Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a dat câștig de cauză marți unui grup de femei în vârstă din Elveția care au argumentat că eforturile insuficiente ale guvernului elvețian de a combate schimbările climatice le pune în pericol viața, relatează Reuters.

Membre ale asociatiei „Senioarele in sprijinul protectiei climei” la CEDOFoto: Jean-Francois Badias / AP - The Associated Press / Profimedia

Agenția Reuters subliniază că hotărârea CEDO în plângerea intentată de peste 2.500 de femei reunite în asociația elvețiană „Senioarele în sprijinul protecţiei climei” ar putea avea implicații largi atât în Europa, cât și în alte părți ale lumii, în condițiile în care un număr tot mai mare de reclamanți argumentează că eșecul guvernelor de a combate schimbările climatice duce la încălcări ale drepturilor lor.

Ele denunţă „eşecul autorităţilor elveţiene de a atenua efectele schimbărilor climatice”, care, în opinia lor, are un impact negativ asupra condiţiilor lor de viaţă şi asupra sănătăţii.

„Senioarele în sprijinul protecţiei climei” au reclamat în demersul lor că „eşecul autorităţilor elveţiene de a atenua efectele schimbărilor climatice” are un impact negativ asupra condiţiilor lor de viaţă şi asupra sănătăţii, punându-le în pericol de moarte în timpul valurilor de caniculă.

CEDO acuză guvernul elvețian că nu și-a respectat propriile ținte privind reducerea emisiilor de carbon

Siofra O'Leary, președinta camerei CEDO care a judecat cazul, a declarat la pronunțarea verdictului că guvernul elvețian a încălcat dreptul uman la viața privată și cea de familie prin eșecul său de a adopta măsuri suficiente pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Aici sunt incluse eșecul de a cuantifica, printr-un buget de carbon sau alte măsuri, limitări pentru emisiile naționale de gaze cu efect de seră”, a declarat O'Leary în instanță.

Judecătoarea a subliniat de asemenea că guvernul elvețian nu și-a respectat obiectivele pentru limitarea emisiilor de carbon asumate în trecut și că nu a implementat măsuri care să asigure că atingerea țintelor de reducere a emisiilor va fi respectată.

Organizația internațională pentru drepturile omului Avaaz a declarat după pronunțarea deciziei că aceasta deschide un nou capitol în ceea ce privește acțiunile juridice legate de climă.

„Hotărârea privind Elveția stabilește un precedent cu caracter obligatoriu care servește drept șablon despre cum să îți dai cu succes în judecată guvernul din cauza eșecurilor privind clima”, a declarat Ruth Delbaere, director pentru campanii juridice la Avaaz.

Instanța a respins celelalte două plângeri intentate împotriva guvernelor europene

CEDO a respins însă marți două cazuri similare, unul intentat de un fost primar francez împotriva guvernului de la Paris, și un altul înaintat de un grup de 6 tineri din Portugalia intentat împotriva a 32 de guverne europene.

„Speram cu adevărat că vom câștiga împotriva tuturor țărilor așa că evident că sunt dezamăgită că acest lucru nu s-a întâmplat”, a declarat după pronunțarea deciziilor Sofia Oliveira, unul dintre reclamanții portughezi. „Dar lucrul cel mai important este că instanța a spus în cazul femeilor elvețiene că guvernele trebuie să își reducă emisiile de carbon pentru a proteja viața umană. Așadar, victoria lor este o victorie și pentru nou și pentru toată lumea”, a adăugat Oliveira.

Cealaltă plângere respinsă de curte a fost înaintată de europarlamentarul francez Damien Carême. Un fost primar al oraşului Grande-Synthe, a reclamat „deficienţele” guvernului francez, argumentând în special că pune oraşul de pe coasta Mării Nordului în pericol de inundaţii.

În 2019, în nume propriu şi în calitate de primar, el sesizase deja Consiliul de Stat de la Paris pentru „inacţiune climatică”. Cea mai înaltă instanţă administrativă a Franței s-a pronunţat în favoarea municipalităţii, dar a respins cererea sa individuală, ceea ce l-a determinat să sesizeze CEDO.

„Să-mi văd oraşul scufundat peste 30 de ani este insuportabil”, a declarat Damien Carême, explicând că vrea să „pună capăt letargiei” şi „refuzului statului de a acţiona”.

Specialiștii vorbesc de o hotărâre istorică a CEDO

CEDO nu s-a pronunţat niciodată până acum cu privire la responsabilitatea statelor de a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice.

„O victorie în oricare dintre cele trei cazuri ar putea fi cea mai importantă evoluţie juridică privind schimbările climatice pentru Europa de la semnarea Acordului de la Paris în 2015”, a declarat înaintea anunțării hotărârilor Gerry Liston de la ONG-ul Global Legal Action Network (GLAN). Semnatarii Acordului de la Paris s-au angajat atunci să limiteze încălzirea globală la „mult sub” 2 grade faţă de perioada preindustrială (1850-1900) şi la 1,5 grade dacă este posibil.

„Problemele de mediu în sens larg au fost discutate, dar problema climei, în special, nu a fost niciodată abordată la Strasbourg. Numai şi din acest motiv, este un eveniment major”, a explicat și Christel Cournil, profesoară de drept public la Sciences-Po Toulouse şi membru al consiliului de administraţie al Notre Affaire à tous, care foloseşte dreptul pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice.

Având în vedere complexitatea subiectului şi importanţa sa, Marea Cameră, cea mai înaltă instanţă a CEDO, formată din 17 judecători, a fost cea care a examinat aceste cauze, care au fost considerate prioritare.