Parlamentul European face apel la statele membre să garanteze dreptul femeilor la avort

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 24 iunie 2021, 22:46 Actualitate | MEET Your MEP


​Parlamentul European
Foto: europarl.europa.eu
Parlamentul European a adoptat joi un raport prin care le cere celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să garanteze accesul femeilor la avort, supus unor legi extrem de restrictive în unele state membre, şi să asigure în acelaşi timp accesul la „o contracepţie de calitate şi la preţuri accesibile”, relatează AFP și Agerpres.

Acest raport fără caracter obligatoriu, dezbătut intens în sesiune plenară, face apel la statele membre „să garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale şi reproductive de calitate, complete şi accesibile, precum şi să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii”.

Este vorba „de un pilon fundamental al drepturilor femeilor şi al egalităţii de gen”, care „nu poate fi în niciun fel redus sau retras”, insistă rezoluţia, adoptată cu 378 de voturi "pentru", 255 "împotrivă" şi 42 de abţineri.

Fără a numi vreo ţară, eurodeputaţii evidenţiază „legile extrem de restrictive din anumite state membre, care interzic avortul, cu excepţia unor circumstanţe strict definite”, împingându-le pe femei „la avorturi clandestine” sau „să îşi ducă sarcina la capăt fără voinţa lor, ceea ce este o încălcare a drepturilor omului”.

Raportul critică posibilitatea oferită de unele state membre medicilor sau centrelor medicale să refuze să furnizeze servicii de sănătate pe baza unei „clauze de conştiinţă”.


„O educaţie sexuală completă pentru copiii din învăţământul primar şi secundar”Parlamentul European le cere de asemenea statelor membre să garanteze accesul la „produse contraceptive de calitate şi la preţuri accesibile”, în contextul în care majoritatea statelor membre nu le rambursează sau le rambursează doar într-o mică măsură. Legislativul comunitar cere de asemenea un acces la tratamente de fertilitate fără discriminare, în special faţă de femeile singure sau cuplurile de femei.

PE încurajează de asemenea „o educaţie sexuală completă pentru copiii din învăţământul primar şi secundar”, ţinând cont de „diversitatea orientărilor sexuale şi de gen”.

În 2019, educaţia sexuală era opţională în opt ţări din UE, iar Ungaria este în prezent puternic criticată pentru legislaţia sa care interzice „promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor.

De asemenea, eurodeputaţii fac apel la statele membre să aplice scutiri de TVA la produsele de igienă feminină sau să le pună gratuit la dispoziţia persoanelor care au nevoie, pentru a combate „precaritatea menstruală”.

Rezoluţia a fost criticată joi de Comisia Episcopatelor Catolice din UE, care o consideră „părtinitoare”. Această comisie afirmă că „avortul nu este un drept al omului”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2076 vizualizari

 • 0 (28 voturi)    
  Unde a disparut instinctul de supravietuire (Joi, 24 iunie 2021, 23:34)

  Harald2 [utilizator]

  al Uniunii Europene? Proiectul initial a constat in a construi impreuna pe baza unor valori comune. In prezent se construieste pe anormalitate, care in plus se doreste si impusa fortat, un fel de pat al lui Procust politic. Cineva ar trebui sa-si puna intrebarea de unde vine aceasta agenda si pe cine serveste.

  <<PE încurajează de asemenea „o educaţie sexuală completă pentru copiii din învăţământul primar şi secundar”, ţinând cont de „diversitatea orientărilor sexuale şi de gen”.>>

  Traducerea libera ar fi: dragi copii, exista oameni care au anumite deviatii comportamentale (se cred femei desi sunt barbati si invers), dar acest lucru este perfect normal!
  • 0 (26 voturi)    
   Poti sa te intorci (Joi, 24 iunie 2021, 23:53)

   panda_rosu [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Inapoi in grota...
   • -3 (9 voturi)    
    Nu e asa simplu pentru cei care sunt credinciosi (Vineri, 25 iunie 2021, 7:04)

    SkyS [utilizator] i-a raspuns lui panda_rosu

    Eu sunt sustinator 100% al UE dar am o mica retinere cand vine vorba de subiecte de astea. Dar inteleg si sunt de acord cu dreptul si libertatea fiecaruia de a alege.

    Sunt de acord cu educatia sexuala dar facuta astfel incat sa nu ridice nivelul de interes la o varsta prea mica. Legat de avort inteleg de ce e necesar in cazuri de viol, abuz, poate mame minore dar pentru restul cred ca ar trebui sa fie precedat de consiliere adecvata. Deci de acord dar cu respectarea unor nuante.

    Apoi, pentru troli si massmedia subiectele astea sunt mina de aur.
  • -1 (15 voturi)    
   Asta e "noul normal" (Vineri, 25 iunie 2021, 1:01)

   moto33 [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   Cine controleaza definitia "drepturilor omului", dpdv al drepturilor pozitive/negative poate implementa legislativ orice aberatie.
  • -5 (13 voturi)    
   esti cam fascist (Vineri, 25 iunie 2021, 6:49)

   Coresponedntu [utilizator] i-a raspuns lui Harald2

   te-ai nascut tarziu, trebuia sa te fi nascut prin anii 1930...///. Noroc ca omenirea nu sta pe loc, ci progreseaza. Cred ca te simti foarte prost cand vezi ca nu toata lumea respecta oranduielile pravoslavnice, ca nu toti se taraste in genunchi la moaste si ca multi refuza sa stea in intuneric. Dar tie iti place intunericul. Si vaccinarea e o prostie pentru tine. Esti un exponat interesant de radiografiat.
 • -1 (21 voturi)    
  Parlamentul European minte de stinge (Vineri, 25 iunie 2021, 0:08)

  Setalcott [utilizator]

  Opinie minoritara la Raportul Matic:
  "Prezentul raport nu este riguros din punct de vedere juridic, și nici formal.
  Acționează dincolo de competența sa, abordând aspecte precum sănătatea, educația sexuală și reproducerea, precum și avortul și educația, care sunt competențele legislative ale statelor membre.
  Consideră avortul drept un presupus drept al omului, inexistent în dreptul internațional, ceea ce încalcă DUDO în sine și principalele tratate obligatorii, precum și jurisprudența CEDO și a CJUE."

  https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/A-9-2021-0169_RO.html#title3
  • +2 (18 voturi)    
   Foarte oportuna si utila (Vineri, 25 iunie 2021, 0:28)

   Cripto [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   referinta adusa-multumim. E bine sa se stie, dar aceste lucruri NU ajung in presa ,hotnews sau la publicul larg. Oare de ce?
   • -1 (5 voturi)    
    este doar o opinie (Vineri, 25 iunie 2021, 7:45)

    an_drei [utilizator] i-a raspuns lui Cripto

    Nu reprezinta mare lucru aceasta opinie separata depusa de doua persoane.
    Ce reprezinta mare lucru in schimb e faptul ca sunt "378 de voturi "pentru", 255 "împotrivă" şi 42 de abţineri". Adica ce inteleg eu de aici nu e ca majoritatea covarsitoare sustin aceste aberatii si doar 1-2 state mai ciudate (HU, PL) sunt impotriva, ci din contra, voturile pentru VS impotriva si abtineri sunt aproape la egalitate.
    De aici concluzia ca lucrurile sunt inca departe de a fi transate in randul populatiei europene, care in cazul de fata, parlamentul fiind o institutie cu reprezentativitate ne poate arata situatia cat de cat reala.

    Consiliul si comisia pot spune ce vor, cand vor, pentru ca in mecanismele UE ele nu raspund in fata cetatenilor, doar parlamentul o face. Personal mi se pare straniu ca UE sa fie condusa in felul acesta. Orice lider politic trebuie sa poata fi sanctionat sau incurajat de catre electorat. Dar politica UE e foarte departe de cetateni. Chiar si acolo unde putem alege, la parlament, abea tinem pasul cu cei de la noi, cine mai sta sa urmareasca familile din parlamentul european in functie de ce voteaza si cum voteaza. Din punctul acesta de vedere democratia din SUA sta mult mult mai bine.
  • 0 (10 voturi)    
   opinie minoritara (Vineri, 25 iunie 2021, 7:27)

   CNBC [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   Este scrisa de 2 frustrate, o conservatoare si o sosoaca. Nu inteleg care-i problema sa acorzi femeii dreptul de a face ce doreste cu corpul ei. Cum spunea cineva mai sus, sunteti comparabili cu oamenii grotelor ca si mentalitate.
   • -5 (7 voturi)    
    Nou-nascutii (Vineri, 25 iunie 2021, 8:06)

    moto33 [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    sunt cruciali pentru supravietuirea speciei boss.
    • +1 (5 voturi)    
     LOL, "boss"... (Vineri, 25 iunie 2021, 9:53)

     JustinCase [utilizator] i-a raspuns lui moto33

     Traiesti cu impesia ca specia umana ar fi pe cale de disparitie?
     • -2 (4 voturi)    
      Aduceam si alt punct (Vineri, 25 iunie 2021, 10:47)

      moto33 [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

      de vedere dincolo de cel religios.

      Banuiesc ca subscrii la teorile cu incalzirea globala si cu suprapopularea.
     • -2 (6 voturi)    
      Specia europeană DA este le cale devdisparitie (Vineri, 25 iunie 2021, 11:02)

      Eusa8 [utilizator] i-a raspuns lui JustinCase

      Da...cea europeană este pe aceasta cale.
   • -4 (8 voturi)    
    Ue (Vineri, 25 iunie 2021, 8:09)

    Eusa8 [utilizator] i-a raspuns lui CNBC

    UE vrea să oblige doctorii sa facă avort călcând în picioare libertatea lor de conștiință doctorii. Ți se pare corect sa dai unei categorii așa zis drept de avort și să suprimi libertatea altora?
 • -2 (6 voturi)    
  sa intelegem ca UE se detaseaza de SUA? (Vineri, 25 iunie 2021, 7:00)

  mongolul [utilizator]

  acolo s-a luat in discutie interdictia avortului dupa o anumita perioada.
  UE se deosebeste? Cat de mult?
  Ar trebui sa precizati aceste lucruri.
 • -2 (14 voturi)    
  "Educati" sexual pânå la extinctie + imigratie (Vineri, 25 iunie 2021, 7:33)

  xolv [utilizator]

  viitorul luminos al Europei.
 • -6 (8 voturi)    
  Și totțsi (Vineri, 25 iunie 2021, 7:48)

  Un cititor [utilizator]

  aceasta e singura soluția pentru ca, pe termen lung, să dispară civilizația occidentală în forma ei actuală progresistă.
 • -1 (1 vot)    
  armata si orfelinatele (Vineri, 25 iunie 2021, 15:25)

  laura2 [utilizator]

  1 ma distreaza toti cei care sar cu 'e crima' dar uita de cei pe care ii trimitem ca sa omoare in numele nostru si pe care apoi ii decoram pt serviciile facute. aia nu mai e crima, spre exemplu, cind mor copii si tineri si femei si barbati irakieni, care nici macar nu stiu unde e Romania pe harta, aia e 'respectare a obligatiilor contractuale' cu NATO.
  2 ma 'distreaza' la fel de tare iubitorii de embrioni care ignora cu gratie ce se intimpla cu marea marea majoritate a copiilor nedoriti. unul nu ar vorbi despre ciclul saraciei in care acesti copii sint aruncati, despre chinuiala care le va fi viata. unul nu ar merge macar intr-un orfelinat, aceste case de tortura, sa vada copii care se tin singuri in brate si se leagana inainte si inapoi zile in sir.
  pentru acesti iubitori de embrioni nu am decit cel mai adinc dispret. .
 • -1 (1 vot)    
  Da un (Vineri, 25 iunie 2021, 21:19)

  yol [utilizator]

  referendum pentru familie nu mai facem si noi in romania?
  PSD, se aude?! Asta e mana cereasca pentru voi si aurari!
  Gay, blmistii, progresistii si neomarxisti ne fura tara, faceti ceva!!
  Toate babele si taximetrisiti sunt in state de soc! Ei asteptau pe ceasca sa dea un decret.
  Au aflat abia acum ca oamenii sunt diferiti si pot sa ia ce decizie vor ei, si ca poti face ce vrei tu cu corpul tau, aici in europa.
  In china, in rusia, tarile araba si alte modele democratice, nu exista gay, nu exista avort, nu exista drepturile minoritatilor.
  De ce nu s-or muta acolo trolii nostri rusi din bacau, nu stiu?!!
 • 0 (0 voturi)    
  timpitilor, (Sâmbătă, 26 iunie 2021, 6:14)

  mongolul [utilizator]

  era o intrebare; trebuia sa raspundeti, nu sa dati cu minus....


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by