În douăzeci optișpe.  Universitățile nu stau în genunche - Sau cum se răzbună Disciplinele Socio-Umane pe ministrul Educației

de Eugen Istodor     HotNews.ro
Luni, 23 aprilie 2018, 17:38 Actualitate | PERSPEKTIVA


Valentin Popa
Foto: Perspektiva
Ministrul Educației a tăiat bugetul domeniilor Socio-Umane din Universitățile de tradiție din România. Citește de ce sunt aceste discipline importante în educația ta. Pornește cu acest text: “Universitățile cu tradiție din România nu stau în genunche în fața ministrului Educației. Acest lucru au repercursiuni serioase. Practic le este interzise accesul la finanțare. România, această ținut binecuvântat de Dumnezeu, va trăi fără acești celălanți cetățeni rectori și decani de la Universitățile din București, Cluj, Iași, Timișoara. Ei plâng că nu taie nicio pamblică în anul viitor. În prima rând, un adevăr: școala e gratuită pentru copil, părintele fiind cel care plăteşte. În a doua rândă: De ce Suceava, Târgoviște și alte astea mai noi nu au resursă bună bine pregătite? Să știe revoltații care că greşelile se pot corecta, erorile nu. În douăzeci optișpe.

Tu ce crezi despre text, chiar tu, student, care astăzi te vezi cu ministrul Educației, un ministru speriat de amploarea protestului tău?   

Nu-i așa că tu crezi că omul care a scris textul e varză?  
Textului îi lipsesc Logica, ca să fie coerent, nu beat. 
Textul e dependent de Litere, ca să fie scris corect. 
De Comunicare spre a avea forță, persuasiune. 
De Sociologie, de Filosofie, de ce nu, pentru a înțelege despre ce lume vorbește. Și cum ar putea face lumea asta mai bună. 
De Istorie pentru a pricepe care sunt tradițiile pe care ar trebui să le urmeze. 
De ce nu, de Teologie, pentru a vedea că Dumnezeu nu-i destul de bun ca să te nască cu gramatica în sânge. 

Textul este o făcătură PERSPEKTIVA. Alcătuită din gogorițele verbale semnate de guvernanții noștri. Premierul Dăncilă, fostul ministru al Educației Liviu Pop, Grațiela Drăghici secretara de stat a Agentiei pentru Egalitate de Sanse, actualul ministru al Educației Valentin Popa, șeful Senatului Călin Popescu Tăriceanu. Nu-s singurii, dar ca să nu te rătăcești, m-am oprit.  

Motivul acestei făcături PERSPEKTIVA? Ministrul Educației a tăiat bugetul disciplinelor Socio-Umane care se studiază la Universitățile cu tradiție din România: București, Iași, Timișoara, Cluj. Socio-Umane? Adică a tăiat bugetul de la Logică, Gramatică, Istorie, Sociologie, Filosofie. 

De ce s-a tăiat bugetul de la Socio-Umane? 
Acești guvernanți, în frunte cu premierul Dăncilă, urmând cu Liviu Pop, Grațiela Drăghici, Valentin Popa, Călin Popescu Tăriceanu și mulți alții, au Puterea. 
Și le este deajuns. Când ai Puterea nu ai niciun fel de Logică, Gramatică, Istorie, Sociologie, Filosofie. Acesta este primul motiv al tăierilor bugetare. Au tăiat banii. Ca să nu mai fie specialiști care să le facă morală. Au tăiat ca toți să vorbim și gândim ca ei.

Al doilea motiv ține de faptul că s-au tăiat bani de la facultățile care au creat probleme. 
Probleme? Opoziție față de sistemul de plagiat, spre pildă. Dar și nesupunere la tot felul de invenții ale Puterii. Vocea acestora s-a auzit, poate a deșteptat. Iar românul nu prea înțelege multe, dar la râs e primul. Popa, Dăncilă și restul s-au făcut de râs.

Săptămâna trecută, universitățile cu umanioare, socio-umane, s-au revoltat. 
De la grevă japoneză și declarație comună a Universităților sancționate, la conferința de presă a Decanilor și Rectorului Universității București. Pași fără precedent în solidaritatea universitară.  

Cu studii făcute iepurește, un Valentin Popa, actualul ministru al Educației, nu are cum să înțeleagă Nesupunerea. 

Iată câteva dovezi ale gândirii incomode. Câteva din interviurile/intervențiile publice ale profesorilor de la Universitatea București care au scos din sărite ministrul și Puterea (monitorizarea PERSPEKTIVA e lacunară, dacă ai și alte astfel de intervenții nu uita să le reamintești) 

Mircea Dumitru în PRESSONE. Rectorul și profesorul de Filosofie, despre Post Adevăr, Stat Paralel, specialitățile lui Trump, Tăriceanu&Dragnea  

“Discuțiile despre post-adevăr reprezintă simptome ale unei frici de cunoaștere. O frică irațională. O fugă de responsabilitatea de a cunoaște lucrurile și de a le înțelege în profunzimea lor. 

Nu există, de fapt, post-adevăr, nu există fapte alternative. Există fapte și există corespondența opiniilor noastre cu aceste fapte, ceea ce înseamnă cunoaștere adevărată. Nu putem vorbi despre existența post-adevărului, pentru că nu există nimic altceva care să fie un simulacru sau un substitut pentru adevăr.  

De ce este important adevărul pentru o societate? 

Adevărul se corelează foarte bine cu ideea de dreptate și de bine public. În același timp, adevărul trebuie corelat cu ideea de expertiză, cu oameni care cunosc foarte bine un domeniu și care pot să ofere, prin știința lor, soluții la problemele societății. Dacă vom submina credința noastră în astfel de adevăruri și în puterea experților de a oferi soluții credibile și solide, atunci, practic, vom submina un ethos politic și social care ne susține când suntem încredințați că putem să facem lucrurile mai bine și mai drept.” 

Emil Ionescu în Perspektiva. Decanul de la Litere și profesorul de Lingvistică despre faptul că incorectitudinea gramaticală a unui ministru vorbește despre incapacitatea managerială a acestuia. Oare nu asta au dovedit Liviu Pop, Valentin Popa?

"Emil Ionescu: Iarasi ma intorc la exemplul actualului ministru al Educatiei. Intr-o scurta interventie catre presa se vedea ca si-ar fi dorit din tot sufletul sa apere cu mai multa vigoare plagiatul. Se vedea, in acelasi timp, ca nu putea s-o faca pana la capat, astfel ca se oprea la mijlocul drumului, intre o atitudine si cealalta. Iata ceea ce eu as numi o atitudine „ingalata”, pentru ca din tonul si exprimarea personajului, rezulta o incertitudine. Pe de o parte, si-ar fi dorit sa spuna ceva categoric, pe de alta parte, nu indraznea sa spuna. Vedeti, cand iti asumi lucrurile astea, atitudinea iti face, intr-un fel, cinste. (...) Acest exemplu arata ca atunci cand stapanesti regulile de claritate in exprimare, ele transmit atitudinea pe care o ai fata de lucrurile despre care vorbesti. 

Emil Ionescu:  Pe mine ma obsedeaza fracturarea relatiei dintre limba si realitate, fractura pe care ideologiile o provoaca deliberat. Am spus ca exista un pericol pentru cel care asculta si tot asculta aceleasi propozitii recitate de conducerea de partid, de conducerea de stat. Dar mai exista un pericol: pentru cei care emit aceste propozitii, pentru ca in interiorul acestor comunitati, cu vremea, ei ajung sa nu mai stie care-i adevarul. Nu numai ca ei vor sa-i prosteasca pe altii, ci de la un punct incolo se prostesc pe ei insisi. (...) 

De aici rezulta, iarasi, consecinte catastrofale pentru manager. 

Pentru ca, daca pe baza unor afirmatii ale ideologiei tu iei decizii si urmaresti sa impingi lucrurile prin administratie intr-o anumita directie, care nu e ceruta de realitate, de fapte, atunci despre ce vorbim? Mai vorbim despre administratie? Nu. Vorbim despre falsificarea ideii de administratie. E rau. Deci, vedeti, cate lucruri se pot intampla din limba! 

Situația la zi a alocărilor bugetare în Educație, în seria de articole semnate Raluca Pantazi - Hotnews:  

GREȘELILE care m-au inspirat sunt semnate de: 

PREMIERUL DANCILĂ


LIVIU POP   

GRATIELA DRAGHICI  

VALENTIN POPA


Citeste mai multe despre   
7502 vizualizari

 • +10 (18 voturi)    
  PSDaldePCR (Luni, 23 aprilie 2018, 18:15)

  Frank777 [utilizator]

  doreste electorat nepregatit si fara scoala umanista.Doreste ca sa existe cat mai putini absolventi de stiinte socio umane ca sa aiba mai putina opozitie in societate. PSD incurajaza emigratia,carciumile,manelele,subcultura si tot ce poate reduce existenta unor indivizi sau grupuri ce pot produce un enunt complex de idei, principii si standarde morale. PSD are o frica majora ca cineva va produce o doctrina, un complex emotional generator de actiune si solidaritate in societate ce se va concretiza intr-o doctrina anti PSDaldePCR
  • +1 (15 voturi)    
   Textul de dependent de clasele 1-8 (Marţi, 24 aprilie 2018, 10:12)

   ColonelTurcescu [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   De nimic mai mult nu e nevoie ca sa scrii corect. Desigur, e nevoie de profesori competenti, care se specializeaza la facultatile mentionate. Dar nu avem nevoie de 10 000 de profesori de limba romana pe an.
  • -5 (13 voturi)    
   P.S Va doresc multe succesuri (Marţi, 24 aprilie 2018, 10:12)

   ColonelTurcescu [utilizator] i-a raspuns lui Frank777

   .
 • +6 (10 voturi)    
  daca nu e scris (Luni, 23 aprilie 2018, 18:21)

  victor L [utilizator]

  la misto, e chiar misto un asemenea ministru al educatiunii :P din popol pentru popol.
 • +8 (12 voturi)    
  Este foarte trista "vitrina" (Luni, 23 aprilie 2018, 18:34)

  Cataleya [utilizator]

  ..in care sunt expuse specimenele care coordoneaza destinul educatiei in Romania.
 • +8 (14 voturi)    
  Ministrul Hopa-Popa (Luni, 23 aprilie 2018, 18:49)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Oricum, un incult agramat si incult ca ministrul Hopa nu pricepe. El e doar un jalnic carierist, tata plagiatelor. S-a inhaitat cu ciuma rosie ca sa mai salte putin in cariera. Altminteri e o rusine si spune multe despre gasca madiocrilor de la fabrica de diplome pe care a condus-o. Adica e un nou bolovan care continua functia de gropar al invatamantului, functie ce ii revine chimistei de talie mondiala Ekaterina Androneskova.
  • -5 (9 voturi)    
   sunt 900 de locuri neocupate la Univ Bucuresti (Marţi, 24 aprilie 2018, 14:09)

   premierul grivco [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   la Universitatea Bucuresti, 900 de locuri bugetate, pentru care universitatea ar putea primi fonduri de la guvern stau neocupate.
   in timpul asta 900 de studenti platesc taxe de scolarizare la Univeristatea Bucuresti.
   adica, pe parcursul anilor 2-3 studentii au mai renuntat, dar universitatea nu s-a ocupat sa-i mute pe aia care platesc taxe pe locurile ramase libere.
   sper ca cei 900 de studenti care platesc taxe sa iasa in strada :))
   • +3 (7 voturi)    
    minciuni demontate deja. (Marţi, 24 aprilie 2018, 19:16)

    ouyang [utilizator] i-a raspuns lui premierul grivco

    se vede ca ati primit ordin pe whatsapp toti luzari de postaci
 • -8 (18 voturi)    
  De unde se vede ca ei chiar n-au de lucru (Marţi, 24 aprilie 2018, 2:18)

  antonim [anonim]

  Specie autohtona, dar revendicandu-se de pe alte planete, umanioritii sunt un fel de extraterestri locali, ingamfati si mult-vorbitori spre umflarea si mai eficienta a golurilor multiple din care le e format narcisismul.

  Culminand cu fenomene bizare si deviatii de perspektiva, umanioritii compun adeseori texte literale (de dragul literelor) si parapropagandistice (de dragul sefilor). Si unele si altele se imbina sinergic, intocmai ca faptele unui vechi tatuc semifilozof, in dovezi incontestabile ale utilitatii lor in natura: sunt foarte competenti in a utiliza instrumentele cu iz magic zamislite de dusmanul lor natural, ingineriotul, pentru a tasta litere alaturate morfologic si sintactic, menite a ne reaminti si demonstra realitatea redundantei specifice acestei specii.

  Le uram "la mai multe goluri", ca asa-i in fotbal.
  • +2 (10 voturi)    
   incerci sa vb. elevati... (Marţi, 24 aprilie 2018, 9:08)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui antonim

   nu-ti iese...

   mai omule... sistemu de invatamant romanesc e la pamant..
   universitatile sunt la pamant

   dar solutia nu e sa dai in cap fix universitatilor care mai misca ceva...

   dar na... noi trebuie sa aparam psd (si sa atacam toti cei ce sunt impotriva) ca d-aia suntem platiti...
   • -1 (11 voturi)    
    Care mai misca generand mii de someri in Litere (Marţi, 24 aprilie 2018, 11:56)

    andipetre [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    Serios, mai misca? Au inventat tot felul de sectii umaniste care pregatesc gramezi de viitori someri cu diplome irelevante.

    In loc sa investim in IT, tehnologii, stiinta, pentru a fi la zi cu provocarile moderne, noi ne lamentam ca nu au mai primit pseudofilozofii de carton locuri. Si asta numai ca s-a intamplat ca universitatile respective sa fie prietene unor curente politice la moda. Nu ma intereseaza deloc conflictele lor ideologice si politice, dar ma intereseaza sa nu fim complet aberanti in ceea ce priveste prioritatile educationale.

    Exista umanisti realmente valorosi si nimeni nu le contesta importanta. Dar inflatia curenta de legatori de vorbe goale pe care trebuie sa ii sustina societatea, a devenit neviabila economic.
    • -2 (6 voturi)    
     gindire de muncitor (Marţi, 24 aprilie 2018, 16:18)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

     bre adipetre, universitatea tehnica genereaza ingineri, adica un fel de muncitori supercalificati, capabili sa rezolve diverse probleme practice.
     Universitatea teoretica genereaza ginditori, cercetatori, filosofi, artisti, etc, adica a cea crema a societatii care duce lumea inainte. Avind doar mesteri buni la executat diverse chestii practice nu te duci inainte, ci ramai pe loc.

     Ia vezi cum e distributia intre tehnic si teoretic prin tarile cu cel mai inalt grad de civilizatie, dupa care intreaba-te de ce or fi investind aia in umanisti fandositi.

     P.S. iti scrie un absolvent de universitate tehnica.
     • 0 (0 voturi)    
      Ce este aceea o "Universitate teoretică"? (Miercuri, 25 aprilie 2018, 22:56)

      Shaolin [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Una ce poate exista în teorie dar nu și în practică?

      Faptul că ai absolvit un colegiu tehnic nu te face inginer. Pare că vb gura fără tine.

      Un inginer nu este un muncitor supra-calificat. Habar nu ai de teoria pe care o trebuie să o studieze și să o înțeleagă inginerul.
  • +2 (8 voturi)    
   Raționamentul matale explicat logic (Marţi, 24 aprilie 2018, 12:52)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui antonim

   Umanioarele ne fac mai umani, deci este inutile, că noi suntem deja umani, adecă de de mai umani? De ce să nu fim muțe, sau și mai bine, mai-muțe? Că umani e grele....
 • +3 (7 voturi)    
  Cu tot respectul... (Marţi, 24 aprilie 2018, 15:40)

  reiand [utilizator]

  Limba română nu se învață la universitate. Nu e nevoie să faci facultatea de Filosofie ca să știi gramatică. De fapt, nici nu se învață acolo așa ceva. Vorbirea și scrierea corectă se învață în școala generală.

  În ziua de azi, "disciplinele socio-umane" din universități au devenit pepiniere de îndoctrinare neo-marxistă. Nu trebuie să generalizăm, dar este o tendință evidentă, recunoascută și afară. În plus, utilitatea unor astfel de specializări este de multe ori discutabilă, iar absolvenții ajung de cele mai multe ori să lucreze în alte domenii.

  Filosofia, de exemplu, e un domeniu de nișă, de elită intelectuală. Eu personal nu cred că se justifică să plătim din taxe mai mult de 5-10 locuri pentru viitori filozofi pe ani, iar restul banilor i-aș aloca către specializări productive. În rest, dacă cineva vrea să studieze fiolozofia pe banii lui, respect și succes din partea mea.

  Nu sunt naiv, știu de ce face PSD asta. Nu sunt de acord cu scopul lor, dar măsura nu e neapărat așa de rea...
 • +1 (5 voturi)    
  Problema (Marţi, 24 aprilie 2018, 20:38)

  Fitter [anonim]

  putea fi transata usor si corect daca se urmarea ce joburi au in prezent absolventii ultimilor ani de la specialitatile umaniste. S-ar fi vazut ca nici 20% nu profeseaza in domeniile pentru care s-au pregatit.
  Si un al doilea aspect -peste 90% din studentii romani care au fost admisi la universitatile din strainatate au optat pentru specializari tehnice sau inrudite cu acestea.
 • 0 (0 voturi)    
  Pai...sa vedem un pic! (Miercuri, 25 aprilie 2018, 17:38)

  danielush [utilizator]

  Plange domnu' rector dupa bani, de la buget?.. pentru ca nici un student nu ar da bani sa urmeze facultati la Univesitatea lui pe locuri cu plata...deh nu da bine sa ai diploma de umanista cu sapca de Mc!...ne plangem ca avem prosti care voteaza aiurea, dar nu am vazut nici un absolvent al Universitatii si sunt multi ducandu-se la tara sa predea si sa ridice nivelul "stupid peoples: ....deh....altfel da in club sau "pi centru' "cu diploma de la Universitate...fata mea a dat examen la matematica pe 25 (douazecisicinci) de locuri bugetate la Politehnica la FILS Automatica si in anul doi deja este antamata de mari firme, dar ea nu stie ce este ora lipsa la ore, chiul si rupe carti invatand limbaje si vrea sa rmana aici pentru ca ia aceeasi bani ca afara, plus bonus esti la tine in tara...nu-l suport eu pe nea ministrul asta, dar aici are dreptate


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version