Decizia guvernului Orban de a-și asuma răspunderea pe legea vizând alegerea primarilor în două tururi de scrutin accelerează și mai mult viața politică din România. Complet ieșită din tipare, evident ruptă de obișnuința de a face din luna ianuarie una de digestie prelungită, de dulce somnuleț de recuperare de după prea-plinul sărbătorilor de iarnă.

Mircea MorariuFoto: Arhiva personala

Liniște nu au nici politicienii, nu au nici analiștii politici, nici jurnaliștii. Se elaborează nenumărate scenarii, unele de-a dreptul fanteziste, precum acela că, la un moment dat, s-ar putea să avem un guvern condus de generalul în rezervă Ciucă, astăzi ministru al Apărării Naționale în guvernul Orban. Scenariu al cărui autor nu putea fi nimeni altul decât Ion Cristoiu. Cum-necum, în toate aceste scenarii constantă este ideea referitoare la situația imposibilă în care se află PSD.

Alegerea primarilor în două tururi de scrutin ar reprezenta o lovitură de moarte pentru pretinșii social-democrați români. Mai mult ca sigur ea îi va aduce cu sine pierderea a cel puțin 600 de edili (unii vorbesc chiar de 1000), iar aceasta va avea consecințe și asupra rezultatelor alegerilor parlamentare. Pentru simplul motiv că forța partidului se află în organizațiile puternice din teritoriu și în controlul pe care ele îl exercită, prin numeroșii săi aleși locali, asupra votului electoratului. Alegerea primarilor în două tururi (oare de ce PNL și guvernul nu vor aceeași procedură și în cazul președinților Consiliilor județene?) poate însemna și șansa înlăturării nocivei prezențe a Gabrielei Firea din poziția de primar general al Capitalei. Altă imensă lovitură pentru PSD.

Putea oare PSD să își permită luxul de a asista nepăsător la planul guvernului condus de dl. Ludovic Orban, plan supervizat de însuși președintele Klaus Iohannis, de a avea și alegeri anticipate, și alegerea primarilor în două tururi? Nu, nici vorbă. Dincolo de faptul că atitudinea de non-combat l-ar costa și aceasta scump în ochii propriului său electorat. Drept care președintele interimar al partidului, dl. Marcel Ciolacu, a anunțat rapid, în cursul zilei de joi, iminența depunerii unei moțiuni de cenzură. Atâta doar că, în cazul în care moțiunea trece (deocamdată nu prea sunt șanse dat fiind faptul că doar UDMR și-a anunțat intenția de a o vota și asta nu prea ajunge), cade guvernul. Și astfel se deschide calea alegerilor anticipate . Și nici alegerile anticipate nu sunt deloc în favoarea PSD, care e departe de a se fi refăcut după eșecurile politice și electorale suferite cu începere din luna mai 2019, atunci când a înregistrat un scor rușinos la alegerile europarlamentare. Sondajele de opinie arată că PNL ar fi creditat cu 40% dintre opțiunile electoratului, or asta înseamnă că, după redistribuirea mandatelor, s-ar putea apropia de acel mult visat 50% care să îi permită să formeze singur guvernul.

Aparent toate îi merg ca pe roate PNL. Lucrurile nu stau, în realitate, chiar așa. Voturile celor de la minorități ar putea duce la căderea guvernului, însă președinții celor două Camere parlamentare și absenteismul programat al parlamentarilor ar putea să condamne Executivul condus de dl. Ludovic Orban la un prelungit interimat. Iar asta înseamnă și fără anticipate, și fără alegerea primarilor în două tururi. Joi seara, într-o apariție televizată la postul de televiziune b1tv, premierul a respins o astfel de eventualitate pe considerente de moralitate, dar și de efect pe care această atitudine ar putea-o avea în rândurile electoratului PSD. Dl. Orban pare să omită din calcul că nu moralitatea este principalul atu al PSD. Sau poate că nu vrea să recunoască că PNL a intrat într-un joc de genul “totul sau nimic”.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro