Bogdan Glăvan: Cât ar costa ștergerea dobânzii pe 9 luni?

de Bogdan Glăvan     prof.univ. Univ Romano-Americana
Sâmbătă, 28 martie 2020, 10:19 Actualitate | Opinii


Bogdan Glavan
Foto: Arhiva personala
Guvernul este aspru criticat că doar a amânat plata ratelor la credite. Ar fi fost bine, zic unele minți înfierbântate, să scutească populația și firmele de plata ratelor la credite pe perioada crizei. Haideți să ne uităm un pic la cifre.

În România soldul creditului neguvernamental este de circa 290 miliarde lei, din care aproape 150 mld. lei este acordat populației, iar restul firmelor. Cea mai mare parte din acest volum, adică 180 mld., reprezintă credit acordat în lei, iar restul credit acordat în valută, arată profesorul de economie Bogdan Glăvan într-un text remis HotNews.ro.

Nu știm structura în funcție de maturitate a acestui credit, nici dobânda cu care a fost el acordat la momentul încheierii contractului, astfel încât nu putem face un calcul exact al dobânzii ce urmează a fi plătită de clienți, respectiv încasată de creditori în următoarele 9 luni. Putem face însă o estimare folosind rata medie a dobânzii la creditele existente în sold, așa cum o calculează și raportează BNR pentru luna ianuarie 2020. Astfel, la creditele în lei acordate populației, rata medie a dobânzii este de 7,69%; la creditele în euro este de 4,08%. La creditele în lei acordate firmelor, rata medie a dobânzii este 5,93%; la creditele în euro este de 2,62%. (Vom considera rata dobânzii la euro ca reprezentativă pentru toate valutele.)


Un calcul simplu arată că dobânda aferentă acestui portofoliu de credite timp de 9 luni se cifrează la aproape 12 miliarde lei.

Pentru comparație, profitul net al sectorului bancar a fost în anul 2019 de 6,4 miliarde lei. Carevasăzică, o ștergere a dobânzii pe 9 luni de zile pentru toți debitorii ar însemna pentru sectorul bancar o povară de o magnitudine dublă față de profitul înregistrat anul trecut; ar determina o pierdere de circa 6 miliarde lei. Tot spre comparație, în anul 2014, când sistemul bancar a înregistrat pierderea cea mai mare în urma crizei economice din 2009, aceasta a fost de circa 5 mld. lei.

Se vorbește de împărțirea poverii pe care actuala criză epidemiologică o impune. Cu siguranță băncile vor suporta o parte din povară, parțial prin măsura de amânare a plății ratelor, parțial prin numărul creditelor neperformante care va urca în perioada următoare și după terminarea crizei. Am da însă dovadă de dezechilibru dacă am pasa în întregime povara ajustării pe umerii creditorilor.


Să menționăm că băncile sunt instituții de intermediere a creditului. Creditorii finali, cei care oferă de fapt fondurile disponibile pentru împrumuturi, sunt în principal cetățenii, populația. Asupra lor se va transfera în final această povară. Dobânzile la credite nu sunt stabilite independent de dobânzile la depozite, prin urmare orice scădere a dobânzilor la credite se va reflecta într-o scădere a dobânzilor la depozite și orice pierdere a băncilor va fi suportată, măcar parțial, de deponenți (tot împărțirea poverii este și asta, nu?). Fiecare cetățean va plăti prin dobânzi real-negative la depozite, practic va fi deposedat de avuția să fără vreo notificare prealabilă. Această pierdere va reverbera și în viitor, deoarece reducerea dobânzilor va diminua randamentul fondurilor de pensii și astfel va micșora pensiile viitorilor pensionari.

Mai mult ca oricând este cazul să ne păstrăm discernământul, să punem în balanță costurile și beneficiile oricărei decizii, să alegem cu grijă, să nu cădem pradă vorbelor otrăvite ale demagogilor.

N.Red: Bogdan Glăvan este profesor universitar de economie în cadrul Universității Româno-Americane. Glavan este fondatorul blogului www.logec.ro și scrie frecvent comentarii economice în presa de profil. Cunoscut teoretician libertarian, adversar declarat al implicării statului în economie, Glăvan a fost numit de Ministerul Finanțelor în conducerea Loteriei Române (ca membru provizoriu în Consiliul de Administrație) și la Fondul Român de Contragarantare SA, unde a fost numit membru provizoriu și președinte al Consiliului de Supraveghere.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14332 vizualizari

 • +16 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 28 martie 2020, 10:40)

  [anonim]

  • +4 (6 voturi)    
   si ce faci daca deponentii (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:42)

   ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui

   si ce faci daca, vazand ca bancile nu vor mai incasa sume importante, deponentii isi vor face griji pentru econmiile lor (cateva sute d emiliarde) si-si vor retrage din banci ca sa fie siguri ca nu raman fara ei cum a patit fostul prim-ministru Tudose ?
   • 0 (4 voturi)    
    Care dobanzi? Cele de 0.1%? (Duminică, 29 martie 2020, 11:11)

    eucomentez [utilizator] i-a raspuns lui ics_11

    Dobanzile la depozite sunt asa de mici ca practic nici nu exista la momentul actual, iar ele sunt corelate cu valoarea ROBOR. Populatia nu tine banii la banca.
    • +2 (2 voturi)    
     deci bancile dau credite din banii lor ?! (Duminică, 29 martie 2020, 11:52)

     ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

     esti cu capul !
    • +3 (3 voturi)    
     uite aici depozitele si creditele populatiei (Duminică, 29 martie 2020, 11:56)

     ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

     https://www.bnr.ro/Credite-si-depozite-in-profil-teritorial-3171.aspx

     este raport bnr cu datele la 28.02.2020, nu informatii dupa ureche.

     bancile sunt doar intermediari intre cei care depun si cei care iau credite. numai un analfabet functional nu stie asta !
 • +18 (26 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 28 martie 2020, 10:41)

  [anonim]

  • +3 (5 voturi)    
   Propunere (Sâmbătă, 28 martie 2020, 13:55)

   4Runner [utilizator] i-a raspuns lui

   Ceva gen platesti rata de dobanda aferenta depozitelor oferite de aceeasi banca pe perioada de timp echivalenta.
   Ex: vrei pasuire 6 luni, banca ta ofera 1%/an la un depozit pe 6 luni, vei primi o rata de dobanda de 0,5% pe perioada de 6 luni cat timp esti pasuit la ratele neachitate.
   Astfel, banca refinanteaza imprumutul la acelasi cost cu care ea la randul ei se impumuta si scapa de multe problemele ulterioare cu creditele neperformante si cu executarile si va sta beton in contabilitate. Unde mai punem ca si BCE si BNR le ofera lichiditate cu dobanda spre 0, unde mai punem ca nu vor avea costuri suplimentare cu provizioanele. Pe de alta parte, apar ca niste salvatori in ochii populatiei si ai propriilor clienti in aceste vremuri tulburi, iar cand se reporneste economia are "usa deschisa" clientilor.
   Cu siguranta e o varianta mai buna decat cea de "dobanda la dobanda", care in conditii normale nici nu e legala.
 • +13 (19 voturi)    
  articol la comanda (Sâmbătă, 28 martie 2020, 10:43)

  SorinRaducu [anonim]

  cum sariti voi sa aparati bancile.... eu am luat 70.000 CHF in 2008, echivalent 50.000 euro .... am platit in 12 ani aproximativ 65000 euro in rate lunare. Mai am 18 ani de plata si echivalentul a 53.000 euro. Precizez ca nu am cerut euro de la banca, nu am atins in viata mea vreo moneda elvetiana. Dar am muncit si am platiti. Am deschis proces si am pierdut romaneste. O instanta mi-a dat dreptatete, alta nu. Unde e adevarul si dreptatea? La prima sau la ultima ?
  Cand vad insa oameni ca voi cum plang de mila bancilor bazandu-se pe cifrele scoase in fata de ele, de parca nu stim ca au armate de contabili si avocati pentru a ascunde profiturile, mi se face sila.
  • -8 (18 voturi)    
   de bun simt (Sâmbătă, 28 martie 2020, 11:47)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui SorinRaducu

   ar fi ca cei care au luat credit in CHF sa taca din gura, sa sape o groapa si sa se ascunda in ea.
   (de acord si ca bancile au fost ne-etice oferind valuta alternative unor analfabeti financiari)
   • +2 (4 voturi)    
    Sper ca tu sa ai in euro sau leu (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:28)

    Fides [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    Trebuie sa fii tare sa arati acum cu degetul catre cei cu credite CHF, o minoritate, mai ales daca citesti materialul asta. Coronavirus oare stie ca trebuie sa faca diferenta intre debitori, dar hei si creditori? Eu mi-am deschis o bere preventiv, vad ca tu esti afectat deja.
  • +3 (3 voturi)    
   ai luat chf ca era dobanda mica (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:37)

   ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui SorinRaducu

   ai luat chf pentru ca era dobanda mica, altfel ce sa faci cu chf ?! si acum este cea mai mica dobanda.
  • +3 (3 voturi)    
   Asta e (Sâmbătă, 28 martie 2020, 18:29)

   arkade [utilizator] i-a raspuns lui SorinRaducu

   Faci calculele putin gresit.

   Te rog sa faci conversia tuturor sumelor in CHF pentru ca CHF ai contractat si apoi poti sa vezi cat ai platit (cu tot cu dobanda).

   Conversia asta din CHF in euro nu e ok pentru ca intre timp cursul a explodat si tu ai contract CHF.

   Eu am in euro de pe vremea cand euro era 4.3 RON. Niciodata nu am facut conversia ratelor in lei sau creditul meu in lei. Euro am luat, euro trebuie sa dau inapoi. (E drept ca acum schimb prin Revolut, dar inainte schimbam la cursul valutar in fiecare luna).

   O greseala pe care am facut-o amandoi: sa nu ne luam credit in alta moneda decat cea in care ne luam salariu.
  • +2 (2 voturi)    
   la comanda si manipulator (Duminică, 29 martie 2020, 12:09)

   ZVrk [utilizator] i-a raspuns lui SorinRaducu

   Din acelasi gen de minciuna si manipulare, si prietenul catu se lauda ca masura lui e mai tare decat la vecini. A dat exemplu ca in Serbia s-au amanat ratele DOAR 3 luni. Dar a uitat sa spuna ca efectiv s-au amanat, adica rata de aprilie se va plati in iulie, identica si la fel. Si in loc sa termin creditul in mai 2030 il termin in august 2030. Sesizati diferenta fata de "capitalizarea dobanzii"?
 • +12 (18 voturi)    
  Serios? (Sâmbătă, 28 martie 2020, 10:46)

  4Runner [utilizator]

  Chiar ai luat in considerare totalitatea creditelor acordate sectorului privat? Adica companii precum Dedeman, Dacia, Petrom, P&G, Coke, etc... toate astea primesc un cadou de la banci (dobanda pe 9 luni) in varianta ta?
  Deci nu doar cele afectate direct precum cele din Horeca si angajatii lor, ci toate companiile si toate persoanele fizice?
  Tu chiar predai la catedra si ai in mana viitorul academic si profesional al unor generatii intregi? :(
  • -2 (4 voturi)    
   psd vrea sa pentru toti (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:51)

   ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

   asa a anuntat psd ca vrea sa amane 9 luni TOATE creditele si nimeni sa nu plateasca dobanda pentru aceasta perioada. omul a facut un calcul doar pentru dobanzi, nici macar nu s-a referit la principal care nici el nu va fi incasat.
   • +4 (6 voturi)    
    Nu vreau sa intru nici in polemici politice (Sâmbătă, 28 martie 2020, 13:29)

    4Runner [utilizator] i-a raspuns lui ics_11

    si nici nu vreau sa comentez ce spune PSD, pt ca ei sunt in opozitie si pot spune tot felul de tampenii fara nici o responsabilitate.
    Eu ma refeream strict la ce spune acest dom' as zis profesor si care e din partidul aflat la putere... si la calculele lui complet deplasate.
    Am citit de multe ori ceea ce a scris si pur si simplu nu inteleg cine poate sa-l angajeze cu carte de munca pe acest individ.
    Referitor la principal, el nu se plateste, dar nici nu se sterge. Acum bancile sunt bine capitalizate comparativ cu 2008, deci nu asta ar fi problema.
    • +3 (5 voturi)    
     pe mine ma distreaza (Sâmbătă, 28 martie 2020, 14:08)

     Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

     toti sinecuristii astia care n-au lucrat o zi in viata lor, dar se cred mari "labertarieni"... habar n-au cu ce se mananca o afacere, dar ii dau inainte cu teorii de 2 bani... daca le tai sinecurile, astia mor de foame :)
 • +4 (14 voturi)    
  stim, tb sa hranim ratele de profit de peste 10% (Sâmbătă, 28 martie 2020, 10:48)

  demaGOGU [utilizator]

  ...ale bancilor, care se scurg ne-impozitate catre statele din west.

  pana cand "sclavetii" (cum sunt apelati...) vor iesi in strada.masiv.
 • +12 (16 voturi)    
  Profesor? (Sâmbătă, 28 martie 2020, 10:55)

  HansBrinker [utilizator]

  Universitatile romanesti sunt la coada clasamentelor mondiale si asta in cazul universitatilor de stat cu ceva performante. Universitatile private romanesti nu exista in aceste clasamente. Universitatea romano-americana e doar un SRL, nu are profesori, ci agenti de vanzari in cel mai bun caz.
 • +2 (12 voturi)    
  idee (Sâmbătă, 28 martie 2020, 11:02)

  Ilidia [utilizator]

  Propunerea asta populista vine dinspre PSD. Sa nu credeti ca sunt toti atat de prosti incat sa nu stie asta. Dar este tipic acestui "partid "sa se joace de-a populismul, doar-doar or mai prosti niste oameni si-or mai castiga niste voturi. Apoi "dupa mine potopul"...
  • +2 (4 voturi)    
   mai populistule (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:20)

   numaiamnume [utilizator] i-a raspuns lui Ilidia

   Ai vazut conferintele de presa tinute de Iohannis si Orban, chiar inainte sa apara Citu si sa spuna ca nu-i asa, si ca de fapt doar cei afectati o sa "beneficieze", si ca de fapt nu e ajutor, ci banca iti vinde un nou credit? Uita-te la conferintele alea sa vezi ce au zis "populistii PSD"
 • +7 (9 voturi)    
  Problema reala (Sâmbătă, 28 martie 2020, 11:17)

  Piilgriim [utilizator]

  Din cate am citit despre subiect (nu foarte mult, e adevarat), obiectiile rationale nu sunt legate de stergerea ratelor, nici a dobanzii, ci de eventualitatea in care bancile vor calcula dobanda la dobanda pentru aceasta perioada de 9 luni.
  Pe acelasi model de calcul simplist, renuntarea la a calcula dobanda la dobanda ar insemna un "sacrificiu" din partea bancilor de maxim 560 milioane lei.
  Poate ar fi fost mai bine sa subliniati acest lucru, nu variante despre care n-a vorbit nimeni cu adevarat serios.
  Deci care ar fi opinia dumneavoastra, ar trebui bancile sa calculeze dobanda la dobanda sau nu? Sau ar trebui sa ofere efectiv o perioada de gratie de 9 luni (pentru cazurile justificate!), urmand ca dupa aceste 9 luni plata sa fie reluata fara comisioane suplimentare, extra dobanda sau alte cheltuieli "administrative" suplimentare?
 • -7 (13 voturi)    
  Bancile vinovatele de serviciu (Sâmbătă, 28 martie 2020, 11:36)

  Kantor [anonim]

  Dar CAR-urile ar trebui si ele sa fie solidare? Dar cei care au depozite in banci, ar trebui sa fie si ei solidari renuntand la o parte din banii depusi pe motiv de repartizarea poverii financiare? Ce naiba vorbim aici, prof. Glavan a aratat intr-o aproximatie rezonabila care ar fi gaura financiara daca s-ar aplica masuri populist sinucigase, gen Zanfir, Piperea sau alti corifei de 2 bani care submineaza economia cu propunerile lor imbecile. Sa fie clar, cand iei credit iti asumi un risc in mod constient, ca e risc sistemic sau nesistemic tot risc se cheama sau mai pe romaneste "ghinion de nesansa".
  • +4 (6 voturi)    
   Dar (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:19)

   briciu [utilizator] i-a raspuns lui Kantor

   Un 2008 cand bancile din aproape toata lumea au fost salvate cu banii cetatenilor Bancile erau constiente de riscuri ??
  • -1 (3 voturi)    
   Concret (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:42)

   Joro [utilizator] i-a raspuns lui Kantor

   care trebuie sa fie riscul bancii in opinia Dvs.? Sau sunteti adeptul business-ului fara risc si cu toate drepturile intr-o singura parte?
 • +1 (9 voturi)    
  cîții (Sâmbătă, 28 martie 2020, 11:41)

  di livio [utilizator]

  4 % la euro îi cam mult amu că-i criză...dac-ar lua băncile numa 2 % pînă la sfîrșitu anului ce-ar fi?...ar da băncile faliment?...sigur nu că băncile nu dau faliment...cînd băncile îs în pericol vin guvernele, alde Cîțu, Mandolină și pompează bani de la buget...VAAI DĂ BANCA FALIMENT, SE PRĂBUȘEȘTE SISTEMU FINANCIAR...băncile nu riscă nimica, nimica că au cîți, ficuși și mandoline peste tot...vezi ING domnu prof, card de credit, dobîndă 60-70 %, cămătari...de ce-i lasă alde BNR, cîții si mandolinii?...aaa, economia de paiață...dacă io bag 1.000 euroi la orice bancă îmi dă înapoi mai puțin după un an...și ei au 10 % dobîndă la credite...daar, NUMA LA ROMÂNIA îi posibil
 • +4 (6 voturi)    
  iar moare populatia si salveaza bancile? (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:28)

  lizardking [utilizator]

  Ceea ce ne spune dl. Glavan e simplu: in noua economie bancile sunt scutite de la pierderi. Toate pierderile bancilor, chiar si cele provocate de acestea, cum a fost in 2008-2014, sunt recute in povarea populatiei (prin preluarea pierderilor de catre stat). Dupa ce statul a preluat pierderile bancilor ce au facut bancile: Au executat fiecare presoana pt creditul declarat scadent anticipat, indiferent de persoana, de cazul sau, oricat de dramatic ar fi fost.
  Suntem nebuni, prosti si vai de capul nostru daca vom lasa in continuare ca politicienii sa reprezinte bancile si nu populatia.
  • -1 (3 voturi)    
   din 2009 statul a generat pierderi bancilor (Duminică, 29 martie 2020, 11:39)

   ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui lizardking

   esti dezinformat sau dezinformezi intentionat.
   in perioada de criza inceputa in 2008, in romania bancile au trebuit sa se descurce singure, statul nu a preluat nici o pierdere.
   ba mai mult, in 2009, prin disponilizari si prin taierea salariilor cu 25% la bugetari, multe persoane nu au mai avut cu ce sa-si plateasca creditele iar bancile nu si-au mai recupereze toti banii imprumutati.
   si chiar si mai mult, in 2010 statul a obligat bancile sa reduca dobanzile pe motiv de clauze abuzive, ceea ce a generat si mai multe pierderi bancilor din romania.
   de fapt, incepand cu 2009, statul nu numai ca nu a preluat pierderilor bancilor ci dimpotriva, au luat masuri care sa duca la generarea lor.
   • 0 (2 voturi)    
    ics_11 (Luni, 30 martie 2020, 9:38)

    lizardking [utilizator] i-a raspuns lui ics_11

    Stimate domn, m-am referit la criza financiara mondiala, nu la România. Au fost si banci prezente in Romania care au fost salvate cu banii populatiei, ING si Societe Generale.
    M-am referit la faptul că politicienii sunt cumparati de catre lobbyistii bancilor si ca dau legi in favoarea exclujsiva a bancilor, nu a populatiei.
    Cu ce a fost vinovat un cetatean care a luat un credit imobiliar cand avea salariul 1000 de euro (e doar un exercitiu, putem vorbi si de salarii de 3000 de euro net) si din cauza reducerilor de personal pe care companiile din toata lumea, inclusiv in Romania, le-au facut a ajuns fără venituri? Sau i-a fost redus salarul cu 30% -50%, alternativa fiind accepta sau pleci.
    Ori sunteti de rea credinta, ori total spalat pe creier. Statul nu a facut nimic pentru debitori, excousiv pentru banci. In mod normal trebuia ca statul sa preia ipotecile, dupa o anailza stricta a acestora, si nu sa„salveze” bancile cu banii populatiei. Asa era moral si normal, pentru ca bancile au fost lacome si au generat criza, nu populatia.
    • 0 (2 voturi)    
     deci "statul" este alte state (Luni, 30 martie 2020, 11:46)

     ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui lizardking

     deci cand spuneai "statul" te refereai la alte state, nu la romania.
     exemplul cu salariul presupun ca e tot din alt stat, nu din romania, dar si acolo e vina bancii ca omul nu mai are salariul de la momentul luarii creditului. marsave bancile astea : iau banii de la unii care au surplus de bani si le dau la altii care iata, ajung sa nu aiba de unde plati.

     ok, am inteles eu gresit, scuze, asa cum afirmati, sunt un "stimate domn" "spalat pe creier", dumneavaostar destept fiind, v-ati prins.
 • +1 (5 voturi)    
  laai ca da cec-ul, banca de stat (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:29)

  ics_11 [utilizator]

  autorul ia in calcul doar dobanzile pe 9 luni, vreo 12 mld lei. daca se mai ia in calcul si faptul ca se doreste a se amana si rambursarea principalului (sa zicem vreo 10% din soldul de credite de 290 mld lei), atunci se mai adauga vreo 29 mld de lei care nu vor fi incasate de banci. in total vreo 31 mld de lei.

  lasati ca o sa dea psd prin CEC toti banii necesari pentru refinantarea tuturor creditelor, cu dobanda zero si plata incepand de anul viitor si pana in mileniul viitor.
  cec este o banca stat (recent capitalizata puternic, daca este nevoie poate fi capitalizata si mai mult), care poate implementa orice scutire si amanare dorita de psd, fara ca banii firmelor si deponentilor (vreo 300 mld de lei in tot sistemul bancar) sa fie in pericol.
 • +3 (5 voturi)    
  hehe (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:32)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  glavane, bucura-te de sinecurile pnl anul asta ca la anul vei fi iar doar profesor la romano-americana unde stii si tu cum merge treaba ca nu sunt studenti :))
 • +3 (7 voturi)    
  PR a inceput, etapa 1 atacul profesorilor (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:40)

  Fides [utilizator]

  Intr-o lume normala, daca mai multi oameni iti spun ca esti beat, te duce si te culci. La noi, cel care arunca piatra - Citu + BNR + Banci - sunt sprijiniti de specialistii cu studii, precum profesorul asta de aici, iar pt cei ce au timp pot sa arunce un ochi si la ce ineptii posteaza Paun in bula lui PNL de pe retea. Si acum incepe balul - deci e bine sa platesti dobanda la dobanda? Normal, doar noi nu avem studiile lor, ei e intelectuali rasati, la ei daca dai cu un 1 in plus la un credit ipotecar alti 30 de ani e zero, e chiar patriotic sa salvezi banca. Desteptilor nu e vorba de 1 leu, e vorba de dobanda la dobanda, principal cu noua dobanda, adica un credit nou, bagat pe gat consumatorilor in situatie de forta majora. Eu de luni merg si imi retrag toti banii din conturile bancare. Vreau sa va ajut sa dati credite pe banii vostri.
  Daca trece vipia cu bine, venim dupa voi. Daca nu, tot venim, chiar daca vom fi mai putini.
 • +4 (6 voturi)    
  Pornind de la o ipoteza falsa (Sâmbătă, 28 martie 2020, 12:40)

  Joro [utilizator]

  cautam sa aratam "nenorocirea" care se abate asupra bietelor banci. Nu cere nimeni STERGEREA dobanzii pe 9 luni. Se cere efectiv INGHETAREA ratelor pe 9 luni. Adica bancile urmeaza sa INCASEZE dobanda dupa reintrarea in normal. Este un minim gest de solidaritate sociala la care bancile sunt DATOARE dupa nenorcirile aduse atator oameni de-a lungul timpului (cea mai recenta in 2008, datorata lor exclusiv). Asa ca incetati cu mizeriile astea, VIATA oamenilor este mai importanta decat PROFITUL gulerelor albe. Probelma este ca nu vor face de bunavoie acest gest, deci trebuiesc fortate de un stat puternic si solidar cu cetatenii sai. Strict despre asta este vorba!
 • +5 (7 voturi)    
  Propunere (Sâmbătă, 28 martie 2020, 13:55)

  4Runner [utilizator]

  Ceva gen platesti rata de dobanda aferenta depozitelor oferite de aceeasi banca pe perioada de timp echivalenta.
  Ex: vrei pasuire 6 luni, banca ta ofera 1%/an la un depozit pe 6 luni, vei primi o rata de dobanda de 0,5% pe perioada de 6 luni cat timp esti pasuit la ratele neachitate.
  Astfel, banca refinanteaza imprumutul la acelasi cost cu care ea la randul ei se impumuta si scapa de multe problemele ulterioare cu creditele neperformante si cu executarile si va sta beton in contabilitate. Unde mai punem ca si BCE si BNR le ofera lichiditate cu dobanda spre 0, unde mai punem ca nu vor avea costuri suplimentare cu provizioanele. Pe de alta parte, apar ca niste salvatori in ochii populatiei si ai propriilor clienti in aceste vremuri tulburi, iar cand se reporneste economia are "usa deschisa" clientilor.
  Cu siguranta e o varianta mai buna decat cea de "dobanda la dobanda", care in conditii normale nici nu e legala.
  • +1 (3 voturi)    
   nu e rea ideea (Sâmbătă, 28 martie 2020, 19:19)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui 4Runner

   Oricum' merg pe marje la rupere la alea in valuta fata de ce este pe afara.
 • +1 (3 voturi)    
  cred ca nu este asa (Sâmbătă, 28 martie 2020, 21:44)

  vangall [utilizator]

  bogdan, nu s-a discutat niciodata stergerea dobinzilor, ci daca debitorii trebuie sa platesca dobinda la dobinda. aduceti in spatiu public o falsa problema; oricum ordonanta e proasta.
 • -1 (5 voturi)    
  opinie (Duminică, 29 martie 2020, 10:20)

  Florin Oprea [utilizator]

  (1) V-a obligat cineva sa luati credit?
  (2) Ati semnat un contract? Daca a fost incalcat, v-ati dus in instanta sa va faca dreptate?
  (3) Cind ati luat credit in CHF v-ati bucurat de o dobinda mai mica decit aia de luam in euro?
  (4) Daca imprumuti de la vecina o cana de ulei te duci inapoi cu o cana de faina pentru ca s-a scumpit uleiul?
  (5) Opinia autorului este a unui bun specialist, echilibrat, care a calculat ce ar insemna anularea dobinzilor. Daca calculele sunt corecte ce conteaza cine le-a facut?
  (6) De unde credeti ca dau credite bancile? Iau bani de la cei care au surplus si il dau celor care au nevoie. Pretul acestui serviciu e diferenta de dobinda intre credit si debit. Nu vrei banca sau ifn, du-te la prieteni, vecini, camatari, traim intr-o tara libera in care se presupune ca oricine poate citi (un contract). Daca banca nu incaseaza ratele la credite, nu poate inapoia la cerere banii celor care au depus.
  (7) Ai vrea ca atunci cind ai bani depusi la banca si vrei sa scoti o suma, sa ti se spuna, sorry, X nu si-a platit ratele si banii dvs., ghinion, sunt la el.
  (8) Daca ati avea o marfa pentru care ati cheltuit bani si ati muncit ati accepta sa primiti mai putin decit ati cheltuit?
  (9) Injurati
  • 0 (0 voturi)    
   esti prost intentionat (Luni, 30 martie 2020, 16:09)

   marr.io [utilizator] i-a raspuns lui Florin Oprea

   si cred ca lucrezi la banca. reciteste punctele 6 si 7 apoi injurate singur.
   • 0 (0 voturi)    
    pentru un bine intentionat, marr.io (Luni, 30 martie 2020, 18:08)

    Florin Oprea [utilizator] i-a raspuns lui marr.io

    Vai mama ta, nu intelegi nimic din economie si din cum functioneaza o banca; puiule., nimic nu e gratis pe lumea asta. Apropos, nu lucrez si nu am lucrat la nici o banca. Am si eu o mica afacere din care imi suplimentez veniturile, am avut si am si eu credite. Chiar si asa, raspunde tu la prima intrebare din punctul 6 ca sa vad daca te pricepi.
 • +3 (5 voturi)    
  E opinia unui expert corupt (Duminică, 29 martie 2020, 11:09)

  eucomentez [utilizator]

  In cazul unei epidemii grave pastrarea sau cresterea profitabilitatii bancilor nu ar trebui sa fie criteriu. Un criteriu valid ar fi stabilizarea economiei.

  Daca 70% din populatie si 99% din firme intra in faliment din cauza masurilor luate de guvern, nu cred ca veniturile bancilor ar trebui sa fie o prioritate.

  Acest expert este un expert fals, care e platit de banci.
  • 0 (2 voturi)    
   profit sau venit nu e totuna (Duminică, 29 martie 2020, 11:58)

   ics_11 [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   din venit se platesc angajatii si furnizorii . ce firma poate rezista 9 luni fara venituri ?!
  • 0 (0 voturi)    
   corect (Luni, 30 martie 2020, 16:12)

   marr.io [utilizator] i-a raspuns lui eucomentez

   Ai spus exact punctul care trebuie. In rest multe vorbe pe aici
 • -2 (6 voturi)    
  toti cersetorii vor gratis (Duminică, 29 martie 2020, 11:40)

  ics_11 [utilizator]

  toata lumea vrea sa obtina ceva gratis. e si asta o forma de cersit.
 • +3 (3 voturi)    
  Dobanzi (Duminică, 29 martie 2020, 12:51)

  AndreiPalincu [anonim]

  Oi, Oi, dom' profesor, jale şi jumări în lumea prăpăditelor noastre de bănci. Cum adică, să nu mai aibă געשעפֿט‎ adică ghesheft. Ce o să le mai dea de mâncare copilaşilor exilaţi pe la Harvard sau Stanford cu vise de miniştri de finanţe? Cu ce să-şi mai plăteasca revizia anuala la Audi, BMW sau Mercedes, nu mai vorbim de CASCO? Ei care a făcut bine la România şi fraierilor mioritici! Ce chin să redacteze din nou contractele de credit , cu note de subsol cu caractere şi mai mici. Câte topuri de hârtie, câte zeci de kilograme de toner şi funcţionari epuizaţi de stress. Popoe nerecunoscător! Le-au dat bani tuturor jerpeliţilor din pură mărinimie şi acum leprele aste urlă peste tot că nu mai au bani de rate. Nu mai aveţi bani? Faceţi un credit convenabil(pentru bănci) şi-l veţi plăti până la parastasul de 3 ani.
 • +2 (2 voturi)    
  Serpe Danut (Luni, 30 martie 2020, 7:37)

  lipsa [utilizator]

  Nu ma intereseaza aceasta polemica,dar alta vreau sa spun.Stau acasa de 3 saptamini si bani am avut de mincare,i-am terminat din alta parte nu am de luat bani,daca am de platit si o rata la banca de unde iau bani .Intreb ,cum ma pot descurca cu banii de hrana ?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by