penala fata de Varujan Vosganian".

Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, este trimis in judecata in dosarul "Transformatorul" pentru fapte petrecute inainte de a avea functia de ministru. Pe de alta parte, informatii publice ale DNA arata ca Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii, este urmarit penal in dosarul referendumului din iulie 2013.

HotNews.ro opereaza rectificarea si in stirea initiala, aparuta miercuri, 30 ianuarie.

UPDATE Mark Gray: Modificarea din raportul MCV este o clarificare, nu corectarea unei erori

Modificarea din textul raportului MCV vizand numarul ministrilor cercetati penal reprezinta o clarificare, nu corectarea unei erori, fiind decisa joi de catre Colegiul Comisarilor in urma unei analize interne, a declarat joi, pentru Mediafax, Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene.

"Am modificat textul in acest mod pentru a evita ambiguitatile. Sunt doi ministri care au fost efectiv pusi sub urmarire penala, acestea fiind cazuri confirmate", a afirmat Gray.

Pentru Agerpres, Mark Gray a facut precizarea ca "noua formulare nu inseamna ca precedenta, de miercuri, ar fi gresita, intrucat cea de a treia persoana la care s-a facut referire in raport este cercetata, dar nu a fost pusa sub acuzare".

  • In versiunea publicata initial apare ca "noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, dar, dintre persoanele nou-numite in functia de ministru, trei erau cercetate penal pentru fapte de coruptie".
  • In formula postata joi pe site-ul Comisiei se mentioneaza ca "noul Guvern si-a reiterat obiectivul de a lupta impotriva coruptiei, insa in randul noilor ministri exista doua cazuri confirmate de persoane care sunt cercetate penal pentru fapte de coruptie".

De asemenea, Gray a aratat ca aceasta modificare pe text a fost facuta in urma unei decizii luate joi in cadrul Colegiului Comisarilor, precedata de o analiza a problemei care s-a bazat doar pe argumente interne.

"Nu sunt la curent cu o plangere formalizata trimisa Comisiei din partea Guvernului roman sau a unor persoane din acesta referitoare la acest subiect", a specificat purtatorul de cuvant.

Totodata, Gray a aratat ca este o procedura normala verificarea textului raportului dupa adoptarea acestuia, inainte de a fi trimis Parlamentului European si statelor membre.

"Versiunea de pe site-ul Comisiei este cea finala. Cred ca aceasta este singura modificare a textului, nu ne asteptam sa mai apara si altele. Am mai facut-o de cateva ori si in anii trecuti, nu e prima modificare de acest fel. Dupa ce este adoptat, textul raportului mai este verificat inca o data pentru a avea o forma finala inainte de a fi trimis statelor membre", a mai spus Mark Gray.